ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην αγκαλιά της γης των Ιωαννίνων ο Μωυσής Ελισάφ

Στη γη της πόλης που αγάπησε και η οποία τον ανέδειξε πρώτο πολίτη της, αναπαύεται ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, στο Εβραϊκό Νεκροταφείο των Ιωαννίνων, η περιφρούρηση του οποίου από βανδαλισμούς ήταν ένα από τα κύρια μελήματά του όσο ήταν εν ζωή. Το ύστατο αντίο του είπαν η σύζυγός του Κλεοπάτρα, οι οικείοι του, τα λιγοστά εναπομείναντα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, της οποίας ήταν πρόεδρος, αλλά και ομόθρησκοί του από άλλες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Καλογιάννης και Μερόπη Τζούφη, καθώς και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, η ευρωβουλευτής Άννα Ασημακοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γερμανίας στην Αθήνα, σχεδόν σύσσωμα το περφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο, δήμαρχοι απ’ όλη την Ήπειρο, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και πλήθος εκπροσώπων αρχών και φορέων, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι των Ιωαννίνων.
Η νεκρώσιμη πομπή ξεκίνησε από το Εβραϊκό Νεκροταφείο και, μετά από μια ολιγόλεπτη στάση στο Δημαρχείο, έφτασε στην Ιερά Συναγωγή εντός των τειχών του Κάστρου, απ’ όπου από νωρίς είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος.
Μετά την τελετή, ακολούθησαν επικήδειοι λόγοι, με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να είναι αυτός, που πήρε πρώτος τον λόγο. «Διέψευσε τη θεωρία ότι άνθρωποι άξιοι, υψηλού επιπέδου, δεν είναι δυνατόν να ασχοληθούν με τα κοινά, γιατί σε αναγκάζει να κάνεις εκπτώσεις, να υποστείς ταπεινώσεις, να δεχθείς διαβολές. Οι άνθρωποι που έχουν μια αξία και την έχουν επιβεβαιώσει στη ζωή τους, οφείλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Και η εκλογή του έδειξε ότι η κοινή γνώμη έχει το ένστικτο να προτιμάει τέτοιους ανθρώπους και να τους φέρνει στον δημόσιο στίβο για τον αγώνα τον καλό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη γνωριμία τους από τα παιδικά τους χρόνια αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης. «Ήταν άνθρωπος της προσφοράς, της αξίας, έδειξε πως ο έλληνας δήμαρχος σκέφτεται πάνω από όλα εθνικά, πώς να είναι χρήσιμος στην τοπική κοινωνία και τον ελλαδικό χώρο. Μας δίδαξε πάρα πολλά», σημείωσε, κάνοντας γνωστό ότι μέχρι το τέλος του, του έστελνε μηνύματα για τα θέματα της πόλης.
Να σκεφτούν πόσο σημαντικά είναι το αποτύπωμα και η προσφορά του, κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ζητώντας τους να συνεχίζουν να εργάζονται για την πόλη με προσήλωση στο καθήκον.
Στη συνεργασία τους για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Γιάννενα, εστίασε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μεταφέροντας τα συλλυπητήρια του Βαρθολομαίου. «Διδαχθήκαμε από την αγάπη και την προσφορά του», κατέληξε.
Με θερμά λόγια μίλησαν για την προσωπικότητα και την προσφορά του ο πρέσβης των ΉΠΑ Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης, ο οποίος μίλησε για μια απώλεια για τα Γιάννενα και την Ελλάδα, και ο πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς, που ανέφερε ότι ήθελε να γίνει καλύτερος ο κόσμος.
Στην τεράστια παρακαταθήκη που αφήνει ο Μωυσής Ελισαφ, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει υψώσει τον πήχη πάρα πολύ, δύσκολα κάποιος θα τον ξεπεράσει».
Τη θλίψη και την οδύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας μετέφερε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου. «Η απώλειά του δε δύναται να συμπαρασύρει το έργο που κληροδότησε. Μέσα από αυτό θα είναι παρών», τόνισε. Εκ μέρους των μαθητών του μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης. «Μεγάλο το χρέος που μας αφήνεις. Δεν πεθαίνουν οι δάσκαλοι», ανέφερε με έκδηλη συγκίνηση.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν, ακόμη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωπος του Εβραϊκού Συμβουλίου Ελλάδας και ένας ξάδερφός του.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος