SONY DSC
Καθημερινά

Ουσιαστική συμβολή και στην ευαισθητοποίηση

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αναπηρίας και η ανάδειξη του ουσιαστικού ρόλου και της συμβολής της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία, ήταν ο στόχος της ημερίδας, που διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου την Παρασκευή.

Η προστασία των ατόμων με αναπηρία και γενικότερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και εντάσσεται στον κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντός της. Όπως τονίστηκε και στην ημερίδα, η Ελληνική Αστυνομία, επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας, θα συνεχίσει να οργανώνει ανάλογες δράσεις και στο μέλλον στην Ήπειρο, συνεργαζόμενη με τοπικούς φορείς, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη, συμμετοχή και συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία, της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑΜΕΑ Κυψέλη Ιωαννίνων, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Μέριμνα καθώς και των συλλόγων ατόμων με αναπηρία.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, αναγνώστηκε χαιρετισμός της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, ενώ, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, επισήμανε ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται θεσμικά, ηθικά και ανθρώπινα, με σεβασμό, κατανόηση και βαθιά ενσυναίσθηση, δίπλα στους πολίτες με αναπηρία, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση στην καθημερινότητά τους, με έμφαση την ενίσχυση της προσβασιμότητας τους σε όλους τους χώρους, αποσκοπώντας σε ίσα δικαιώματα και ίσες ελευθερίες με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.
Χαιρετισμό απεύθυναν η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, ο πατήρ Ιωήλ ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μάξιμου, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων σε θέματα Πρασίνου, Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας –Κυκλοφοριακών και Συγκοινωνιακών Θεμάτων Ελένη Βασιλείου, η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ηπείρου & Βορείων Ιονίων – Νήσων ΑμεΑ Μαρία Σκανδάλη και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων – Κηδεμόνων ΑμεΑ Σπύρος Ζουμπουλίδης.
Εισηγητές ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με θέμα εισήγησης «Ισότητα στην πράξη: Τα άτομα με αναπηρία στο προσκήνιο», η κοινωνική λειτουργός (MSc) της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων Μαρία Κύρκου με θέμα «Η συμβολή της κοινότητας στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία» και η παιδίατρος – αναπτυξιολόγος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων, μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ Λούλα Δ. Βέρμπη με θέμα «Συσχετισμός βιωματικής εμπειρίας ατόμων ΑμεΑ και βασικής νομοθεσίας προσβασιμότητας, μέσα από τα αποτελέσματα καταγραφής της στάσης του γενικού πληθυσμού Ιωαννίνων από τον Σύλλογο ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων».
Ακόμη, από την πλευρά της ΓΑΔΠΗ μίλησαν ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Γεώργιος Αζέλης και η προϊσταμένη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αθηνά Βαγγέλη με θέμα εισήγησης «Καθημερινότητα – προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και παιδείας Ιωάννης Λάζος, ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Θωμάς Ρίζος, εκπρόσωπος της VIIIης Μ/Π Ταξιαρχίας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο ιατροδικαστής Άρτας Γεώργιος Σιώζος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων ατόμων με αναπηρία, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
Επίσης, παρέστησαν οι διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων Πρέβεζας Πάρις Νίκου, Άρτας Ευάγγελος Αναγνωστάκης, Ιωαννίνων Θεόδωρος Αθανασόπουλος και Θεσπρωτίας Φώτιος Ντίνης, αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών ενώσεων εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού.

Σχετικά άρθρα

Φωνητική υποστήριξη στα ΑΤΜ και γραφή braille στις νέες κάρτες

Δυνατότητα και για πλωτές περιπολίες στην Παμβώτιδα

Δωρεάν η χρήση του δημοτικού πάρκινγκ για ΑμεΑ

Ηπειρωτικός Αγών