ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Μάτια» σε υδρόμετρα και παροχόμετρα αποκτά η ΔΕΥΑΙ

Πολλαπλά οφέλη, με κυριότερο τον περιορισμό των απωλειών νερού, θα έχει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων με την ολοκλήρωση του έργου «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Παρακολούθησης Υδροληψιών ΔΕΥΑ Ιωαννίνων», το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και θα χρηματοδοτηθεί με 7,2 εκατ. ευρώ (9 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

Το πρώτο υποέργο, προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ, αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ασύρματου συστήματος αυτόματης τηλεμετρικής καταμέτρησης υδρομετρητών, που θα περιλαμβάνει 11.900 υδρομετρητές. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, θα τοποθετηθούν στο βόρειο τμήμα της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων. Η πρόταση αφορούσε 14.000 υδρόμετρα, ωστόσο, μετά από οδηγία για αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 11.900. «Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε ένα τεράστιο βήμα προόδου στο θέμα της καταμέτρησης του ύδατος. Θα γίνεται μετάδοση της μέτρησης και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ο υπάλληλος από το γραφείο τον να μπορεί να δει αν γίνεται υπερβολική κατανάλωση και να ελέγχεται αν υπάρχει κάποια διαρροή, γενικά θα υπάρχει μια παρακολούθηση», σημείωσε.
Το δεύτερο υποέργο, προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ, αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 29 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου στις υποδομές τροφοδοσίας του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, 15 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Παροχής – Πίεσης σε κόμβους των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και πέντε Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Ποιότητας Νερού σε σημεία ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, την προμήθεια, Φορητών Σταθμών Ελέγχου αποτελούμενων από εξοπλισμό εντοπισμού διαρροών και διάταξη ελέγχου καταλληλόλητας πόσιμου νερού, καθώς και την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία λογισμικών Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου με σκοπό την ένταξη των νέων σταθμών στα υφιστάμενα συστήματα.
Η εγκατάσταση των σταθμών τηλεμετρίας θα γίνει στις Δημοτικές Ενότητες Περάματος και Παμβώτιδας, όπου βρίσκονται οι πηγές άντλησης νερού της ΔΕΥΑΙ. «Εκτός από τις ποσότητες νερού, που αντλούμε, θα μπορούμε να βλέπουμε τη στάθμη του ύδατος και να αποφύγουμε ατυχήματα, όπως η άντληση χώματος πριν μερικά χρόνια, όταν έπεσε χαμηλά ο υδροφόρος ορίζοντας. Επίσης θα μετράμε την πίεση και την παροχή, κάτι, που με εξαίρεση τις πηγές Κρύας, γινόταν εμμέσως», τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι ιδιαίτερα «σφιχτό», καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η πιλοτική εγκατάσταση 725 ασύρματων «έξυπνων» ψηφιακών υδρομέτρων στο Κάστρο στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος Interreg Ελλάδα-Αλβανία Savewater – «Βελτίωση της υποδομής διαχείρισης και παροχής ύδατος μέσω έξυπνων τεχνολογιών, πολιτικών και εργαλείων», ενώ έχει υποβληθεί πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης μία ακόμη πρόταση, προϋπολογισμού 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντικατάσταση 15.000 παλαιών υδρομέτρων με σύγχρονα ψηφιακά υδρόμετρα σε συνοικίες του κέντρου των Ιωαννίνων. «Στόχος είναι να επεκταθούμε σε ολόκληρη την πόλη», υπογράμμισε ο κ. Μπαρτζώκας και ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό μηχανισμό της ΔΕΥΑΙ για την προσφορά του, σημειώνοντας πως γίνεται μια επίπονη δουλειά, με τους υπαλλήλους να προσπαθούν συνεχώς να προλάβουν προθεσμίες για την υποβολή προτάσεων.

Δύσκολη η εξίσωση

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ θα έρθει προς συζήτηση μέσα στην άνοιξη η μελέτη για τη νέα τιμολογιακή πολιτική, που εκπονήθηκε από εξειδικευμένο γραφείο.
Τα όσα προτείνονται, μάλλον είναι δύσκολο να τύχουν εφαρμογής, ειδικά σε προεκλογική χρονιά, και το πιθανότερο είναι να μείνει στα συρτάρια για να κάνει χρήση η επόμενη διοίκηση.
«Δεν είναι πολύ εύπεπτα αυτά που εισηγείται ένας επιστήμονας, ο οποίος κάθεται πίσω από ένα γραφείο. Θα το συζητήσουμε όλοι μαζί στο διοικητικό συμβούλιο και, εφόσον εγκριθεί, θα προχωρήσει και στο δημοτικό συμβούλιο. Ο στόχος είναι να το συζητήσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών