ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύνδεση μέσω Ηπείρου επιδιώκει η Κροατία

Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Κροατίας για την οδική, ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση με την Ήπειρο, γεγονός που αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα Aleksandar Sunko με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα.

Ο πρέσβης είχε προηγουμένως επισκεφθεί και τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, καθώς πρώτος στόχος είναι η ναυτιλιακή σύνδεσης της Ηγουμενίτσας με το Ντουμπρόβνικ, ενώ ζητούμενο τόσο για την Κροατία όσο και για την Ελλάδα είναι και ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου σύνδεσης των δύο χωρών μέσω Ηπείρου.
Τη χαρά του για την παρουσία του, για πρώτη φορά στην περιοχή, εξέφρασε ο πρέσβης ης Κροατίας στην Ελλάδα Aleksandar Sunko, τονίζοντας πως στο επίκεντρο των συναντήσεών του στους δήμους Ιωαννιτών και Ηγουμενίτσας, καθώς και στην περιφέρεια Ηπείρου, ήταν η εξεύρεση τρόπων για το πώς θα ζωντανέψουν ξανά οι διασυνδέσεις που υπήρχαν παλαιότερα μεταξύ της Ελλάδας και περιοχών της Κροατίας, είτε ακτοπλοϊκά είτε αεροπορικώς.
Τη στήριξη του δήμου Ιωαννιτών στην προσπάθεια της Κροατίας εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γκόλας, ο οποίος δήλωσε πως θα γίνει προσπάθεια από τον δήμο να συμβάλει και στις προσπάθειες που γίνονται για τη θαλασσιά διασύνδεση με την Κροατία, καθώς έτσι θα δημιουργηθεί μια ακόμα πύλη εισόδου στην περιοχή μας. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε την οδική σύνδεση, «που είναι εξίσου σημαντική και για την οποία έχουμε την όρεξη και τη δύναμη να τη διεκδικήσουμε».

Αδελφοποίηση με το Ντουμπρόβνικ

Σε πορεία αδελφοποίησης με το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας βρίσκεται ο δήμος Ιωαννιτών, διαδικασία που θα ξεκινήσει να υλοποιείται στα τέλη του μήνα, όταν αποστολή του δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, θα επισκεφθεί την κροατική πόλη.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων ενημέρωσε τον πρέσβη για τις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων, προκείμενου να αδελφοποιηθεί με τον αντίστοιχο του Ντουπρόβνικ, πρόταση που είχε κατατεθεί από τον δήμο Ιωαννιτών τον Μάιο του 2017, όταν τα Γιάννενα φιλοξένησαν το 2ο Φόρουμ για τη Μακροπεριφερειακή Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου.
Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε, θα συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, υιοθέτηση καλών πρακτικών, κοινή συμμετοχή σε εκθέσεις και σε προγράμματα διασυνοριακά και ευρωπαϊκά με κοινό προσανατολισμό και στόχευση. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η πρότασή μου αυτή αρχίζει ενεργοποιείται και ευχαριστώ θερμά τον πρέσβη, γιατί συνέβαλε κι αυτός με τις δυνάμεις του για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκόλας εστίασε στις δυνατότητες συνεργασίας στο πεδίο των σχολικών εκδρομών, καθώς χιλιάδες μαθητές από την Κροατία επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. «Θεωρούμε ότι ένα μερίδιο απ’ αυτούς δικαιούμαστε κι εμείς στα Γιάννενα και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.
Τέλος, απόψεις για τη συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου με αντίστοιχες της Κροατίας, στο πλαίσιο της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, με έμφαση στον τουρισμό και στην προώθηση αγροτικών προϊόντων, αντάλλαξαν ο πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα με τον κ. Καχριμάνη.

Σχετικά άρθρα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Συμφωνία για συνέργειες στην τουριστική προβολή

Γεωργία Χαλάτση

Σε αναζήτηση νέας στέγης για τη Β’ τοπική διεύθυνση του ΕΦΚΑ