ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο σχήμα αντιδημάρχων χωρίς την παράταξη Γκόντα

Πιο «σφιχτό» είναι το νέο σχήμα της δημοτικής αρχής, με τον νέο δήμαρχο Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου να προχωρά στον ορισμό εννέα αντιδημάρχων έναντι δώδεκα μέχρι πρότινος.

Εκτός της Ελένης Ακονίδου, που μεταπήδησε στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου, εκτός του νέου σχήματος διοίκησης βρίσκεται ο Γιάννης Τσίμαρης, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή από τα καθήκοντά του λόγω της συμμετοχής του στις βουλευτικές εκλογές, καθώς και οι προερχόμενοι από την «Ανεξάρτητοι Δημοτική Πρωτοπορία» Βασίλης Βλέτσας και Νίκος Τσόλης. Η μη ανάθεση εκ νέου καθηκόντων αντιδημάρχου στους δύο δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Γκόντα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη με βάση τις συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, καθώς θα ήταν πολιτικά παράδοξο από τη μία να μην αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του τρόπου εκλογής του δημάρχου και να ορίζονται αντιδήμαρχοι από το ίδιο πρόσωπο.
Το αν πλέον μιλάμε για οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι κάτι που θα φανεί προϊόντος του χρόνου, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και να ακολουθήσει συμπληρωματική απόφαση, με δεδομένο πως μένουν ανοιχτές θέσεις αντιδημάρχων, αν και θα μπορούσαν να καλυφθούν. Προς το παρόν, πάντως, οι αρμοδιότητες του Β. Βλέτσα μοιράστηκαν σε άλλους αντιδημάρχους, με τον Βαγγέλη Πήχα να αναλαμβάνει και τις κατά τόπο αρμοδιότητες για τη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, τον Γιώργο Αρλέτο να προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το περιβάλλον και την ενέργεια, ενώ οι αρμοδιότητες του πρωτογενούς τομέα, της περιφερειακής ανάπτυξης και της προστασίας της λίμνης περιέρχονται στον Νίκο Σιορόκα, ο οποίος αποτελεί το νέο πρόσωπο στο σχήμα των αντιδημάρχων. Ο κ. Σιορόκας αναλαμβάνει, επίσης, τις κατά τόπου αρμοδιότητες της Δημοτικής Ενότητας Νήσου (τις είχε η Ν. Ούζα), καθώς και τα κληροδοτήματα, αρμοδιότητα που είχε ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος πριν οριστεί αντιδήμαρχος κληροδοτημάτων ο Γιάννης Τσίμαρης. Η αρμοδιότητα του πολιτισμού περνά στον Γιώργο Λώλη.
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τον ορισμό του Φώτη Βάββα ως αναπληρωτή δημάρχου, αντί του Βαγγέλη Πήχα, ενώ στο νέο σχήμα παραμένει εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, με τις αρμοδιότητες που είχε, η Γιάννα Αθανασίου- Μαμακή.

Οι αντιδήμαρχοι και οι αρμοδιότητες

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αντιδήμαρχοι – με θητεία έως 31 Δεκεμβρίου 2023- και οι αρμοδιότητές τους έχουν ως εξής:
-Ευάγγελος Πήχας με αρμοδιότητα την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, την ποιότητα ζωής, την πολεοδομία και την Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας. Ανατίθεται επίσης η προεδρία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
-Αναστασία Τύρου-Ούζα με αρμοδιότητα τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, την ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και την Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων.
-Φώτης Βάββας με αρμοδιότητα τα οικονομικά και την ψηφιακή διακυβέρνηση.
-Γιώργος Αρλέτος με αρμοδιότητα τα έργα, το περιβάλλον και την ενέργεια και την Δημοτική Ενότητα Ανατολής. Στον κ. Αρλέτο ανατίθεται η προεδρία της Οικονομικής Επιτροπής.
-Αριστείδης Παππάς με αρμοδιότητα την καθαριότητα, τη συντήρηση έργων, το πράσινο, τις παιδικές χαρές και τη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου.
-Γιώργος Λώλης με αρμοδιότητα τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την πολιτική προστασία και την Δημοτική Ενότητα Περάματος.
-Γιάννης Αϊβατίδης με αρμοδιότητα την παιδία, την δια βίου μάθηση και την επιχειρηματικότητα.
-Νίκος Σιορόκας με αρμοδιότητα τα κληροδοτήματα, τον πρωτογενή τομέα, την περιφερειακή ανάπτυξη, την προστασία της λίμνης και την Δημοτική Ενότητα Νήσου.
-Χριστίνα Κωτσαντή με αρμοδιότητα την κοινωνική προστασία και την μεταναστευτική πολιτική.
Αναπληρωτής του Δημάρχου ορίστηκε ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας.
Με την ίδια απόφαση του δημάρχου ορίστηκε εντεταλμένη σύμβουλος με ευθύνη τον συντονισμό δράσεων, που αφορούν τη νέα γενιά, την προώθηση του εθελοντισμού και τον συντονισμό προγραμμάτων ισότητας η Γιάννα Αθανασίου- Μαμακή.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών