ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραλήπτης και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ύποπτος φάκελος από την Ινδία έφτασε και στο ταχυδρομείο της έδρας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εντοπίστηκε σήμερα το πρωί. Για τη διαχείριση του περιστατικού, όπως και χθες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, στην Άρτα, κλήθηκε η ΕΜΑΚ που παρέλαβε τον φάκελο.

Παρόλο που από την εξέταση των προηγούμενων περιστατικών φαίνεται πως δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας, και σε αυτή την περίπτωση ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Ήδη, οι υπάλληλοι αλλά και ολόκληρη ακαδημαϊκή κοινότητα είχαν ενημερωθεί για τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθούν εφόσον εντοπίσουν κάποιον ύποπτο φάκελο με αποστολέα από την Ινδία ή άλλες τρίτες χώρες.

Άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ επιλήφθηκαν άμεσα και παρέδωσαν και αυτόν τον φάκελο στο παράρτημα του Γενικού Χημείου του Κράτους, προκειμένου να ελεγχθεί.

Πάντως σε ενημέρωση που υπήρξε χθες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι από την ανάλυση του δείγματος του φακέλου που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Γενικό Χημείο του κράτους, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων, που εστάλησαν σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία) και έχει συγκληθεί η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ η ΓΓΠΠ καλεί τους εργαζόμενους των Ιδρυμάτων, σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγουν και να ενημερώνουν άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Εάν ανοιχτεί ο φάκελος, θα πρέπει να παραμείνουν στον χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσουν άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας