ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ένας… Γίγαντας με σπιτάκι και βιβλίο

Ο Νίκος Ντούγιας, γνωστός ως ιδρυτής και προπονητής της Ntougias Basketball Academy, ασχολείται εντατικά τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο ΚΔΑΠ «Το Σπιτάκι του Γίγαντα», ενώ πρόσφατα έγινε γνωστός και στο αναγνωστικό κοινό με τη συγγραφή του παιδικού του βιβλίο «Η ομορφιά της ψυχής ενός γίγαντα».

Η αγάπη του και η ενασχόλησή του με τα παιδιά δεν είναι κρυφή, ούτε προέκυψε τυχαία. Για την ακρίβεια, είχε φωλιάσει μέσα του εδώ και χρόνια. Το διάστημα που ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και κατέκτησε το κολεγιακό πρωτάθλημα στο μπάσκετ, ήρθε πρόωρα σε επαφή με τα παιδιά, αφού εκεί κλήθηκε για πρώτη φορά να προπονήσει μικρότερους αθλητές. «Μου άρεσε πολύ και έβλεπα ότι και στα παιδιά άρεσε αυτό που έκανα. Όταν το παιδί χαίρεται με αυτά που του δίνεις και με τον τρόπο που του τα δίνεις, τότε χαίρεσαι κι εσύ. Έτσι, το ένα έφερε το άλλο αργότερα», εξηγεί ο κ. Ντούγιας.
Από τότε κι έπειτα, ο Νίκος Ντούγιας έχει αφοσιωθεί πλήρως στα παιδιά και περνάει μαζί τους όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Το 2007 ίδρυσε την Ntougias Basketball Academy, ενώ εδώ και τρία χρόνια δραστηριοποιείται στο ΚΔΑΠ «Το Σπιτάκι του Γίγαντα», ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της πόλης, του οποίου είναι ο υπεύθυνος.  «Αγαπάω τα παιδιά και χαίρομαι για ό,τι κάνω και για τον τρόπο που τους προσφέρω κάποια πράγματα. Ήταν δική μου επιλογή, η οποία προέκυψε από την αγάπη μου για τον αθλητισμό και το μπάσκετ», αναφέρει ο κ. Ντούγιας.
Στο ΚΔΑΠ «Το Σπιτάκι το Γίγαντα», τα παιδιά περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους μετά από το σχολείο, συμμετέχοντας σε πλήθος δραστηριοτήτων που οργανώνονται. Στόχος, όπως λέει και ο Νίκος Ντούγιας, είναι να ψυχαγωγούνται όσο πιο δημιουργικά γίνεται τις ώρες που δεν βρίσκονται στο σπίτι ή στο σχολείο, ενώ η τοποθεσία του ΚΔΑΠ (απέναντι από το ΕΑΝΚΙ) μόνο τυχαία δεν είναι, αφού τα παιδιά έχουν έτσι τη δυνατότητα να ψυχαγωγούνται και με επιπλέον αθλητικές δραστηριότητες. Βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, το ΚΔΑΠ «Το Σπιτάκι του Γίγαντα» έχει κλείσει τις πόρτες του εν μέσω πανδημίας.
Ο Νίκος Ντούγιας δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Ήδη από την πρώτη καραντίνα έβαλε πλώρη για μία νέα μορφή προσωπικής ενασχόλησης, καθώς τότε καταπιάστηκε με τη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου, το οποίο πρόσφατα βγήκε στην κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο». Πρόκειται για το βιβλίο «Η ομορφιά της ψυχής ενός γίγαντα» που αναφέρεται κυρίως στη διαφορετικότητα.
«Η καλύτερη διδασκαλία είναι το να δίνεις το παράδειγμα και το καλύτερο παράδειγμα είναι το σωστό παράδειγμα. Μέσα από το βιβλίο προσπαθώ να περάσω στα παιδιά το νόημα της διαφορετικότητας. Πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν και είναι λάθος να κρίνεις κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση, το μέγεθός του ή οτιδήποτε. Γιατί ο καθένας χρειάζεται την ανάλογη προσοχή και τον απαιτούμενο σεβασμό από όλους. Αυτό ακριβώς θέλω να περάσω στα παιδιά μέσα από το βιβλίο», επισημαίνει ο Νίκος Ντούγιας.
Όσον αφορά την Ntougias Basketball Academy, τα πράγματα έχουν παγώσει και εκεί εδώ και περίπου έναν χρόνο. Παρότι τα παιδιά μπόρεσαν να επιστρέψουν για ένα μικρό διάστημα τον Σεπτέμβριο και να προπονούνται σε εξωτερικά γήπεδα όταν το επέτρεπε ο καιρός, μετά από δύο μήνες σταμάτησε και πάλι κάθε δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον Νίκο Ντούγια, τα πάντα είναι στον αέρα χωρίς να μπορεί κανένας να υπολογίσει το αύριο, όταν επανέλθει η καθημερινότητα σε κανονικούς ρυθμούς. Το μόνο που εύχεται είναι να μην χάσουν τα παιδιά το ενδιαφέρον τους για το μπάσκετ και να μην εγκαταλείψουν τον αθλητισμό.

Σχετικά άρθρα

Το «Τρίποντο Ζωής» παρουσιάζεται στην Ελεούσα

«Τρίποντο Ζωής – Από την Αμερική στην Σμύρνη ένα δαχτυλίδι δρόμος»

«Η Ομορφιά της Ψυχής Ενός Γίγαντα» σε επίσημη παρουσίαση