ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προαναγγελία κατάθεσης ερώτησης για την αιθαλομίχλη

Κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα της αιθαλομίχλης, που πνίγει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, θα κατατεθεί με το άνοιγμα της Βουλής από τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα κατά τον σύντομο απολογισμό της για τη χρονιά που φεύγει.

«Ειδικά στο κομμάτι του περιβάλλοντος, δυστυχώς, χρειάστηκε πολλές φορές τα τελευταία 3,5 χρόνια να είμαστε σε εγρήγορση αλλά και να παρεμβαίνουμε με κοινοβουλευτικό έλεγχο για να αποτρέψουμε αποφάσεις και κινήσεις που θα δημιουργούσαν δυσμενή τετελεσμένα για την λίμνη, τα ποτάμια μας, με τελευταίο τραγικό περιστατικό τις χωρίς έλεγχο και μελέτες παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Λούρου, που στέγνωσαν κυριολεκτικά ένα κομμάτι του ρου του ποταμού και προκάλεσαν οικολογική καταστροφή, τα γεφύρια μας που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, τις ανεξέλεγκτες αμμοληψίες, την αμφισβητούμενη οικοδομική δραστηριότητα στον οικισμό του Πάπιγκου, τις άδειες για μεγάλες μονάδες βιορευστών, φωτοβολταϊκών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, κ.α. Τελευταία επανέκαμψε και το ζήτημα των γεωτρήσεων στο Νομό Ιωαννίνων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει γνωστές σημαντικές πληροφορίες που αφορούν κυρίως στο γιατί, όταν πρόκειται για πολιτικές που εγκαταλείπονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζούφη, τονίζοντας πως μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν διευρυνθεί οι κοινωνικές ανισότητες, έχουν οξυνθεί τα προβλήματα και η Ήπειρος έγινε από φτωχή περιφέρεια, ακόμη φτωχότερη.
«Η Ήπειρος το 2020 ήταν φτωχότερη από το 2015, όταν δηλαδή βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης και των μνημονίων», σημείωσε η κ. Τζούφη, που έκανε και έναν απολογισμό των σημαντικών έργων και παρεμβάσεων που ολοκληρώθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «με δημοσιονομικό κορσέ, πλεονάσματα, άδεια ταμεία και τρόικα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μεταξύ αυτών, το έργο εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Ιωαννίνων , το εργοστάσιο απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, η ολοκληρωμένη επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης Παμβώτιδας, η απόδοση δημόσιων χώρων στον δήμο, η ολοκλήρωση της κατασκευής της Ιόνιας οδού μέχρι τα Γιάννενα, η έγκριση χρηματοδότησης για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, η αξιοποίηση δομών πρόνοιας, ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και η λειτουργία της 4ης πτέρυγας στο ΠΓΝΙ.
«Τι έγινε άραγε από το 2019 και μέχρι σήμερα; Υπήρξε πρόοδος στο επίπεδο του σχεδιασμού, στο επίπεδο ωρίμανσης μελετών, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, καθώς και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων; Όπως λένε τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, καμιά ουσιαστική πρόοδος και κανένα μεγάλο έργο στο νομό Ιωαννίνων δεν υλοποιήθηκε ούτε καν σχεδιάστηκε ολοκληρωμένα για να βελτιώσει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αυτά τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία ήταν αρκετά για να θυμηθούμε, όσοι είχαμε ξεχάσει, πως τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο», σημείωσε, αναφερόμενη ενδεικτικά στο θέμα της οριοθέτησης της λίμνης και των «σημειακών αλλαγών» που προωθούνται.
«Σε μια εποχή περιβαλλοντικής ανασφάλειας, μιλούν για την αλλαγή των ορίων της (σημειακές αλλαγές τις ονομάζουν) και προχωρούν πάλι σε διαβούλευση. Παρότι το νομοθέτημα ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο του 2019 για να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να “παγώσει” τη διαδικασία και να αφήσει μετέωρη τη θεσμική κατοχύρωση και τη νομική θωράκιση του λιμναίου περιβάλλοντος και οικοσυστήματος», σημείωσε η κ. Τζούφη, εκφράζοντας φόβους ότι σχεδιάζεται μια ακόμη συρρίκνωση του λιμναίου οικοσυστήματος.
«Ο τόπος μας και η πόλη μας αποτελούν βασικούς πυλώνες επένδυσης στη γνώση, στην περίθαλψη, στην έρευνα, στο αξιοβίωτο περιβάλλον και τον πολιτισμό και με το μόχθο, την εργασία και τις ιδέες των ανθρώπων του δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον», κατέληξε η κ. Τζούφη, στέλνοντας τις ευχές της για τη νέα χρονιά.

Με υποσχέσεις για αύξηση εισοδημάτων και διαγραφή μέρους των χρεών

Το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας και τις βασικές του προτάσεις για μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη και στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολλών, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενόψει του 2023, μια χρονιά προεκλογική και πολιτικά κρίσιμη για τη χώρα.
Παρόλο που η ημερομηνία των εκλογών ακόμη παραμένει ανοιχτή, τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται επί ποδός, με τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη να εκφράζει την πίστη της πως το κόμμα θα καταφέρει, με τη στήριξη του λαού την ώρα της κάλπης, που κοντοζυγώνει, όπως σχολίασε, να δώσει ελπίδα και προοπτική στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
«Πρέπει όμως να ηττηθεί η συντηρητική ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκχωρεί το σύνολο των πόρων δημόσιων και ευρωπαϊκών προνομιακά σε μια σκληρή ολιγαρχική ελίτ στους κολλητούς και φίλους, με 8.6 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, και στους υποτακτικούς. Που αδίστακτα καταλύει τη δημοκρατία με την οργάνωση εκτεταμένων παράνομων παρακολουθήσεων, αυταρχισμού και διαφθοράς εντός και εκτός τειχών. Γι’ αυτό παλεύουμε για μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα βάλει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, θα αυξήσει με δίκαιο τρόπο τα εισοδήματα, θα στηρίξει τους συνταξιούχους και θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Τζούφη, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για ανοχή στην αισχροκέρδεια και ελλιπή μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται σε κρεσέντο επικοινωνιακού σόου, με δηλώσεις περί των καλύτερων μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με χαρτζιλίκια που δεν μπορούν να δώσουν ανακούφιση και προοπτική στα νοικοκυριά», τόνισε και πρόσθεσε πως απαιτείται μια δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων και μια δίκαιη διαγραφή μέρους των χρεών της πανδημίας προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, και ρύθμισή τους σε ένα σχήμα 120 δόσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ενίσχυση και η αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας, ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, επαναφορά σε καθεστώς κανονικότητας και νομιμότητας των εργασιακών σχέσεων και πολιτικές για τη στέγη, τη διόρθωση αδικιών σε άνεργους, αγρότες, συνταξιούχους και νέους, όπως και την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ασφυκτιούν, από την έλλειψη χρηματοδότησης και τη συσσωρευμένη πίεση των τελευταίων ετών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και «θα είναι στο κάδρο των ενεργειών για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης», κατέληξε η κ. Τζούφη.

 

Σχετικά άρθρα

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής