Exif_JPEG_420
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οι εσταβέλες υπαίτιες για το «στέγνωμα» του Λούρου

Μια νέα εκδοχή για τους λόγους, που οδήγησαν στο «στέγνωμα» του ποταμού Λούρου, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο περιθώριο συνέντευξης για άλλο θέμα.

Όπως ισχυρίστηκε, ο Λούρος έχει εσταβέλες, όπως ακριβώς και η Παμβώτιδα, δηλαδή υπόγειες πηγές κάτω από τα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. «Όταν ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά, βγαίνουν ενδιάμεσα διάφορες πηγές στο ενδιάμεσο. Όταν, όμως, ο υδροφόρος είναι χαμηλά, αυτές οι πηγές παίρνουν το νερό και στεγνώνει κατά διαστήματα ο Λούρος», ανέφερε, επικαλούμενος μια επιστολή που έφτασε στα χέρια του από τον πρόεδρο των πεστροφοκαλλιεργητών της περιοχής επί 35 χρόνια κ. Βαγγέλη.
Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είχε συλλάβει ότι «δουλεύει και εκεί μπες βγες το νερό» και πρόσθεσε ότι αυτός είναι και ο λόγος, που όσοι πεστροφοκαλλιεργητές είχαν τη δυνατότητα από τον νόμο, προχώρησαν σε κατασκευή γεωτρήσεων, ώστε να μη μένουν ποτέ χωρίς νερό.

«Σωστό και λογικό» το αίτημα Μ. Πλιάκου

Σύμφωνος με την απόδοση των ανταποδοτικών οφελών από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στους Δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων θα αναπτυχθεί δραστηριότητα, και όχι στις περιφέρειες, εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να πηγαίνουν ακριβώς στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, όπου γίνεται η επένδυση. Είναι λογικό και το βρίσκω σωστό», σημείωσε, ενισχύοντας το αίτημα που διατύπωσε μια μέρα νωρίτερα ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Όσον αφορά την ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Γιουργάνιστας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων της οποίας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Καχριμάνης εκτίμησε πως δεν πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις. «Στην Ελλάδα πάντα έχουμε μάθει να κάνουμε αντίδραση για την αντίδραση. Θεωρώ, όμως, ότι σε αυτά τα θέματα δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά.

Σχετικά άρθρα

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση