ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από αρχές Απριλίου σε λειτουργία το PET/CT

Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα θα γίνουν τα εγκαίνια του συστήματος ποζιτρονικής και αξονικής τομογραφίας (PET/CT) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, την Τρίτη 28 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.

Η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος PET-CT, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, έγινε μετά από μια δωρεά αξίας 1,8 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος».
Η παραγωγική λειτουργία του συστήματος θα συνεισφέρει σε μέγιστο βαθμό στην αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών, όσον αφορά τη διάγνωση, σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση της νόσου, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, στον ακριβέστερο σχεδιασμό των πεδίων ακτινοθεραπείας και, το κυριότερο, στην ανίχνευση της υποτροπής.
Το εν λόγω μηχάνημα παράγει εξαιρετικά λεπτομερή απεικόνιση των βιολογικών-μεταβολικών διεργασιών, που συντελούνται εντός του ανθρώπινου σώματος σε μοριακό επίπεδο με μη επεμβατική διαδικασία. Αποτελείται από συνδυασμό δυο μεθόδων σε ένα ενιαίο σώμα, δηλαδή της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), η οποία είναι η τελευταία τεχνολογική καινοτομία της Πυρηνικής Ιατρικής και της Αξονικής Τομογραφίας (CT), που είναι γνωστή και αξιόπιστη τεχνολογία της Ακτινολογίας.
Εκτός από την Ογκολογία, το σύστημα PET-CT θα συμβάλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εφαρμογών και σε τομείς όπως η Νευρολογία και σε μικρότερο βαθμό η Καρδιολογία, και, ασφαλώς, με την ύπαρξή του, θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς θα δώσει την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα σημαντικό αριθμό ειδικευόμενων και ειδικών επιστημόνων, πολλαπλών τομέων και ειδικοτήτων (ιατρών πυρηνικής ιατρικής, ιατρών ακτινολόγων, φυσικών ιατρικής, τεχνολόγων-ακτινολόγων κ.λπ).

Σχετικά άρθρα

Στη «φαρέτρα» του ΠΓΝΙ ένα διαγνωστικό «υπερόπλο»

Στις αρχές του 2023 σε παραγωγική λειτουργία το σύστημα PET-CT