ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε βοήθησε στην τροποποίηση του Οργανισμού ο προεκλογικός χρόνος

Στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προσέκρουσε η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, με τον χρόνο που επέλεξε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να είναι ένας από τους παράγοντες που δεν άφησαν περιθώρια υπερψήφισης.

Παρά το ότι η συμπληρωματική εισήγηση που κατατέθηκε, ήρθε να καταδείξει ότι υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των οργανικών θέσεων και όχι μείωση, όπως είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για τροποποίηση του Οργανισμού, με τους Θωμά Μπέγκα και Τατιάνα Καλογιάννη να διεκδικούν για τον εαυτό τους ο καθένας την ευθύνη τροποποίησης αν αναλάβουν τα ηνία του Δήμου.
Στην αρχική του εισήγηση, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου έκανε λόγο για δημιουργία 346 θέσεων, με συνέπεια να φτάνουν από 772 σήμερα σε 1.118, στον κεντρικό μόνο Δήμο. Ο κ. Παπαγεωργίου υπερθεμάτισε για την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτόν δεν μπορούν ούτε να διεκδικηθούν υπάλληλοι μέσω κινητικότητας, καθώς δε θα υπάρχουν θέσεις να καλυφθούν. «Οι υπηρεσίες βογκούν από έλλειψη προσωπικού. Ο Οργανισμός έρχεται να θεραπεύσει αυτό το πράγμα. Είναι μια πράξη για την επιβίωση του Δήμου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Μνημείο προχειρότητας» χαρακτήρισε την πρόταση ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, εστιάζοντας στον χρόνο που κατατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο και θέτοντας το ερώτημα γιατί αυτό δεν έγινε μέσα σε τέσσερα χρόνια και γίνεται τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές. «Είναι αντιδεοντολογικό να προσπαθήσετε να δεσμεύσετε την επόμενη δημοτική αρχή. Στο τέλος της θητείας σας επιχειρείτε μια επικοινωνιακή καταιγίδα, που αποδεικνύει τον πανικό σας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για έναν Οργανισμό που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, μίλησε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων διαρθρωτικού χαρακτήρα τροποποιήσεων, μεταξύ των οποίων η δημιουργία δύο Γενικών Διευθύνσεων και η δημιουργία Διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας. «Η πρόταση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου είναι μία ακόμη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προκαλέσει πολιτικό θόρυβο με μία, αμφίβολης σκοπιμότητας, αναθεώρηση του οργανογράμματος του διοικητικού οργανισμού του δήμου, και μάλιστα 20 μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την αλλαγή του ΟΕΥ.
Θα προκληθεί η σχετική αναστάτωση χωρίς ορατά οφέλη και όπως στην πλειονότητα των θεμάτων που χειρίστηκε η δημοτική αρχή της τρέχουσας περιόδου, θα κληθεί η επόμενη δημοτική αρχή να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αφού θα παραλάβει πολλές και διάφορες καυτές πατάτες», κατέληξε.
Σε πολιτικό επίπεδο στάθηκαν κατά κύριο λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, οι οποίοι εστίασαν στο ότι δε γίνονται προσλήψεις και ότι όλο και περισσότερες υπηρεσίες εκχωρούνται σε ιδιώτες.
Για «επίδειξη δύναμης από την ηνωμένη αντιπολίτευση», όπως έγινε και στην αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής, έκανε λόγο ο Άρης Μπαρτζώκας, με τις αναφορές του να προκαλούν την αντίδραση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. «Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία η σημερινή. Έχουμε το όχι για το όχι», είπε, με τον Θωμά Γιωτίτσα να απαντά ότι «χίλιες φορές ενωμένη αντιπολίτευση παρά διαλυμένη συμπολίτευση».
Αναδίπλωση της δημοτικής αρχής «είδε» η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Τίνα Ζέκα, κάνοντας λόγο για «ανακάλυψη» 206 θέσεων εργασίας, αν το σωματείο δεν είχε σημάνει γενικό συναγερμό. Ωστόσο, και πάλι είπε πως η αναδίπλωση δεν είναι αρκετή, σημειώνοντας ότι η πόλη έχει μεγαλώσει, ο Δήμος έχει πρόσθετες αρμοδιότητες, με τον Οργανισμό να είναι προσαρμοσμένος στο υπάρχον προσωπικό και όχι στις πραγματικές ανάγκες.
Κλείνοντας τη συζήτηση και έχοντας ξεκάθαρα διαφανεί ότι ο Οργανισμός δε θα περάσει, ο Δ. Παπαγεωργίου παραδέχθηκε ότι η τροποποίηση έρχεται με καθυστέρηση προς ψήφιση, ωστόσο αυτό υπαγορεύτηκε από αντικειμενικούς λόγους, όπως η πανδημία και η ασθένεια και ο θάνατος Μωυσή Ελισάφ. Από την άλλη, όμως, στηλίτευσε τη στάση της αντιπολίτευσης, που δεν επιτρέπει στη δημοτική αρχή να διοικήσει τον Δήμο, κάτι που συνέβη και σε άλλα κομβικά ζητήματα, όπως στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα led και ο αναπτυξιακός οργανισμός.

 

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο