Η εκδήλωση θα εστιάσει στις σύγχρονες τεχνολογίες και πρακτικές, που προάγουν την ασφάλεια, την ποιότητα και την αυθεντικότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων με έμφαση στις τεχνολογίες συσκευασίας και προστασίας προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Πρόκειται για προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, τα κρασιά και διάφορα τυροκομικά προϊόντα, τα οποία φέρουν προστιθέμενη αξία λόγω της γεωγραφικής τους προέλευσης και των χαρακτηριστικών τους, που προκύπτουν από το περιβάλλον και τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής.
Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ενίσχυση των πρακτικών, που διασφαλίζουν την αυθεντικότητα των τροφίμων και η ανταλλαγή απόψεων για την προστασία τους από νοθεία και απομιμήσεις. Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί στις νέες εφαρμογές συσκευασίας, που, σε συνδυασμό με αισθητήρες και άλλες έξυπνες τεχνολογίες, διασφαλίζουν τη φρεσκάδα και ποιότητα ευαίσθητων προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το κρέας και τα προϊόντα κρέατος, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μέσα από αυτούς τους συνδυασμούς, οι παραγωγοί μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα και τις συνθήκες των προϊόντων, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και ασφάλεια στον καταναλωτή.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει θεματικές ενότητες με εισηγητές από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Συσκευασίας και Ασφάλειας στην Αγροδιατροφή καθώς και επαγγελματίες του κλάδου, που θα αναλύσουν τις νέες τεχνολογίες συσκευασίας, τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις προκλήσεις προστασίας της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων, καθώς και της ποιότητας και αυθεντικότητάς τους.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τους κανόνες και τις ρυθμίσεις της Ε.Ε., που διασφαλίζουν την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα προϊόντα λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων της παγκόσμιας αγοράς. Οι ομιλητές θα αναδείξουν τους τρόπους, με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρότερες διαδικασίες πιστοποίησης μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νόθευσης, αλλά και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε παραγωγούς τροφίμων, επαγγελματίες της αγροδιατροφής, ερευνητές και σπουδαστές στα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων, startupers, επιχειρηματίες του κλάδου της αγροδιατροφής και innovators.
Η ενημερωτική εκδήλωση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για παραγωγούς, εταιρείες τροφίμων και επαγγελματίες της αγροδιατροφής να ενημερωθούν για τις καινοτομίες που διασφαλίζουν την ποιότητα και προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για τις προκλήσεις του κλάδου.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο Ασφάλεια και Αυθεντικότητα Αγροδιατροφικών Προϊόντων: Σύγχρονες Στρατηγικές και Τεχνολογίες | JOIST Πάρκο Καινοτομίας