ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

80 χρόνια μετά τον εκτοπισμό των Εβραίων

Μία σειρά από εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν στα Γ.Α.Κ. - Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου (Σουφαρί Σαράι) η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και η Epirus Memories, 80 χρόνια μετά από τον εκτοπισμό των Εβραίων της πόλης, στις 25 Μαρτίου 1944.

Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, με την παρουσίαση του βιβλίου «Το ρολόι του κάστρου χτύπησε τρεις φορές» του Βασίλη Σουλιώτη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ισνάφι».
Ομιλητές θα είναι ο φιλόλογος Νικόλαος Καρβούνης, η παιδαγωγός Ευφροσύνη Θεοδωροπούλου, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Τζων Καλέφ Εζρά και ο συγγραφέας. Θα συντονίσει η καθηγήτρια Δήμητρα Εξάρχου- Τσουμελέκα. Μουσική επένδυση από το Ωδείο Ars Nova Νέες Τέχνες.
Η κεντρική εκδήλωση με τίτλο «80 Χρόνια Μετά» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ θα παρουσιάζεται ομαδική έκθεση οργανωμένη από την Epirus Memories, υπό την επίβλεψη της Adi Liraz. Θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας της Άρτεμις Αλκαλάη με τίτλο «Γιαννιώτες εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος», παρουσίαση αποσπασμάτων του υπό υλοποίηση ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη για την καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων, ηχητικό ντοκουμέντο με τις μαρτυρίες των Γιαννιωτών, που περιέχονται στο βιβλίο του Christoph Schminck-Gustavus «Μνήμες Κατοχής II» των εκδόσεων Ισνάφι και τη βιντεοσκοπημένη παράσταση «Αναζητώντας την Νέλλυ»- Καλλιτεχνική εγκατάσταση- «Φορέματα Μνήμης» από την Adi Liraz.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις στη συναγωγή και στην εβραϊκή κοινότητα από την Epirus Memories σε συνεργασία με την Αλέγκρα Μάτσα.
Τόπος συνάντησης: Στην είσοδο της έκθεσης. Ώρες: 12.00 Εβραϊκά / 13.00 Αγγλικά / 14.00 Γερμανικά / 15.00 Ελληνικά. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης του κόσμου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επίσης τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, μαθητές της Α’ Λυκείου του 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων θα παρουσιάσουν το θεατρικό « Ο ξεριζωμός», υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Κλαίρης Βενουζίου, Βασιλικής Ιωάννου και Θανάση Καρκαμπούνα. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται στον αύλειο χώρο και σε περίπτωση βροχής θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της έκθεσης. Διάρκεια παράστασης 8 λεπτά.