ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σταύρος Βλάχος: Στα… βαθιά, ανεξαρτήτως εκλογής

Με την πεποίθηση πως η στείρα κριτική και η άρνηση οδηγούν στην αδρανοποίηση των πολιτών και στον περιορισμό του ρόλου τους σε ρόλο «θεατή», ο Σταύρος Βλάχος, μέλος της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» από την ίδρυσή της, διεκδικεί για δεύτερη φορά την εκλογή του στον Δήμο Ιωαννιτών ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Την τελευταία τετραετία, ως μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας Ακινήτων και πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Ιωαννιτών, αποκόμισε μια εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, κομίζοντας τη γνώση και τις δεξιότητές του από την επιχειρηματική του δράση και τις ακαδημαϊκές του σπουδές, όπως και ο ίδιος αναφέρει στην ιστοσελίδα με την οποία επιδιώκει την επαφή με τους δημότες (www.stavrosvlachos.com).
Όπως επισημαίνει, η συμμετοχή της πόλης των Ιωαννίνων στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις» είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο, που οδηγεί στη νέα εποχή.

Το 2019 κατεβήκατε για πρώτη φορά υποψήφιος και παρ’ όλο που τότε δεν καταφέρατε να εκλεγείτε με την παράταξη του αείμνηστου Μ. Ελισάφ, συμμετείχατε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, μιας δημοτικής επιχείρησης, που – αφανώς πολλές φορές- παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία του Δήμου. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία και τι σας δίδαξε;
Ήταν μία διδακτική εμπειρία, που με βοήθησε να εξελιχθώ ως άτομο σε πολλά επίπεδα. Μετά από πρόταση του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ, δέχθηκα να συμμετέχω στο Δ.Σ. της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, στην οποία δημιουργήθηκε μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων. Πιστεύω ότι καταφέραμε να παράγουμε σημαντικό έργο για τον δήμο μας, με εμφανή, πλέον, τρόπο. Καταρχάς, δόθηκε υπόσταση στην εταιρία, η οποία δε διέθετε ούτε μία τηλεφωνική γραμμή. Πλέον, υπάρχουν γραφεία και γραμματειακή υποστήριξη, υποδομές, οι οποίες μας βοήθησαν να διαχειριστούμε με πολύ καλύτερο τρόπο τα ακίνητα που ανήκουν στην εταιρία, αλλά επίσης να ξεκινήσουμε και νέα φιλόδοξα projects. Ενδεικτικά αναφέρω ότι την τελευταία τετραετία έγινε οριστική παραλαβή του έργου της «Όασης», ένας «βραχνάς» που ταλαιπωρούσε τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ για χρόνια, και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης των κτιρίων της λαχαναγοράς. Επόμενο βήμα, εφόσον η ΔΗΑΝΕΤΑΙ έχει διοικητική συνέχεια μέσα από την εκλογική διαδικασία, θα είναι η αξιοποίηση του ΚΕΚΩΠ, ενός κτιρίου που βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία και μπορεί να αποκτήσει σημαντική χρηστικότητα, εφόσον λυθούν τα διαδικαστικά θέματα που προκύπτουν από το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Τέλος, κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Νομικών Προσώπων του Δήμου Ιωαννιτών, μία πολύ σημαντική κίνηση, η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη σε βάθος χρόνου.

Όντως, πρόκειται για ένα έργο που, παρά τις καθυστερήσεις, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη. Σε ποια φάση βρισκόμαστε και ποιες δυσκολίες συναντήσατε, δεδομένου ότι πρόκειται για λειτουργίες πρωτόγνωρες για τους δήμους;
Η Ενεργειακή Κοινότητα Νομικών Προσώπων του Δήμου Ιωαννιτών ξεκίνησε έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Νίκο Σιορόκα. Καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να συντονίσουμε το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και τις διοικήσεις πέντε Νομικών Προσώπων, και να δώσουμε καταστατική υπόσταση σε αυτό το εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχουν ο Δήμος Ιωαννιτών, η ΔΕΥΑΙ, ο ΟΚΠΑΠΑ, η ΔΗΑΝΕΤΑΙ, ο ΣΥΔΛΙ και το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Επειδή, όπως επισημάνατε, πρόκειται για πρωτόγνωρες λειτουργίες, αυτό που μας δυσκόλεψε σε πρώτη φάση ήταν η ενσωμάτωση όλων των νεότερων εξελίξεων στα καταστατικά μας κείμενα, ευρισκόμενοι στα αχαρτογράφητα ύδατα ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου νομοθετικού περιβάλλοντος. Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στην πρώτη σημαντική μας δράση, η οποία θα είναι η μελέτη και κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Μιας επένδυσης με σχεδόν άμεση απόσβεση, η οποία θα ελαφρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των Νομικών Προσώπων, που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό.

Η ενεργειακή κοινότητα είναι ένα έργο που, πέραν της εξοικονόμησης πόρων, σηματοδοτεί και τη μετάβαση σε άλλα μοντέλα ανάπτυξης και λειτουργίας, τα οποία τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν την πορεία της πόλης, μιας πόλης που αλλάζει, όπως αναφέρει ως κεντρικό μήνυμα και η παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή». Πώς εσείς αντιλαμβάνεστε αυτή τη μετάβαση;
Η κλιματική αλλαγή θα πρέπει πλέον να είναι βασική προτεραιότητα όλων μας. Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει το πρόβλημα και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Ένα σημαντικό επίτευγμα της δημοτικής αρχής την τελευταία τετραετία ήταν η ένταξη του Δήμου Ιωαννιτών στις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις». Πρόκειται για ένα κοινωνικό συμβόλαιο, μέσω του οποίου θα γίνουν, μέχρι το 2030, δράσεις στους τομείς των ενεργειακών συστημάτων, των τεχνολογιών πληροφορικής και τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης και λύσεων έξυπνων πόλεων, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά., ενώ υπολογίζονται χρηματοδοτήσεις ύψους 10.000 ευρώ ανά κάτοικο. Οι 100 αυτές Ευρωπαϊκές πόλεις θα λειτουργήσουν ως πιλότος για τη χάραξη της μελλοντικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η πόλη άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάξει σημαντικά μέχρι το 2030. Θα μιλάμε πλέον για έναν δήμο διαφορετικό, σύγχρονο, έξυπνο και κλιματικά ουδέτερο. Είναι σημαντικό να μη χάσουμε αυτό το τρένο της αλλαγής και να προσδώσουμε σε αυτή την προσοχή που της αναλογεί την επόμενη πενταετία. Μία πρόταση θα ήταν η δημιουργία επιτροπής, που θα συντονίζει τις ενέργειες αυτού του προγράμματος, στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, επιστήμονες του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τον ιδιωτικό τομέα, εξετάζοντας έτσι τις πρωτοβουλίες, τις συνέργειες και τις χρηματοδοτήσεις με έναν τρόπο ολιστικό, που θα διαπερνά οριζόντια όλο το φάσμα των συμμετεχόντων.

Τι θα λέγατε στους δημότες αν σας ρωτούσαν «γιατί» να στηρίξουν την απερχόμενη δημοτική αρχή και εσάς προσωπικά;
Σε προσωπικό επίπεδο, τα βιώματα μου, ζώντας μέσα σε μία οικογενειακή επιχείρηση από μικρό παιδί, καθώς και η επαγγελματική εμπειρία που αποκόμισα και αποκομίζω καθημερινά μέσα από το επιχειρείν, αποτελούν σημαντικά στοιχεία, που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα μου. Επίσης, η συμμετοχή μου στο ΔΣ της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, καθώς και η προεδρία στην Ενεργειακή Κοινότητα, μου προσέφεραν σημαντική εμπειρία στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, εμπειρία που αποτελεί σημαντικό εφόδιο για το μέλλον σε προσωπικό επίπεδο. Τέλος, πιστεύω πολύ στα οφέλη της δια βίου μάθησης, καθώς δε θεωρώ ότι έχω ολοκληρώσει ακόμα την ακαδημαϊκή μου πορεία και βρίσκομαι συνεχώς στο κυνήγι νέων προκλήσεων σε επιστημονικό επίπεδο. Το ταξίδι αυτό, που ξεκίνησε από τη μηχανολογία και συνεχίστηκε στις επιστήμες του management και των χρηματοοικονομικών, μου έχει δώσει ένα ευρύ φάσμα πληροφορίας και γνώσης, το οποίο προτίθεμαι να καταθέσω στην πόλη μας, ανεξαρτήτως από το αν θα εκλεγώ ή όχι τελικά.
Η συμμετοχή μου στην παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» ήρθε μετά από πρόταση του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ το 2019. Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι ότι, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, της έλευσης της πανδημίας και του χαμού του Δημάρχου μας Μωυσή Ελισάφ, η απερχόμενη Δημοτική αρχή κατάφερε ένα σημαντικό έργο – απόδειξη για το τι θα ακολουθήσει. Λύθηκαν ζητήματα που «σέρνονταν» για χρόνια, όπως π.χ. το παλιό πανεπιστήμιο στη Δομπόλη και οι διεκδικήσεις μας στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, αλλά επίσης επετεύχθη ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου, τόσο σε αστικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο. Με τη σοβαρότητα, τη σεμνότητα και την εργατικότητα που χαρακτηρίζει τον υποψήφιο Δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου, είμαι πεπεισμένος ότι η παράταξη μας αποτελεί την πιο αξιόπιστη και ενδεδειγμένη πρόταση για τη διοίκηση του Δήμου την επόμενη πενταετία της πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σχετικά άρθρα

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ

Ικανοποίηση για τη χρηματοδότηση μεταστέγασης των Πειραματικών Σχολείων

O Άρης Μπαρτζώκας νέος Γραμματέας της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»