ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ύποπτος φάκελος από την Ινδία και στο ΤΕΙ Ηπείρου

Ανάμεσα στα δέκα, μέχρι στιγμής, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα οποία έχει φτάσει «ύποπτος» φάκελος από την Ινδία, είναι και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αν και ο παραλήπτης ήταν το (πρώην) ΤΕΙ Ηπείρου, οι εγκαταστάσεις δηλαδή στην Άρτα.

Ο ύποπτος φάκελος, που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν περιείχε σκόνη, έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην ταχυδρομική θυρίδα και έπειτα στο γραφείο του πρώην πρύτανη Αναστάσιου Τσίνα. Αμέσως ενημερώθηκαν οι πρυτανικές και αστυνομικές αρχές. Ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ από τα Γιάννενα ήταν αυτή που ανέλαβε να μεταβεί στην Άρτα για να παραλάβει και να διαχειριστεί με ασφάλεια τον φάκελο, στο πλαίσιο του σχεδίου Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών.

Στις 6 περίπου το απόγευμα, τρεις άνδρες της ΕΜΑΚ, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, παρέλαβαν τον φάκελο από τον 2ο όροφο του κτιρίου του ΤΕΙ, όπου βρισκόταν, και τον παρέδωσαν στον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Ευθύμιο Γεωργακόπουλο, προκειμένου να μεταφερθεί στη Χημική Υπηρεσία Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του Κράτους και να εξεταστεί.

Η προέλευση του φακέλου ήταν το στοιχείο, που θορύβησε τον κ. Tσίνα και τους υπαλλήλους της γραμματείας να μην τον ανοίξουν και να ενημερώσουν αμέσως τις αρχές, σύμφωνα και με εντολή που είχε δοθεί από το πρωί από την πρυτανεία, μετά τα κρούσματα σε άλλα ιδρύματα της χώρας.

Όπως επιβεβαίωσε ο πρώην πρύτανης Αναστάσιος Τσίνας, έξι υπάλληλοι, οι οποίοι δεν άνοιξαν τον φάκελο, ούτε παρουσίασαν κάποιο σύμπτωμα, μεταφέρθηκαν το απόγευμα στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μιλώντας στον Η.Α., ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί είχε ενημερώσει σχετικά τους υπαλλήλους, που εμπλέκονται με το ταχυδρομείο και στη συνέχεια όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους και τα μέλη ΔΕΠ, ζητώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη λήψη και το άνοιγμα φακέλων που φέρουν ύποπτο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, τους συνιστούσε να μην ανοίγουν τους φακέλους αυτούς, να τους τοποθετούν σε πλαστική σακούλα και να ενημερώνουν άμεσα το γραφείο του πρύτανη για την ασφαλή διαχείρισή τους.

Η διαχείριση και ο έλεγχος από εκεί και πέρα γίνεται κεντρικά, καθώς το θέμα παρακολουθούν όλα τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων φορέων, ενώ, παράλληλα, έχουν ενημερωθεί και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα καταστήματα ΕΛΤΑ, αν βρεθούν άλλοι τέτοιοι φάκελοι να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Εκτός από τον φάκελο στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, όπου εντοπίστηκε ο πρώτος φάκελος με σκόνη, χθες εντοπίστηκαν ύποπτοι φάκελοι στην Πολυτεχνειούπολη Κρήτης στα Χανιά, στο πανεπιστήμιο Κέρκυρας, στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στην Αθήνα, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας στο Αιγάλεω, στην ΑΣΠΕΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στο Μαρούσι, ενώ βρέθηκε και φάκελος στα ΕΛΤΑ του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παραλήπτη καθηγητή του ΑΠΘ.

Οι φάκελοι φέρονται ότι εστάλησαν από τις Ινδίες και είχαν ως παραλήπτες τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στα Χανιά ο πρύτανης άνοιξε τον φάκελο και είδε ο, τι περιείχε χαρτιά, γι’ αυτό τον πέταξε, αλλά σήμερα, όταν ενημερώθηκε σχετικά με ό,τι έγινε στη Μυτιλήνη, ειδοποίησε τις αρχές.

Επίσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρύτανης του ΕΜΠ παρέλαβε χτες τον φάκελο, τον άνοιξε και τον πέταξε στα σκουπίδια, καθώς, όπως είπε, δεν είχε σκόνη και περιείχε μόνο κάποια φυλλάδια. Αυτό διαπιστώθηκε και από το ειδικό κλιμάκιο που τον παρέλαβε.

Το απόγευμα της Πέμπτης, φάκελος που περιείχε ύποπτη σκόνη, ανοίχτηκε από δύο υπαλλήλους του ΤΕΙ Αργοστολίου. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όπου ερευνούν την υπόθεση και τέθηκε αμέσως σε ισχύ το σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών. Οι δύο υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου Αργοστολίου, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.

Οι φάκελοι, που παραλαμβάνονται από τους πυροσβέστες, μεταφέρονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς περιέχουν και αν σε κάποιους υπάρχει σκόνη, όπως στη Μυτιλήνη.

Πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον μέχρι στιγμής έλεγχο στον φάκελο της Μυτιλήνης, που έφτασε στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, δεν προκύπτει κάτι επικίνδυνο, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται.

Σχετικά άρθρα

«Καθαροί» και οι φάκελοι του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παραλήπτης και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Επόμενο βήμα οι οδηγοί σπουδών

Γεωργία Χαλάτση