ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις

Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη διατήρηση των κοινωνικών αγαθών ή την ιδιωτικοποίησή τους θέτει ως το διακύβευμα των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για κυνική προσέγγιση της δεινής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των επισκέψεων και κύκλων συναντήσεων με διοικήσεις, συνδικαλιστές και εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων της πόλης των Ιωαννίνων, η βουλευτής Μερόπη Τζούφη κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ μιας προοδευτικής διακυβέρνησης για τους πολλούς ή μιας πολιτικής υπέρ των ολίγων.
«Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε αν η υγεία, η παιδεία και τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Εμείς λέμε ναι. Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και την τελευταία στιγμή προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, μιλώντας για το κακό δημόσιο και τους κακούς συνδικαλιστές. Ο κόσμος θα έχει αυτό το διακύβευμα, να αποφασίσει για τη ζωή του. Μέσα σε αυτό το δύσκολο κοινωνικό σκηνικό, το να προχωρήσουμε και στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και των κοινωνικών αγαθών δεν πρέπει να το επιτρέψει η κοινωνία», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ειδικά για τον χώρο της υγείας, η κ. Τζούφη τόνισε πως υπάρχουν σοβαρή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, αλλά και ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και νέες δομές, αποδίδοντας στην Νέα Δημοκρατία ότι επιλέγει την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων υπέρ του ιδιωτικού τομέα.
Εκεί απέδωσε και τη μετατροπή του Παιδογκολογικού νοσοκομείου Αθήνας σε ΝΠΙΔ, όπως και τη λειτουργία, με το ίδιο μοντέλο, των νέων νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, επικρίνοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη υπέρ των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αλλά και περί απλοποίησης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αύξηση των δαπανών στην υγεία στον μέσο όρο της ΕΕ, δηλ. στο 7%, προκήρυξη 10.000 θέσεων μέσα στην επόμενη τριετία και αυξήσεις στο μισθολόγιο, κίνητρα για νέους γιατρούς και εισαγωγικό μισθό 2000 ευρώ, ένταξη στα ΒΑΕ αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, μεταξύ άλλων.
Τέλος, η κ. Τζούφη, με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας ζητά να μη διακοπούν οι συμβάσεις των ειδικευόμενων ιατρών, όπως προβλέπεται σε διατάξεις του νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε.
Πρόκειται για προσωπικό, που, εκτός των καθορισμένων καθηκόντων του, συνέβαλε στη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων κατά την περίοδο της πανδημίας και η παράταση των συμβάσεων είχε αποφασιστεί τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με την κ. Τζούφη.
«Δεδομένου ότι οι ειδικευόμενοι ιατροί έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των εμβολιαστικών κέντρων, και ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς μια σειρά από τμήματα στηρίζονται στη δική τους εργασία λόγω των ελλείψεων προσωπικού», η κ. Τζούφη ερωτά εάν ο αρμόδιος υπουργός προτίθεται να προβεί στην παράταση των συμβάσεων εργασίας των ειδικευόμενων ιατρών.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας