ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο τελευταίο μίλι για το Π.Δ. Παμβώτιδας

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα, προκειμένου να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, αυτό του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης, που εκκρεμεί επί δεκαετίες.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα εντάσσεται σε ένα σύνολο 23 μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης, που έχει αναθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας. Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, θα υποδείξουν εάν και ποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιτρέπονται στις επιμέρους ζώνες κάθε περιοχής. Οι τρεις πρώτες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για την Κρήτη, τον Έβρο και την Πελοπόννησο, είχαν αναρτηθεί σε διαβούλευση πριν από έναν χρόνο περίπου και για διάστημα περίπου ενάμιση μήνα.
Το ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα αφορά η περίοδος διαβούλευσης και για τη Μελέτη που αφορά την Παμβώτιδα, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά να επισημαίνει, μιλώντας στο Ήπειρος TV1, πως ήδη έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις των μελετητών με φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους πολίτες της περιοχής.
«Βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι για το Προεδρικό Διάταγμα, που περιμένουμε εδώ και 20 χρόνια», σημείωσε ο κ. Αμυράς, προσθέτοντας πως, μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης και των αλλαγών που πιθανά θα προκύψουν, θα ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.
«Η δική μας επιθυμία είναι να έχει κλείσει στο πρώτο εξάμηνο, μετά από καθυστέρηση 20 ετών, αδικαιολόγητη καθυστέρηση, γιατί κανείς δεν ακουμπούσε το θέμα επειδή φοβόντουσαν», σημείωσε. Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πιθανές αντιρρήσεις και ενστάσεις να είναι μικρής κλίμακας, αλλά και σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία θα προχωρήσει. «Έχω την αίσθηση ότι θα είναι μικρές οι αντιρρήσεις, αλλά και πάλι, όσο ισχυρή και αν είναι η διαφοροποίηση δε μας φοβίζει, θα τα λάβουμε υπόψη όλα, ό,τι είναι σωστό θα το ενσωματώσουμε. Δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι θα αιφνιδιαστεί, έγιναν όλο αυτό το διάστημα δεκάδες τηλεδιασκέψεις», πρόσθεσε.
Παράλληλα, οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί και στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα που χειρίζεται το θέμα, είναι να μην υπάρχουν αντιφάσεις στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος αλλά και στις σημειακές διορθώσεις που θα προτείνει η ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει τις σημειακές αλλαγές στην οριοθέτηση της Παμβώτιδας.
Αυτό το ζήτημα επίσης βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης, με τον κ. Αμυρά να αποφεύγει να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για ένα πολύπλοκο νομικά και τεχνικά θέμα, στο οποίο πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι προηγούμενες δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σχετικά άρθρα

Προέχει του ποδηλατόδρομου το Προεδρικό Διάταγμα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς