ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και με τη «βούλα» δήμαρχος ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Την ορθότητα της εκλογής του Δημήτρη Παπαγεωργίου ως δημάρχου Ιωαννίνων από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» επιβεβαιώνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Γ’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία (ψήφοι 8-1), αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 60 του ν. 3852/ 2010, ότι «Σε περίπτωση κένωσης, λόγω θανάτου, της θέσης του δημάρχου, του οποίου η παράταξη είχε συμπράξει με περισσότερες δημοτικές παρατάξεις, το σώμα εκλογής του νέου δημάρχου αποτελούν μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του εκλεγέντος δήμαρχου, οι οποίοι και μόνον μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την εκλογή νέου δημάρχου και όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τις δημοτικές παρατάξεις, με τις οποίες είχε συμπράξει η παράταξη του αποβιώσαντος δημάρχου».
Η γνωμοδότηση, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης, έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, συνεπώς λήγει και τυπικά το θέμα της όποιας αμφισβήτησης για τον τρόπο εκλογής του δημάρχου και της νομιμότητας λήψης των αποφάσεων από την ημέρα, που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου.

Δικαίωση και πικρία

Δικαίωση των ενεργειών του εκλιπόντος δημάρχου Μωυσή Ελισάφ και της δημοτικής αρχής, χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, λέγοντας ότι έκλεισε και το νομικό θέμα.
«Κλείνει ένας κύκλος, που άνοιξε άκριτα και επιπόλαια και διακινδύνευσε να ακυρώσει τις συνεργασίες, που προέβη ο Μωυσής Ελισάφ και εγώ θέλω να τιμήσω απόλυτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια δεύτερη ευκαιρία στην παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» για επάνοδο στη σύμπραξή της με τη δημοτική αρχή, που τυπικά παραμένει σε ισχύ έως το τέλος της θητείας.
Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο και για μια προσωπική δικαίωση, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχε περίπτωση να διακινδυνεύσει τη διαδικασία εκλογής αν υπήρχε το παραμικρό νομικό ψεγάδι, ενώ εξέφρασε και μια προσωπική πικρία, καθώς, όπως είπε, λοιδορήθηκε από όσους είχαν διαφορετική άποψη, με τρόπο προσβλητικό πολλές φορές εναντίον του.
Κανένα σχόλιο δεν υπήρξε ούτε από τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκο Γκόντα, ούτε όμως και από την παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», ο επικεφαλής της οποίας είχε αναφερθεί εκτενώς στον τρόπο εκλογής του δημάρχου σε προηγούμενες συνεδριάσεις.
Στον αντίποδα, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη ευχήθηκε στον Δ. Παπαγεωργίου σιδεροκέφαλος και υγεία, δύναμη και να υπηρετήσει το κοινό καλό, ενώ τα συγχαρητήριά του έδωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, λέγοντας πως πλέον δεν υπάρχει καμία σκιά.
Αμφότερους ευχαρίστησε ο Δ. Παπαγεωργίου, δείχνοντας, ωστόσο, ότι περίμενε ανάλογη στάση και από τις άλλες παρατάξεις.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο