ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βιολογικός… του κουτιού στο τέλος του χρόνου

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ίσως έργο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον Δήμο Ιωαννιτών, είναι η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καλύπτοντας τις ανάγκες της πόλης για τα επόμενα 50 χρόνια.

Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δεχθεί το 40% των λυμάτων και συμπληρώνεται από την αναβάθμιση της υφιστάμενης εγκατάστασης, με 4,5 εκ. ευρώ, αλλά και τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης των 35 αντλιοστασίων λυμάτων (4,5 εκ. ) και της ξήρανσης της λυματολάσπης (8,8 εκ. ευρώ), σε παρακείμενη έκταση.
Η σύμβαση για την κατασκευή του νέου βιολογικού είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021 και περιλαμβάνεται στο έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Παμβώτιδας», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού βρέθηκαν ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης.
«Πρόκειται για μία τεράστια παρέμβαση που ολοκληρώνεται. Ήταν μία οφειλόμενη παροχή του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ προς την πόλη και τους πολίτες. Το έργο θα λύσει τα προβλήματα του λεκανοπεδίου για τα επόμενα 50 χρόνια. Εξασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος, αφού θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε χιλιάδες νέες συνδέσεις», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος, εξαίροντας το έργο που έγινε από τη διοίκηση και το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ.
«Είναι σαφές ότι γίνονται τεράστια βήματα. Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι παρεμβάσεις αυτές», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ο οποίος ευχαρίστησε το προσωπικό της επιχείρησης αλλά και τον ανάδοχο του έργου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν ο κ. Μπαρτζώκας και ο ανάδοχος του έργου, από τις αρχές του 2024 θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. «Τα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΙ είναι εδώ, μακριά από την πόλη, και θα άξιζε να τα επισκεφθεί ο καθένας», κατέληξε ο κ. Μπαρτζώκας.
Ο επιβλέπων του έργου Δημήτρης Λάιος τόνισε ότι στην τετραετία αυτή η ΔΕΥΑΙ ολοκληρώνει τέσσερα σημαντικά έργα. «Με την ολοκλήρωση του βιολογικού λύνεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της πόλης των Ιωαννίνων. Ως το τέλος της χρονιάς το έργο θα τελειώσει, ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία και να δοθεί η δυνατότητα να συνδεθεί το υπόλοιπο της πόλης και οι υπόλοιπες κοινότητες με το δίκτυο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι από τη ΔΕΥΑΙ έχει κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο 70 περίπου χιλιομέτρων. Πρόκειται για το δίκτυο σε Καρδαμίτσια, Νέα Ζωή, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Δροσιά, Πεντέλη, Τσιφλικόπουλο, Κάτω Μάρμαρα, Ολυμπιάδα και Αμφιθέα, συνολικού προϋπολογισμού 12,4 εκ. ευρώ.
Εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας «Μεσόγειος ΑΕ», ο εργοταξιάρχης Βασίλης Στάμος ανέφερε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο, λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία. «Όλες οι παραγγελίες υλικών έπρεπε να γίνουν στο εξωτερικό, χρειαζόταν οκτώ μήνες για να έρθουν και έπρεπε να προπληρωθούν από την εταιρεία. Η εταιρεία ανέλαβε το κόστος αυτό και σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο του έργου», τόνισε, σημειώνοντας την ποιότητα και αντοχή των υλικού, που εξασφαλίζουν τη λειτουργία του βιολογικού «για πάντα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, απαιτήθηκαν 5.500 κυβικά μπετόν και 1000 τόνοι σίδερο.
Η εταιρία θα λειτουργήσει το έργο κατά την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία και παράλληλα θα εκπαιδεύσει το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ.
Τέλος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΙ Νίκος Σωτηριάδης τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό και οι υπηρεσίες της επιχείρησης έκαναν μεγάλη προσπάθεια για το τελικό αποτέλεσμα, θυμίζοντας πως ο ίδιος και ο ανάδοχος του έργου είχαν «συναντηθεί» ξανά, πριν από 30 περίπου χρόνια, στην κατασκευή του υφιστάμενου τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών