ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανθούν οι απάτες στην Ήπειρο

Πέντε περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών με διάφορες μεθόδους εξιχνιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο ερευνών υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για τη διαλεύκανση καταγγελθεισών υποθέσεων απάτης, και σχηματίστηκαν ισάριθμες δικογραφίες σε βάρος συνολικά έντεκα ατόμων.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων αλλοδαπών, οι οποίοι, έχοντας αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση αυτοκινήτου, απέσπασαν στις 3 Ιανουαρίου από υποψήφιο αγοραστή χρηματικό ποσό 500 ευρώ, που κατέθεσε σε λογαριασμό τους ως προκαταβολή για την αγορά του οχήματος.
Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός Έλληνα, μιας Ελληνίδας και ενός αλλοδαπού, οι οποίοι, αφού ανάρτησαν ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση Ι.Χ. φορτηγού, έπεισαν τηλεφωνικά στις 5 Δεκεμβρίου υποψήφιο αγοραστή να μεταφέρει στον τραπεζικό τους λογαριασμό ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.
Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός Έλληνα, που κατηγορείται ότι στις 24 Νοεμβρίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη καταστήματος εστίασης στα Γιάννενα, στον οποίο ισχυρίστηκε ότι, κατά την πληρωμή του λογαριασμού με τραπεζική κάρτα ύστερα από επίσκεψή του στο κατάστημα, είχε χρεωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός του πολλαπλά και απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων. Ο παθών πείστηκε και του κατέβαλε τμηματικά το συνολικό χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ.
Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός άνδρα και μίας γυναίκας, οι οποίοι στις 8 Νοεμβρίου έπεισαν έναν άνδρα, που είχε αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση κυνηγόσκυλου και δήθεν ενδιαφέρονταν να τον αγοράσουν, να μεταβεί σε ΑΤΜ τράπεζας προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μεταφοράς του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού. Με κατάλληλες οδηγίες που του έδωσαν, πέτυχαν ώστε εκείνος -εν αγνοία του- να μεταφέρει στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρηματικό ποσό ύψους 2.900 ευρώ.
Τέλος, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, ο οποίος στις 10 Οκτωβρίου, προσποιούμενος υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ, τηλεφώνησε σε γυναίκα και αφού την έπεισε ότι δικαιούται επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας, απέστειλε μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής. Η παθούσα ενεργοποίησε υπερσύνδεσμο (link) που περιείχε το μήνυμα και αφού ανακατευθύνθηκε σε ψεύτικη ιστοσελίδα που έμοιαζε με τράπεζας, εισήγαγε τους κωδικούς της, με τη χρήση των οποίων ο κατηγορούμενος μετέφερε από τον τραπεζικό της λογαριασμό στον δικό του, το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ.