ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βγήκαν τα μαχαίρια με αφορμή το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας

Ιδιαίτερα θερμή προδιαγράφεται η προεκλογική περίοδος στον Δήμο Δωδώνης, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ένας γύρος αλληλοκατηγοριών, που αναμένεται να έχει και συνέχεια.

Πυρά κατά του νυν δημάρχου και εκ νέου υποψήφιου Χρήστου Ντακαλέτση, αλλά και του πρώην αντιδημάρχου του και επίσης υποψήφιου δημάρχου Νίκου Λώλου εξαπολύει ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία και Προοπτική για τη Δωδώνη» Γιάννης Μπούκας, με αφορμή την εκτέλεση του προγράμματος MileSTONES II, που χρηματοδοτείται από το Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 και το μεγαλύτερο μέρος του οποίου για τον Δήμο Δωδώνης αφορά τη δημιουργία του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας στο πρώην δημαρχείο Δωδωνούπολης.
Ο κ. Μπούκας προσάπτει στον δήμαρχο ανικανότητα να απορροφήσει χρήματα από κοινοτικά προγράμματα και να τα διαχειριστεί προς όφελος των δημοτών, φέρνοντας ως παράδειγμα το υποέργο του προγράμματος MileSTONES II «Ευφυές ψηφιακό εργαλείο πολιτιστικής προώθησης και εξοπλισμός». Υποέργο που αρχικά εκτιμήθηκε σε 74.400 ευρώ με εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και πλέον καταλήγει σε προϋπολογισμό με ύψος 37.000 ευρώ από τακτικά έσοδα.
«Από τα εκτεθέντα προκύπτει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο χάθηκαν χρήματα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά δαπανήθηκαν, εις βάρος των δημοτών, χρήματα που θα γινόταν έργο δίνοντας ανάσα ανάπτυξης στην περιοχή», αναφέρει στην καταγγελία του ο κ. Μπούκας και προσθέτει: «Η κουρασμένη και αδιάφορη δημοτική αρχή είναι επικίνδυνη για τους πολίτες και οι άστοχες κινήσεις της βάζουν ταφόπλακα σε μία περιοχή, που αξίζει ανθρώπους ικανούς να διαχειριστούν τα κρίσιμα ζητήματα και να εκμεταλλευτούν και το τελευταίο ευρώ των κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων. Κούρασε και κουράστηκε αλλά σε θέσεις ευθύνης η αμέλεια μπορεί να αποβεί καταστροφική για το μέλλον του Δήμου. Και ασφαλώς μη διανοηθεί κάποιος να σκεφτεί ότι θα πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες στους υπαλλήλους του Δήμου για την αδιαφορία ή την αμέλεια του δημάρχου, γιατί είναι στους πάντες γνωστό ότι προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών των Δήμων είναι ο δήμαρχος και αυτός φέρει την ευθύνη για τα καλώς ή τα κακώς πραττόμενα».
Παράλληλα, ο Γ. Μπούκας καταγγέλλει και τη στάση του τότε αντιδημάρχου και νυν υποψηφίου δημάρχου κ. Λώλου, που, όπως αναφέρει, γνώριζε το θέμα αλλά σιωπούσε «προφανώς για να μη χάσει την έμμισθη θέση του αντιδημάρχου ή δεν πήρε μυρωδιά και άρα αυτό δείχνει και την επικινδυνότητα». Τέλος, ερωτά αν ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Κατσανάκης, πρώην δήμαρχος και επί πολλά έτη δημοτικός υπάλληλος, δεν κατάλαβε τίποτα από όλα αυτά, ζητώντας για λογαριασμό των δημοτών υπεύθυνες απαντήσεις.
Μια όχι και τόσο διαφωτιστική απάντηση στο ερώτημα γιατί το υποέργο «Ευφυές ψηφιακό εργαλείο πολιτιστικής προώθησης και εξοπλισμός» δεν εκτελέστηκε με τους χρηματοδοτικούς πόρους του προγράμματος, δίνει η δημοτική αρχή Δωδώνης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι για την προμήθεια του εξοπλισμού δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα η πληρωμή ούτε ενός ευρώ από τον Δήμο, ως εκ τούτου, είναι αποκύημα της φαντασίας η μομφή της «οικονομικής ζημίας» και της απώλειας πόρων. Όπως επισημαίνεται, για την προμήθεια του εξοπλισμού δόθηκε παράταση λόγω αδυναμίας συντονισμού των εταίρων του προγράμματος και άλλων εξωγενών με τον Δήμο καθυστερήσεων, ωστόσο, το έργο ήδη ανατέθηκε και παράλληλα δρομολογήθηκε η ένταξή του σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με τα μισά μάλιστα χρήματα (37.000 ευρώ) σε σχέση με την αρχική κοστολόγηση (74.400 ευρώ).
Η δημοτική αρχή Δωδώνης υπεραμύνεται γενικότερα των ικανοτήτων της στη διαχείριση του προγράμματος, αναφέροντας ότι το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί και χαρακτηρίζοντάς το ένα εμβληματικό έργο, που θα αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού Ιωαννίνων, θα τονώσει την επισκεψιμότητα στο Δήμο Δωδώνης και θα διευρύνει τα οφέλη του αρχαιολογικού χώρου σε μια μεγαλύτερη ακτίνα του Δήμου.

Στην αντεπίθεση ο Χρ. Ντακαλέτσης

Πέρα από το κομμάτι της απάντησης, η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής περιλαμβάνει και ένα μέρος έμμεσων καταγγελιών κατά του Γιάννη Μπούκα, σχετικά με τη δική του δημαρχιακή θητεία.
Η δημοτική αρχή καλεί τον κ. Μπούκα να δώσει απαντήσεις για το δάνειο των 400.000 ευρώ, που έλαβε για να αποπληρώσει συσσωρευμένες οφειλές, που αποδίδονταν κατά τους ισχυρισμούς του στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο όχι μόνο δεν αποπληρώθηκαν οι οφειλές, αλλά οι δύο επόμενες δημοτικές αρχές του «Καλλικρατικού» Δήμου Δωδώνης αποπλήρωσαν το δάνειο και τους αναλογούντες τόκους σε αυτό, καθώς και τις οφειλές για τις οποίες ελήφθη το δάνειο, επιβαρυμένες με τους τόκους τους και τα δικαστικά έξοδα υπέρ των πολιτών που δικαιώθηκαν.
Επίσης, τον καλεί να εξηγήσει στους δημότες τι απέγινε με τις μετοχές της εταιρείας λαϊκής βάσης «ΦΗΓΟΣ ΑΕ», που αγόρασαν οι πολίτες κατόπιν προτροπής του, χάνοντας τα χρήματά τους, και που ως σήμερα διεκδικούν να πάρουν πίσω.
Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά, πως κάθε πρόκληση έναντι του Δήμου και της δημοτικής αρχής όχι μόνο δε θα μένει αναπάντητη, αλλά θα απαντάται με τρόπο που να αναδεικνύει τα έργα και τις ημέρες όσων ενδιαφέρονται να διοικήσουν τον Δήμο Δωδώνης για την επόμενη πενταετία. «Η ορθή και επιτυχημένη διαχείριση των τελευταίων ετών, η αποτελεσματική διοίκηση και το ορατό έργο στο Δήμο Δωδώνης που είναι ο απολογισμός των δύο τελευταίων θητειών, δεν πρόκειται να χαριστούν σε κανέναν», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Επιστρέφει στις συνεδριάσεις η «Δωδώνη Δύναμη Δημιουργίας»

Νέες καταγγελίες για αμμοληψίες χωρίς άδειες

Γεωργία Χαλάτση

Δήμος Δωδώνης – Εκ νέου πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Β. Δήμος