ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιδρά στην κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ

Την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων συναντά η εισαγωγή προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής 9 Ιουνίου και, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δελτίο τύπου του συλλόγου, από τις 1407 θέσεις μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων, η δημοτική αρχή εισηγείται την κατάργηση 513 θέσεων, προσαρμόζοντας τον Οργανισμό στα σημερινά δεδομένα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ιωαννιτών καταργεί 574 θέσεις εργασίας κατηγοριών τεχνολογικής, δημοτικής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και αυξάνει κατά 61 τις θέσεις στην κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ να ερμηνεύει τις αλλαγές ως προσπάθεια δημιουργίας ενός μικρού επιτελικού δήμου, όπου οι υπηρεσίες θα επιβλέπουν τους εργολάβους. Όπως αναφέρει, από 78 οργανικές θέσεις εργατών οδοποιίας μένουν δύο, από 23 θέσεις ξυλουργών μένει 1, από 20 ελαιοχρωματιστών μένουν τρεις, από 13 εργατών νεκροταφείων επίσης τρεις, από συνολικά 93 θέσεις εργατών κήπων και κηπουρών μένουν 20 και από 115 θέσεις σχολικών καθαριστριών μένουν 19. Αντίστοιχη εικόνα και στον τομέα καθαριότητας, όπου από 237 θέσεις εργατών καθαριότητας προβλέπονται στον νέο Οργανισμό 128 και οι οδηγοί από 60 μειώνονται στους 48.
«Η δημοτική αρχή δημιουργεί τετελεσμένα 20 μέρες πριν την απαγόρευση των αλλαγών στα οργανογράμματα των Δήμων. Οι καταργήσεις οργανικών θέσεων, η απαγόρευση κάθε σκέψης για διορισμό μόνιμου προσωπικού διασφαλίζουν ότι για να γίνει οποιαδήποτε λειτουργία του Δήμου από εδώ και μπρος, θα πρέπει να βγάλει κέρδος κάποιος εργολάβος. Ακόμα και αν κάποτε εκλεγεί μια δημοτική αρχή, που θα αποφασίσει να συγκρουστεί με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και άρα να στελεχώσει τις υπηρεσίες με βάση τις λαϊκές ανάγκες, δε θα υπάρχουν θέσεις για να στελεχωθούν», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και συνεχίζει: «Την ίδια στιγμή, όμως, που κυριολεκτικά “δε θα υπάρχει ένας εργάτης να κλείσει μια λακκούβα”, δημιουργεί Τμήμα “Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας” και Τμήμα “Σχεδιασμού και Διαχείρισης δράσεων της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων”. Οι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν στην πράξη τμήμα ενημέρωσης και ο λαός θα πληρώνει δημοτικούς υπαλλήλους για να παρακολουθούν το πλάνο της κλιματικής ουδετερότητας της πόλης, όπως αναφέρεται στις αρμοδιότητες του ομώνυμου τμήματος.
Θεωρώντας ως δεδομένη την υποστελέχωση, συνενώνει την Τεχνική Υπηρεσία με την Πολεοδομία για να διευκολύνει τις μετακινήσεις προσωπικού στους τομείς που ιεραρχεί το μεγάλο κεφάλαιο. Συνολικά οι μεταβολές στο οργανόγραμμα γίνονται με βάση το υφιστάμενο προσωπικό, τη σχέση κόστους οφέλους, κι όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες.
Η Δημοτική Αστυνομία, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα και με τον νόμο, υπάγονται απευθείας στον δήμαρχο, ώστε να διασφαλίζεται η καταστολή οποιασδήποτε αντίδρασης και η χειραγώγηση των υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, όπου δεν μπορεί να δώσει λύσεις, δημιουργεί ένα τμήμα ώστε να εξαγοράσει τις αντιδράσεις των υπαλλήλων με το επίδομα θέσης ευθύνης».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων καλεί το δημοτικό συμβούλιο να μην ψηφίσει το νέο οργανόγραμμα, να μην καταργήσει καμία θέση εργασίας και να μη μετατραπούν οι υπηρεσίες του Δήμου σε υπηρεσίες επίβλεψης εργολάβων, αλλά να δημιουργήσει έναν οργανισμό, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού της πόλης, και να προχωρήσει σε προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

Σχετικά άρθρα

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση για την κατάσταση στην καθαριότητα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών