Η δράση διοργανώθηκε στo πλαίσιo του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποτελεί την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας με τη συγκεκριμένη Σχολή, καθώς απώτερος στόχος της δημοτικής αρχής Πωγωνίου είναι η διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής και η δημιουργία ενός Πάρκου Έργων Τέχνης.
Στην ημερίδα με τίτλο «Οικοτοπία. Ανακαλύπτοντας το Τοπίο» συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εικαστικοί, που ανέπτυξαν καίρια ζητήματα στη θεματική της ημερίδας και εξέθεσαν σύγχρονους προβληματισμούς αναφορικά με τη σχέση του τοπίου με την ιστορικότητά του, την οικολογία, την τέχνη και την αειφορία, ως εργαλεία για μια εκ νέου ανάγνωση και προσέγγιση του τοπίου.
Στον χαιρετισμό του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Αναστάσιος Γιούνης, αφού αναφέρθηκε στη σημασία του Μνημονίου Συνεργασίας, υπογράμμισε ότι το τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου έχει τη δική του μοναδική και ξεχωριστή ταυτότητα, που πολύ σύντομα θα αναδειχθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από ενδιαφέρουσες και πρωτοπόρες δράσεις της Σχολής Καλών Τεχνών.
Κατά τη διάρκεια του workshop φοιτητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αντιμετωπίζοντάς το ως «ζωντανό έργο τέχνης».
Η φύση ως «εργαλείο» για τέχνη και πολιτισμό
Χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Δήμου Πωγωνίου θα μπορέσει να αποτελέσει «εργαλείο» για τέχνη και πολιτισμό, προέκυψαν από την ημερίδα και το wokshop, που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Οκτωβρίου στο πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.