ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θέλει να έχει λόγο για το Τουριστικό Περίπτερο Λούρου

Την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να προχωρήσει στην αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου του Λούρου, όπως αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, εκφράζει ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Το εν λόγω ακίνητο φέρεται να εντάσσεται σε ένα ευρύ σχέδιο αξιοποίησης εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου, που συμπεριλαμβάνει ακίνητα σημαντικά ή και εμβληματικά για πολλές περιοχές της χώρας, τα οποία επί χρόνια μένουν ανεκμετάλλευτα και ρημάζουν, αντί να αξιοποιηθούν για χάρη των τοπικών κοινωνιών και των επισκεπτών.
Το Τουριστικό Περίπτερο του Λούρου, επιφάνειας 6.720 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των κτιριακών εγκαταστάσεων και χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οικοδομικό συγκρότημα, απέχει μόλις 50 μέτρα από τη λίμνη των πηγών του Λούρου ποταμού. Η ιστορία της πλήρους εγκατάλειψης ξεκινά ουσιαστικά το 2013, όταν το ακίνητο μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, με το ΦΕΚ 3025/Β/28-11-2013.
Ο Χρήστος Ντακαλέτσης, από το διάστημα 2010-2014, όταν και βρισκόταν στη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, έθετε το ζήτημα του Τουριστικού Περιπτέρου διαρκώς και από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου ξεκίνησε τον αγώνα διεκδίκησης της παραχώρησης κατ’ αρχάς, και μετέπειτα αξιοποίησής του, με έγγραφα προς την ΕΤΑΔ ΑΕ και με παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία. Οι απαντήσεις ήταν αρνητικές ως προς την παραχώρηση του ακινήτου, με εξαίρεση την τελευταία, ότι το αίτημα θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση ίδρυσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
Η διαφαινόμενη θετική εξέλιξη θεωρείται από το δημοτική αρχή πως είναι το επιστέγασμα των επαφών που είχε ο δήμαρχος Δωδώνης τα τελευταία χρόνια για το επίμαχο θέμα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΤΑΔ ΑΕ Αντώνη Μπέζα, σε μία προσπάθεια να συντηρηθεί το αίτημα του Δήμου Δωδώνης. Μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκαν και πολλά ζητήματα, όπως αυτό των καταπατήσεων, που δυσκόλευαν το στόχο της αξιοποίησης του Περιπτέρου.
«Είναι θετική η ένδειξη ότι κάτι αρχίζει να κινείται για ένα πολύ σημαντικό ακίνητο του Δήμου μας, που παρέμενε για χρόνια ανεκμετάλλευτο, παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες. Θεωρώ, ωστόσο αυτονόητο, ότι η πολιτεία και εν προκειμένω η ΕΤΑΔ θα συνεργαστεί με τον Δήμο μας, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόταση αξιοποίησης του Τουριστικού Περιπτέρου, προς όφελος πρωτίστως των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ακολούθως, όλων των επισκεπτών. Πρόταση που θα εναρμονίζεται με την εκπονούμενη σήμερα από τον Δήμο Δωδώνης, μελέτη αξιοποίησης της παραποτάμιας περιοχής του Λούρου», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Σχετικά άρθρα

Επιστρέφει στις συνεδριάσεις η «Δωδώνη Δύναμη Δημιουργίας»

Νέες καταγγελίες για αμμοληψίες χωρίς άδειες

Γεωργία Χαλάτση

Δήμος Δωδώνης – Εκ νέου πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Β. Δήμος