ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ» για τη Λίμνη Πουρναρίου

Τη δική της πρόταση αξιοποίησης καταθέτει η Συντονιστική Επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου & της Παραλίμνιας Ζώνης, στο πλαίσιο της εκπόνησης και διαβούλευσης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Λίμνης Πουρναρίου.

Όπως επισημαίνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας, «κάλλιο αργά, παρά ποτέ» για την αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης, αφού πρόκειται για μια συζήτηση που διαρκεί εδώ και δεκαετίες, ενώ τονίζει πως η ΟΧΕ μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.
Στην πρόταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της προσπελασιμότητας και εξασφάλιση της προσβασιμότητας στην περιοχής μελέτης με βελτίωση υφιστάμενου περιμετρικού (παράλληλου) οδικού δικτύου της λίμνης Πουρναρίου και προσθήκη νέων τμημάτων, όπου είναι εφικτό (δημιουργία δικτύου ήπιας κυκλοφορίας περιμετρικά της λίμνης), και βελτίωση υφιστάμενων και δημιουργία νέων κάθετων οδών, που θα συνδέουν το υφιστάμενο οδικό δίκτυο των χωριών γύρω από τη λίμνη και τις όχθες της λίμνης (λαμβάνοντας υπόψιν τον κύκλο στάθμης νερού της λίμνης), ενώ επισημαίνεται πως οι κάθετες οδοί πρέπει να είναι διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορίας.
Προτείνεται, ακόμη, η διαμόρφωση κατάλληλων χώρων στάσης και στάθμευσης στις όχθες της λίμνης (λαμβάνοντας υπόψιν τον κύκλο στάθμης νερού της λίμνης), για αναστροφή και στάθμευση μικρών και μεγάλων οχημάτων, η διαμόρφωση χώρων αναψυχής στο φυσικό περιβάλλον, με εγκατεστημένες όλες τις απαραίτητες υποδομές, (όπως ύδρευση, αποχέτευση, αποκομιδή απορριμμάτων, ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, κλπ.), η ανάδειξη, καθαρισμός και αποκατάσταση υφιστάμενων μονοπατιών και δημιουργία νέων με συμπερίληψή τους στο Εθνικό δίκτυο μονοπατιών, η δημιουργία τοπικών μικρών λιμανιών, όπου το επιτρέπει το ανάγλυφο της περιοχής και οι κανόνες ασφαλείας, για χρήση από ερασιτέχνες ψαράδες, επιχειρήσεις ράφτιγκ/κανόε καγιάκ και σκάφος περιήγησης, αλλά και σκάφος περιήγησης εντός της λίμνης και εντός ορίων ασφαλείας, για μεταφορά περιηγητών από λιμανάκι σε λιμανάκι γρήγορα και με ασφάλεια.
Στο επίπεδο της ανάδειξης της περιοχής, προτείνεται η ενίσχυση και προώθηση ολοκληρωμένων πακέτων δραστηριοτήτων ορεινού τουρισμού και τουρισμού περιπέτειας (πεζοπορία σε μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές, Kayak, rafting στον ποταμό Άραχθο, κ.ά) και οργανωμένη προβολή της περιοχής ως προορισμός «Λίμνη Πουρναρίου», η ανάδειξη και προστασία βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών, μουσείων, μνημείων, καθώς και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της περιοχής και δημιουργία θεματικών διαδρομών (π.χ. με άξονα το φυσικό περιβάλλον και τις δημιουργίες του ανθρώπου μέσα στο χρόνο, γεφύρια, βρύσες, νερόμυλους κ.λπ., με άξονα τα θρησκευτικά μνημεία κ.ά.)
Ζητείται, ακόμη, να δοθούν κίνητρα μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για δημιουργία ιδιωτικών χώρων αναψυχής και φιλοξενίας των επισκεπτών, αλλά και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, καθώς και της μεταποίησης τοπικών προϊόντων με απώτερο σκοπό την δημιουργία ομάδας προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) και Ορεινής Γεωργίας με τον διακριτικό τίτλο «Προϊόν Λίμνης Πουρναρίου» και διασύνδεσή τους με τον τουρισμό (κίνητρα για την ανάπτυξη μονάδων αγροτουρισμού).
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν, επίσης, μελέτες αναπλάσεων οικισμών, καθώς και μελέτη για την ανακήρυξη διατηρητέων – παραδοσιακών οικισμών ή τμημάτων αυτών για την προστασία των παραδοσιακών στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής, υδροδότηση των δήμων Αρταίων και Ν. Σκουφά από τη λίμνη Πουρναρίου, ενώ η Πρωτοβουλία Πολιτών επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού.
«Ως Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών δεσμευόμαστε να σας κρατάμε ενήμερους για την πρόοδο της προσπάθειας και ελπίζουμε ότι το μειονέκτημα της καθυστέρησης τόσων ετών, θα αντισταθμιστεί από την εμπειρία, που έχει συσσωρευτεί παγκοσμίως με τις προσπάθειες αξιοποίησης πολλών τεχνητών λιμνών. Έτσι δράσεις που παλαιότερα μπορεί να φάνταζαν ανέφικτες, σήμερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας εφαρμόζονται σε πολλές τεχνητές λίμνες, σε όλο τον κόσμο. Το σίγουρο είναι ότι σε όλη την πορεία θα χρειαστούμε την βοήθεια όλων των συμπολιτών μας. Και στο τέλος να πούμε όλοι μαζί με χαρά “Κάλιο αργά, παρά ποτέ”», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Και άλλα «όχι» κατά του πλωτού φωτοβολταϊκού στο Πουρνάρι

Μέτωπο αντιδράσεων για τo πλωτό φωτοβολταϊκό στο Πουρνάρι

Γεωργία Χαλάτση

Ανεπιθύμητο το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στη λίμνη Πουρναρίου