ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από το τμήμα στο όλον χωρίς εχέγγυα

Την παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών βιάστηκε να προεξοφλήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, χωρίς ωστόσο να προκύπτει από κάπου συγκεκριμένα η βεβαιότητά του.

Η αναφορά του ότι «αυτό είπε ο πρωθυπουργός» δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση εχέγγυο για παραχώρηση «ολόκληρου του στρατοπέδου Βελισσαρίου», γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, δεν προσδιόρισε επακριβώς αν η παραχώρηση αφορά το όλον ή το μερικό. Και μάλλον είναι δύσκολο, ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών είχε ανοίξει μετά από πολλή προσπάθεια συζήτηση για την παραχώρηση ενός τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου, να κάμπτονται όλες οι αντιστάσεις και να παραχωρείται εν τω συνόλω, έτσι απλά.
Η βεβαιότητα, πάντως, στην τοποθέτηση του δημάρχου παρέσυρε και την αντιπολίτευση, που δε ζήτησε εξηγήσεις για το από πού προκύπτει η παραχώρηση του συνόλου της έκτασης, με τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα να χαρακτηρίζει μεν σοβαρή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού σε πολιτικό επίπεδο, να δηλώνει ωστόσο ότι διατηρεί επιφυλάξεις για τον χρόνο που γίνεται.
Το ότι, πάντως, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, προκύπτει και από το γεγονός ότι, στην ολοκλήρωση της συζήτησης, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο για «βασικά στοιχεία της πρότασης που κάναμε με την Περιφέρεια», προσθέτοντας ότι
Η γενικότητα των αναφορών δείχνει ξεκάθαρα ότι όλα είναι στο… φλου και υπάρχει αρκετός ακόμη δρόμος για να γίνει η υπόσχεση πράξη. Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία για τις οποίες θα ενημερωθεί το σώμα.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη ζήτησε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο να γίνει πριν το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα επικαιροποίησης κάποιων παρεμβάσεων στη μελέτη ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα. Να υπάρξει σύντομα μια ολοκληρωμένη εισήγηση για την αξιοποίηση, ζήτησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, λέγοντας πως ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο, ενώ υπέρ μιας συζήτησης για τον τρόπο αξιοποίησης τάχθηκε και ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση».
Τέλος, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας χαιρέτισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού και ευχήθηκε να έχουμε απτά αποτελέσματα, υπενθυμίζοντας ότι επί των ημερών του είχε καταφέρει να συμφωνηθεί η παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος του στρατοπέδου. «Δυστυχώς ο μαξιμαλισμός ήταν ταφόπλακα. Θα είχαμε παραχωρημένα 410 στρέμματα όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Σύντομα η επανέναρξη του διαλόγου για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Μήνυμα με αιχμές για κέντρα, παράκεντρα και εκβιασμούς

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας