Αίθουσα ΣύνταξηςΚαθημερινά

Ανοιχτή εκδήλωση: Ενέργεια και Αγροδιατροφή: Πώς μπορούν να συνδυαστούν;

Εκδήλωση με τίτλο «Ενέργεια & Αγροδιατροφή: Πώς μπορούν να συνδυαστούν;» διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η οργάνωση Electra Energy την Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 5 το απόγευμα, στο Σουφαρί Σεράι.

Οι ανάγκες μας για καθαρή ενέργεια και ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα είναι αυξανόμενες. Όμως η παραγωγή τροφίμων και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αποτελούν δραστηριότητες, οι οποίες είναι συχνά ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Υπάρχουν λύσεις; Νέα μοντέλα, όπως για παράδειγμα τα αγρο-φωτοβολταϊκά, μπορούν να συμβάλλουν στον συνδυασμό των δύο και να ενισχύσουν την τοπική ανάπτυξη.
Η εκδήλωση θα διερευνήσει τον αποτελεσματικό συνδυασμό της βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας με τις ΑΠΕ μέσα από καινοτόμες πρακτικές. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς των αγρο-φωτοβολταϊκών, της αξιοποίησης της βιομάζας και της κλιματικά έξυπνης γεωργίας ενώ θα παρουσιαστεί επίσης το πρόγραμμα SolarHub Ignition, το οποίο θα προσφέρει στήριξη σε start-ups, νέους επιχειρηματίες και ερευνητικές ομάδες να αναπτύξουν εφαρμογές, υπηρεσίες και προϊόντα σχετικά με ηλιακές τεχνολογίες. Έμφαση θα δοθεί τόσο στην ύπαιθρο όσο και σε λύσεις εφαρμοσμένες μέσα σε πόλεις ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν καινοτόμα μοντέλα οργάνωσης όπως οι ενεργειακές κοινότητες.
Τέλος, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης όλων των παραπάνω στην περιοχή της Ηπείρου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Κόμβο Αριστείας “Solar Hub” ο οποίος έχει ως στόχο την προώθηση τεχνολογιών βασισμένων στην ηλιακή ενέργεια – με έμφαση στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
17:25 Παρουσίαση του Κόμβου Αριστείας Solar Hub – Δρ. Γ. Καραγιαννάκης, ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης)
17:40 Αγρο-φωτοβολταϊκά: Τι είναι και ποια είναι τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τον αγρότη – Δρ. Ν. Κανόπουλος, Brite Solar
18:00 SolarHub Ignition: Παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος στήριξης νέων επιχειρηματιών και ερευνητικών ομάδων – Ο. Σπύρογλου, IDI/Κόμβος Αριστείας Solar Hub
18:45 Ρυθμιστικό πλαίσιο: Προκλήσεις και δυνατότητες – Δρ. Δ. Παπαχρήστου, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΥΥ)
19:05 Ενεργειακές κοινότητες: Τι είναι και ποιες είναι οι δυνατότητες και τα οφέλη τους – Δ. Κιτσικόπουλος, Οργάνωση Electra Energy
19:15 Αξιοποίηση βιομάζας και εφαρμογές κλιματικής γεωργίας – Ν. Δαμάτης, ΕΛΕΑΒΙΟΜ
19:30 Συζήτηση: Οι δυνατότητες της Ηπείρου και οι ευκαιρίες για τον πρωτογενή & δευτερογενή τομέα και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Συμμετέχουν η συν-ιδρύτρια της κοινότητας ψηφιακών νομάδων C.Ioannina Ειρήνη Μαραγκός, ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγροτών» Χάρης Λιούρης και ο πρόεδρος της ΚοινΣεπ «Τα Ψηλά Βουνά» Σωτήρης Τσουκαρέλης.
Πληροφορίες: https://shorturl.at/esNU3