ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Ρωμανιώτες» σε πρώτη παγκόσμια προβολή

Σε πρώτη παγκόσμια δημόσια προβολή θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη, το οποίο είναι μια καταγραφή της ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 13ο New York City Greek Film Festival 2019.

«Ρωμανιώτες. H ελληνική εβραϊκή κοινότητα που τα χνάρια της χάνονται στο χρόνο. Η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, η αλληλεπίδρασή τους με τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τις άλλες εβραϊκές κοινότητες. Μία κοινότητα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού μωσαϊκού της πόλης των Ιωαννίνων από την εποχή του Βυζαντίου και που κινδύνευσε με αφανισμό στα σκληρά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. H ιστορία της μέσα στο χρόνο παράλληλα με αυτήν της πόλης και της Ελλάδας», αναφέρεται σε κείμενο για το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει επιλεγεί να προβληθεί στα Φεστιβάλ Αιγαίου και Χανίων.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου και διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας και δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο executive director του Business Unit COSMOTE TV Δημήτρης Μιχαλάκης, ο Ραφαήλ Μωυσής, που πρωτοστάτησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ, και o πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Μάκης Μάτσας.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ρωμανιώτικους ύμνους και τραγούδια με τους Σάκη Νεγρίν (κιθάρα, επεξεργασία), Βίκυ Κυριακίδη (φλάουτο), Μάρκο Μπατίνο (τραγούδι). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση