ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Χρυσή ευκαιρία» για τη ΔΕΥΑΙ το Ταμείο Ανάκαμψης

Τη δυνατότητα να εκτελέσει μεγάλα έργα δίνει στη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων το Ταμείο Ανάκαμψης, έργα που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να περιμένει τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, χωρίς και πάλι να είναι σίγουρο ότι θα επιλεγούν προς χρηματοδότηση.

Παράλληλα, τα «σφιχτά» χρονικά πλαίσια άντλησης των κονδυλίων υποχρεώνουν αφενός τη ΔΕΥΑΙ να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες δημοπράτησης, αφετέρου τους αναδόχους να τα εκτελέσουν σε σύντομο χρόνο, κάτι που δύσκολα θα συνέβαινε με το ΕΣΠΑ, όπως αποδεικνύεται και με έργα που εκτελούνται τώρα και η μία παράταση διαδέχεται την άλλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο έργα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΙ, αυτό της αποκατάστασης και αναβάθμισης υφιστάμενων βασικών υποδομών λυμάτων (προϋπολογισμού 9.006.937,33 ευρώ) και της κατασκευής μονάδας ηλιακής ξήρανσης ιλύος (8.800.000 ευρώ), την απόφαση οριστικής ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης των οποίων έκανε γνωστή ο πρόεδρος της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας σε συνέντευξη τύπου, έχουν ημερομηνία ολοκλήρωσης το τέλος του 2025.
Βέβαια, ο κ. Μπαρτζώκας προτίμησε να κρατήσει και μια επιφύλαξη, λέγοντας πως πρόκειται για μεγάλα έργα, που «δεν υλοποιούνται ούτε μέσα στη θητεία μιας δημοτικής αρχής αλλά ούτε και μέσα σε λίγους μήνες», αναφερόμενος και στο έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, που πέρασε από πολλές περιπέτειες μέχρι να ξεκινήσει. Εξέφρασε, πάντως την πίστη ότι τα νέα έργα θα εκτελεστούν γρηγορότερα.
Αναφερόμενος σε αυτά καθ’ αυτά τα έργα και τη σημασία τους, τόνισε ότι με αυτό της αποκατάστασης και αναβάθμισης υφιστάμενων βασικών υποδομών λυμάτων οι παλιές εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού θα είναι αντίστοιχες των νέων, ενώ για τη μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΙ όχι μόνο δε θα πληρώνει ιδιώτη για την απομάκρυνση της λυματολάσπης, αλλά, μετά την ξήρανσή της σε ειδικούς θαλάμους, θα μπαίνει σε σάκους και θα διατίθεται ως λίπασμα, δωρεάν αρχικά, έναντι κάποιου τιμήματος στη συνέχεια, ώστε να προκύπτουν και έσοδα.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Μπαρτζώκας στο γεγονός πως από τα 237 εκατ. ευρώ, που κατανέμονται συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο δύο υποέργων, τα 18 εκατ. εξ αυτών θα απορροφήσει η ΔΕΥΑΙ, περίπου ποσοστό 8%.

Εν αναμονή και νέων εντάξεων

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει υποβάλει η ΔΕΥΑΙ και τρεις ακόμη προτάσεις για έργα υποδομών παροχής νερού, ψηφιακών υδρομέτρων και τηλεμετρίας.
Η μία πρόταση αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ασύρματων ψηφιακών υδρομέτρων παρακολούθησης δεδομένων οικιακών καταναλώσεων (Α΄ φάση), προϋπολογισμού 5,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση 15.000 παλαιών υδρομέτρων σε συνοικίες του κέντρου των Ιωαννίνων με σύγχρονα ψηφιακά υδρόμετρα, τα οποία θα τηλεμεταδίδουν τις ενδείξεις τους και γενικότερα την κατάστασή τους σε ειδική πλατφόρμα ελέγχου στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ.
Οι άλλες δύο προτάσεις αφορούν την «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης ΔΕ Παμβώτιδας» και περιλαμβάνει δύο υποέργα. Το ένα είναι η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ηλιόκαλης, μήκους 15 χιλιομέτρων περίπου, και η κατασκευή δύο νέων δεξαμενών στην περιοχή (προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ) και το άλλο η προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου Δ.Ε. Παμβώτιδας (προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ).
Η άλλη πρόταση αφορά την αναβάθμιση υποδομών ΔΕ Περάματος με υποέργο την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου Δ.Ε. Περάματος (προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο, μετά από πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που αφορά τη χρηματοδότηση προτάσεων παροχής νερού, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης τα υποέργα για τα συστήματα παρακολούθησης παροχών υδροληψιών (παροχόμετρα) των υδραγωγείων, και να ενταχθούν σε ένα νέο έργο, που περιλαμβάνει και την αντικατάσταση ακόμη 14.000 παλαιών υδρομέτρων. Να σημειωθεί ότι η πρόταση για τα παροχόμετρα είχε κατατεθεί αρχικά στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», συνεπώς είναι η δεύτερη φορά που μεταφέρεται.
Σε περίπτωση ένταξης των παραπάνω έργων, θα δοθεί η δυνατότητα των μισών σχεδόν από τα 60.000 υδρόμετρα που υπάρχουν στον παλαιό Δήμο Ιωαννιτών, ενώ άλλα 20.000 βρίσκονται στις δημοτικές ενότητες. Σημειώνεται ότι ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση για την πιλοτική αντικατάσταση 750 υδρομέτρων στην περιοχή του Κάστρου, στο πλαίσιο του προγράμματος Save Water.
Εν αναμονή της αξιολόγησης των προτάσεων, ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε ότι ακόμα και αν η απόφαση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αρνητική, θα έχουμε έτοιμες προτάσεις προς υποβολή σε άλλο πρόγραμμα.
Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον υπηρεσιακό μηχανισμό της ΔΕΥΑΙ, τους μηχανικούς και το υπόλοιπο προσωπικό.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων