ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Οι αυλόπορτες των Ασπραγγέλων σε ένα ημερολόγιο

«Αυλόπορτες» είναι το θέμα και ο τίτλος που επέλεξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων για το φετινό του ημερολόγιο και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

Πρόκειται για μία εξαιρετική περιήγηση στις παλιές αρχοντικές εξώπορτες των Ασπραγγέλων που σώθηκαν από τις φλόγες των Γερμανών το 1943 κι άντεξαν μέχρι σήμερα στη μανία της φύσης και των καιρών τα γυρίσματα, μέσα από 40 φωτογραφίες του φωτογράφου Παύλου Φωτόπουλου.

«Πόρτες ζαγορίσιες που σε καλωσορίζουν και σε προ(σ)καλούν να τις ανοίξεις. Πόρτες στιβαρές, επιβλητικές που σηματοδοτούν το πέρασμα από τα έξω στον ακριβό κόσμο της φαμίλιας. Πόρτες που μανταλώνουν πίσω τους γέλια, χαρές, λύπες, πόνους, καλά κρυμμένα μυστικά… Πόρτες που στέκουν να αφουγκράζονται ιστορίες και ιστορίες… στα πεζούλια τους. Πόρτες συμπαραστάτες στα ξεπροβοδίσματα και τις απαντοχές των αγαπημένων. Πόρτες… σιδεροκάρφια και τζινέτια, γκριγκέλες, ζιμπερέκια… πλουμίδια ζηλευτά. Πόρτες σαρακοφαγωμένες, αγέρωχες στην αδυσώπητη φθορά του χρόνου. Πόρτες προμαχώνες στη μανία του κατακτητή! Πόρτες θεματοφύλακες της θύμησής μας… Πόρτες της καρδιάς μας!», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα η Ευθαλία Παπαγεωργίου.

Το ημερολόγιο διατίθεται, κατόπιν επικοινωνίας με τα μέλη του Δ.Σ., στη συμβολική τιμή των πέντε ευρώ.

Σχετικά άρθρα

«Ζαγορίσιες κασέλες» στο ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων

Ένα ημερολόγιο με 17 ζαγορίσια σιγκούνια

Αποστόλης Τζελέτας

Ένα ημερολόγιο με εικόνες γλυπτών της Ευδοκίας Παπαγεωργίου

Ηπειρωτικός Αγών