Καθημερινά

Το παρελθόν της Γότιστας «ζωντανεύει» σε μία έκδοση

Η ανάδειξη πτυχών της κοινοτικής ιστορίας όλης της περιοχής που φέρει το όνομα «Γότιστα», πριν το παρελθόν σβηστεί εντελώς από τη συλλογική μνήμη και χαθεί για πάντα, είναι ο στόχος της περιοδικής έκδοσης με τίτλο «Γοτιστινά 2019», την οποία εξέδωσε ο Σύλλογος Γυναικών Μικρής και Μεγάλης Γότιστας.

Η προετοιμασία του τεύχους απαίτησε έρευνα και συλλογή υλικού, η οποία διήρκησε τρία χρόνια περίπου, και το εγχείρημα υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία και τη συμβολή αρκετών συντελεστών, μελών του Συλλόγου και νεαρών γοτιστινών επιστημόνων.
Στα «Γοτιστινά» συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα των δύο πολιτιστικών συναντήσεων, που έγιναν στη Μεγάλη Γότιστα του δήμου Μετσόβου τα προηγούμενα καλοκαίρια, ενώ η έρευνα με τα ίδια πεδία καταγραφής επεκτάθηκε και στη Μικρή Γότιστα, προκειμένου να παραχθεί έργο, που αφορά τα δύο χωριά, ως ενιαίο σύνολο.
Στο νέο αυτό τεύχος καταγράφονται αρχικά όλα τα καφενεία, που λειτούργησαν στην Γότιστα από τα τέλη του 19ου αιώνα, έπειτα τα πανηγύρια που γίνονταν και μερικά συνεχίζουν ακόμα να γίνονται στην περιοχή, και, τέλος, το λειτουργικό του γοτιστινού γάμου με τις ιδιαιτερότητες και τα έθιμά του. Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την έκδοση και σε πολλές περιπτώσεις τεκμηριώνει την καταγραφή.
Όπως αναφέρει στο προλογικό της σημείωμα η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γότιστας και δημοτική σύμβουλος Μετσόβου Ευγενία Γεωργίου, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο, που «θα αποτελέσει όχι μόνο συναισθηματική παρακαταθήκη, αλλά και πηγή άντλησης πληροφοριών για μία σημαντική πλευρά της τοπικής μας ιστορίας». Η κ. Γεωργίου δεν παραλείπει να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοση του τεύχους «Γοτιστινά», καθώς και προς τον δήμο Μετσόβου και τον δήμαρχο Κώστα Τζαφέα για τη χρηματοδότησή του.

Σχετικά άρθρα

75χρονος καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του

Αποστόλης Τζελέτας