ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μ. Τζούφη: «Μελετημένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο το πρόγραμμά μας»

Την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσει με το δικό του σχέδιο, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με την υποψήφια βουλευτή Ιωαννίνων του κόμματος Μερόπη Τζούφη να τονίζει με έμφαση πως το σχέδιο αυτό είναι μελετημένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο.

Σε αντίθεση με την πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η κ. Τζούφη επισημαίνει ότι αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία ότι επενδύει στον φόβο και θολώνει το τοπίο. Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, αναφέρει ότι έχουν συστηματικά πρόβλημα υποκαταγραφής, τόσο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και των νέων, προσθέτοντας πως η επαφή με τον κόσμο είναι η καλύτερη δημοσκόπηση. Τέλος, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ έχει συγκεκριμένες θέσεις και για τα ζητήματα της Ηπείρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυτή τη φορά θα είναι η πρώτη φορά Αριστερά χωρίς μνημόνια. Ωστόσο, την προηγούμενη φορά γνωρίζατε ότι καλείστε να κυβερνήσετε σε ένα μνημονιακό καθεστώς, αλλά παρ’ όλα αυτά ήσασταν γαλαντόμοι στις υποσχέσεις σας. Γιατί ο κόσμος να πιστέψει ότι θα γίνουν όσα υπόσχεστε και δε θα προκύψει κάτι άλλο ως δικαιολογία;

Θα θυμάστε πως το 2015 αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε συνθήκες χρεοκοπίας, εξαθλίωσης και δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Το ΑΕΠ είχε κατακρημνιστεί, η ανεργία είχε αγγίξει το 30% και 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ήταν ανασφάλιστοι χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η λιτότητα και τα μνημόνια είχαν αποσαθρώσει τον κοινωνικό ιστό και το δημόσιο χρέος αυξανόταν διαρκώς. Θα θυμάστε, επίσης, πως η κυβέρνηση Σαμαρά αδυνατούσε να «κλείσει» την αξιολόγηση και είχε φροντίσει να αδειάσει το δημόσιο ταμείο, επενδύοντας στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Λίγο αργότερα, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους δανειστές στην Ευρώπη, η ΝΔ φώναζε «βάστα Σόιμπλε» και «Γερούν γερά».

Η πολιτική μας επιδίωξη, ήδη από τις εκλογές του 2012, ήταν να απεγκλωβίσουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να βάλουμε τέλος στη λιτότητα και να σταθούμε στο πλευρό της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Δυστυχώς, το ναρκοθετημένο περιβάλλον δε μας επέτρεψε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε, να καταλήξουμε σε μια επώδυνη συμφωνία και να διαψεύσουμε, σε σημαντικό βαθμό, τις προσδοκίες όσων μας εμπιστεύθηκαν. Για τον λόγο αυτό καταφύγαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θέτοντας στην κρίση του ελληνικού λαού εκ νέου τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ανανεώσαμε τη λαϊκή εντολή και δεσμευτήκαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και το καταφέραμε. Όπως καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 10%, να ρυθμίσουμε το χρέος μέχρι το 2030, να αυξήσουμε τον βασικό μισθό κατά 11% και να καταργήσουμε τον υποκατώτατο για τις νέες και τους νέους. Καταφέραμε, επίσης, να ισορροπήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και τη δημόσια εκπαίδευση, να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να γεμίσουμε το δημόσιο ταμείο με 37 δισ. ευρώ.

Σήμερα, οι δημοσιονομικές συνθήκες -αν και ανησυχητικές- είναι διαφορετικές. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τα γεμάτα ταμεία και τη δημοσιονομική χαλάρωση, απέτυχε στην οικονομία και διεύρυνε τις ανισότητες, με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία να υποφέρει. Από την πλευρά μας, διεκδικούμε την ψήφο των συμπολιτών μας για να βάλουμε τέλος στις πολιτικές που θυμίζουν μνημόνιο, χωρίς μνημόνιο. Έχουμε τη θέληση να εκφράσουμε τους πολλούς και το πρόγραμμά μας είναι καλά μελετημένο και ρεαλιστικό. Υπό την έννοια αυτή, δε ζητάμε «δεύτερη ευκαιρία». Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε χωρίς δανειστές και μνημονιακούς καταναγκασμούς. Για να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο.

Η Νέα Δημοκρατία δε χάνει την ευκαιρία να θυμίζει στους ψηφοφόρους της και όχι μόνο τον «μπαμπούλα» των μνημονίων, υποστηρίζοντας πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει όσα υπόσχεται στο πρόγραμμά του, οδεύουμε κατευθείαν στον γκρεμό τού 2015. Θα ανταποκριθείτε στην πρόκληση κοστολόγησης του προγράμματος;

Αυτό που κάνει η ΝΔ, είναι να επενδύει στον φόβο, να διασπείρει ψεύτικες ειδήσεις και να θολώνει το τοπίο, ώστε να αποποιηθεί τις ευθύνες της, όχι μόνο για την καταστροφική αυτή τετραετία, αλλά διαχρονικά. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σκέρτσος υπερθεμάτιζαν πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -δήθεν- κοστολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το απόλυτο ψέμα που φανερώνει την αναξιοπιστία τους, αλλά και τον πανικό τους. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανάφερε το ζήτημα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει ένα απολύτως ρεαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο κοστίζει 5,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι διογκώνουν τεχνητά το κόστος και κάνουν πως δεν ακούν τις θέσεις μας για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Η ΝΔ ας κρατήσει τα μαθήματα δημοσιονομικής σοβαρότητας για τον εαυτό της. Είναι το κόμμα που χρεοκόπησε δύο φορές τη χώρα, μια το 2009 και μια το 2014. Είναι επίσης το κόμμα που χρωστά περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ – δανεικά και αγύριστα.

Με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα κόμματα και τη ρητορική των κομμάτων, το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας μετά την πρώτη Κυριακή φαίνεται εξαιρετικά απίθανο. Τι βλέπετε ότι θα γίνει αν πάμε σε δεύτερες κάλπες; Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο και τρίτης αναμέτρησης;

Στην κάλπη της 21ης Μαΐου, το κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτο, θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη ή αν θα νικήσουν οι προοδευτικές ιδέες. Θυμίζω πως απέτυχαν μαζικά να προβλέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2015, όπως και την εκλογική απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων», που δημοσίευσε εχθές το πανευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euractiv, δείχνει διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα όρια του στατιστικού λάθους.

Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε τον καθημερινό διάλογο με τους συμπολίτες μας, παρουσιάζουμε τις θέσεις μας και παραθέτουμε επιχειρήματα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική και η επαφή μαζί του είναι η καλύτερη δημοσκόπηση.

Ποια πιστεύετε είναι τα πιο κρίσιμα διακυβεύματα στην πολιτική ατζέντα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών; Η οικονομία, η ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, η κατάσταση στον χώρο της υγείας και της παιδείας, άλλοι λόγοι;

Η οικονομία, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια αποτελούν κορυφαίο ζήτημα, που απασχολεί και ταλαιπωρεί την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, η δραστική αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, ο τερματισμός των έμμεσων και άδικων φόρων, όπως και ο φόρος στα καύσιμα.

Στο συμβόλαιο αλλαγής που παρουσιάσαμε, το οποίο περιέχει 11 βασικές ρυθμίσεις για τις πρώτες 50 ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, προβλέπουμε μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη των νέων και την προστασία των δημόσιων αγαθών. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε την αύξηση μισθών και εισοδημάτων, τη συγκράτηση και μείωση τιμών, τη ρύθμιση χρεών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Επίσης, επαναφέρουμε την κανονικότητα στην εργασία και το δημόσιο έλεγχο στο νερό και την ενέργεια. Παράλληλα, στηρίζουμε τη δημόσια υγεία και όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε αντίθεση με παλαιότερες προεκλογικές περιόδους, δε βλέπουμε τα κόμματα στην ατζέντα τους να βάζουν τοπικά ζητήματα. Υπάρχει πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ήπειρο και τον Νομό Ιωαννίνων ειδικότερα;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για την περιοχή που αφορούν στη δημόσια υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, τον πρωτογενή τομέα, την ποιότητα ζωής στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αποτελούν συνέχεια των επιτυχημένων αναπτυξιακών συνεδρίων που διοργάνωσε ως κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς φορείς. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας από το κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας τη Δευτέρα, παρουσίασε μια σειρά από θέσεις για την Ήπειρο και τα Γιάννενα, στέλνοντας μήνυμα νίκης και ουσιαστικής στήριξης της περιοχής μας.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας