ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια τεράστια «δεξαμενή» πόρων για την Ήπειρο

Τα 160 εκ. ευρώ αναμένεται να αγγίξει μέχρι το τέλος του 2019, η χρηματοδότηση της Ηπείρου για έργα μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη», χωρίς να υπολογίζονται τα κονδύλια, που έχουν εκχωρηθεί προς διαχείριση στην περιφέρεια.

Ήδη στην Ήπειρο χρηματοδοτούνται 19 έργα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που έχει συνολικούς πόρους ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 79 εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η δημόσια δαπάνη για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, η ανάπλαση των στρατιωτικών φυλακών, η αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης Ιωαννίνων, Αρταίων, Ζηρού, Νικολάου Σκουφά και Πρέβεζας, έργα για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής σε δήμους των Τζουμέρκων και του Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση για το Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στην οποία παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και η ειδική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα, ενώ την παρακολούθησαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, άμεσα πρόκειται να ανακοινωθεί μια νέα πρόσκληση που θα αφορά έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητικών εστιών, τομέα που εκτίμησε ότι έχει πολύ σημαντικό πεδίο στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γιαννακίδης στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι πόροι προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και πρόκειται να αξιοποιηθούν για έργα, που δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και είχαν μείνει στάσιμα. Έργα αποχέτευσης σε μικρούς οικισμούς, αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες έργων που εντάσσονται ήδη σταδιακά. Το ενδιαφέρον από δήμους ολόκληρης της περιφέρειας είναι αυξημένο και μια σειρά έργων πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα χάρη στον ΦιλόΔημο.

Με την ίδια στόχευση, αξιοποιούμε τους πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τη χρηματοδότηση για την περιφέρεια Ηπείρου κατά το 2016 και το 2017, ενώ για το 2018 το ποσό των πληρωμών πενταπλασιάστηκε», ανέφερε ο υφυπουργός.

Γενικότερα για το την ανασυγκρότηση της παραγωγής, το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, κινείται στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκεται μπροστά στη διαπραγμάτευση του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2029, για το οποίο οι πόροι αναμένεται να είναι –σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– περισσότεροι κατά 8% από το ΕΣΠΑ 2014-2020. «Για τον λόγο αυτό και έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, ωριμάζουμε από τώρα τη νέα γενιά έργων για να πετύχουμε την γρηγορότερη δυνατή εκκίνηση του επόμενου ΕΣΠΑ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η Ειδική Γραμματέας Ευγενία Φωτονιάτα, στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, ως ιδιαίτερα σημαντικό στόχο καθώς και στα επιμέρους τεχνικά στοιχεία του Ε.Π.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση των χρηματοδοτούμενων έργων το επόμενο διάστημα στην Ήπειρο, όπως και στην ενίσχυση δράσεων όπου υπάρχει ενδιαφέρον και ώριμες μελέτες.

Η κ. Φωτονιάτα αναφέρθηκε στο έργο εκσυγχρονισμού και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι είναι το «μεγαλύτερο έργο επέκτασης βιολογικού καθαρισμού στη χώρα», το οποίο χρηματοδοτείται με 32 εκ. ευρώ, επισημαίνοντας πως η ευθύνη πλέον για την υλοποίησή του πέρασε στα χέρια του δήμου και της ΔΕΥΑΙ.

Με θετικά λόγια για τη συνεργασία με το υπουργείο αλλά και τη λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας μίλησε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να ζητήσει την αύξηση των πόρων για τη δράση που αφορά τις επενδύσεις τουριστικού τομέα, του ΕΠΑνΕΚ.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου