ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επόμενο βήμα οι οδηγοί σπουδών

Η πρώτη φάση της διοικητικής και οικονομικής ενοποίησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το (πρώην) ΤΕΙ Ηπείρου ολοκληρώθηκε στην πάροδο των τριών περίπου μηνών από την ισχύ του νόμου για την ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο. Από τις αρχές του νέου χρόνου ξεκίνησε ήδη ένας νέος «αγώνας», που αφορά, κυρίως, την προετοιμασία των νέων τμημάτων πανεπιστημιακού επιπέδου.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου τα όργανα των τμημάτων αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την εκπόνηση των νέων οδηγών σπουδών, με βάση τους οποίους θα ξεκινήσει η λειτουργία τους για τους φοιτητές, που θα εισαχθούν τον Σεπτέμβριο. Αυτό έχει σημασία και για τους σπουδαστές του ΤΕΙ, που αναμένουν να ανοίξει η διαδικασία αιτήσεων για την προσθήκη νέων μαθημάτων, τα οποία θα πρέπει να παρακολουθήσουν, προκειμένου να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου.

Οι οδηγοί σπουδών είναι αυτοί που θα καθορίσουν και τα γνωστικά αντικείμενα για την προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, με στόχο να έχουν προσληφθεί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και να μην ξεκινήσει η λειτουργία των νέων τμημάτων με προσωρινές λύσεις.

Το υπουργείο, όπως προβλέπεται και στον νόμο, έχει δεσμευθεί για την οικονομική κάλυψη 42 νέων θέσεων καθηγητών για τη λειτουργία των νέων τμημάτων αποκλειστικά, καθώς το «χάσμα» ανάμεσα στον αριθμό των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημιακών τμημάτων και αυτών του ΤΕΙ ήταν μεγάλο και θα πρέπει να καλυφθεί για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Το πανεπιστήμιο έχει επίσης ανταποκριθεί σε προηγούμενες προσκλήσεις του υπουργείου για την πρόσληψη 22 καθηγητών, προκειμένου να ενισχυθούν τα παλαιότερα τμήματα, όπου και υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Παράλληλα, «ανάσα» αναμένεται να δώσει η δυνατότητα νέας πρόσληψης για κάθε αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης, όπως έχει πολλάκις δεσμευτεί ο υπουργός Παιδείας απέναντι στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

«Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία ενοποίησης, που πρώτο ξεκίνησε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», σημείωσε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, επισημαίνοντας την δουλειά που έχει γίνει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Με το τέλος του 2018, ολοκληρώθηκε η α’ φάση ενσωμάτωσης του ΤΕΙ στα νέα τμήματα του πανεπιστημίου, η οποία αφορούσε κυρίως τη διοικητική αναδιάρθρωση, τη συμπλήρωση δηλαδή του οργανογράμματος του πανεπιστημίου, για να ενταχθούν και οι διοικητικές μονάδες του ΤΕΙ.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο έχουν προκύψει Γενικές Συνελεύσεις, πρόεδροι και κοσμήτορες στα νέα τμήματα και σε όσα είναι αυτοδύναμα έχει προχωρήσει η εκλογή κοσμητόρων.

Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο κομμάτι, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, ήταν η ενοποίηση των συστημάτων, που αφορούν το ΠΔΕ και τους προϋπολογισμούς των δύο Ιδρυμάτων ώστε να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις. Για το 2019 θα κατατεθεί κοινός προϋπολογισμός.

Σε ό,τι αφορά, επίσης, την αναδιοργάνωση του πανεπιστημίου, ως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο Οργανόγραμμα, που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του Ιδρύματος, αλλά και όλων των ΑΕΙ, στην διαδικασία της κινητικότητας, που υλοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Σχετικά άρθρα

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία