ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο μηχάνημα κοπής καλαμιών εν όψει

Ένα σημαντικό βήμα για να δοθεί λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των καλαμιώνων στη Λίμνη Παμβώτιδα, κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, προχωρώντας στην προμήθεια αμφίβιου μηχανήματος κοπής καλαμιών.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προκηρύσσει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια δύο μηχανημάτων (το δεύτερο για το Δέλτα του Έβρου), με καταληκτική ημερομηνία την 9η Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δελτίο τύπου, η απόδοση του αμφίβιου μηχανήματος μπορεί να φθάσει έως και τα 3 στρέμματα ημερησίως, ενώ για τη λειτουργία του απαιτείται εκπαιδευμένος χειριστής, ο οποίος -για την περίπτωση της Παμβώτιδας- θα είναι στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.
«Η αγορά και χρήση αμφίβιου μηχανήματος με ειδικό εξοπλισμό για τη διαχείριση των καλαμιώνων έχει ως στόχο την καλοκαιρινή κοπή για αύξηση ετερογένειας, μείωση της ζωτικότητάς του, τη δημιουργία επιπλέον υγρολιβαδικών εκτάσεων και την ενίσχυση του ρόλου απορρόφησης ρύπων, τη χειμερινή κοπή για δημιουργία ελεύθερων από βλάστηση ρηχών υδάτινων εκτάσεων και περιορισμό της έκτασης του καλαμιώνα κατά την κρίσιμη για τα είδη περίοδο, και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθώς μπορούν με τα κατάλληλα εξαρτήματα να κάνουν εκσκαφή, βυθοκόρηση στον υγρότοπο και απομάκρυνση ιζήματος», τονίζεται.
Στο δελτίο τύπου φιλοξενείται και δήλωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, ο οποίος σημειώνει: «Στους καλαμιώνες ζουν πολλά μικρά θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια και έντομα, τα οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Με τα αμφίβια μηχανήματα που προμηθευόμαστε, βάζουμε τέλος στην αλόγιστη καύση των καλαμιών, που ενέχει και κίνδυνο πυρκαγιών. Οι καλαμιώνες αποτελούν σημαντικό οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας, η προστασία της οποίας είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Με καθυστέρηση ετών

Ως ένα από τα κατεπείγοντα, που πρέπει να γίνουν για την προστασίας της λίμνης, είχε αναφέρει ο τελευταίος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππος Φίλιος την προμήθεια του μηχανήματος κοπής καλαμιών.
Κάνοντας έναν απολογισμό δράσης τον Μάρτιο του 2021 είχε κάνει γνωστό πως ενημέρωσε σχετικά τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά για το αίτημα του Φορέα σχετικά με την προμήθεια ενός ειδικού μηχανήματος κοπής και συγκέντρωσης των καλαμιών.
Δύο μήνες μετά, τον Μάιο του 2021, στο περιθώριο της παρουσίασης ενός πλωτού «σκουπιδοσυλλέκτη», μιλώντας για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προστασία της λίμνης, ο κ. Φίλιος είχε μιλήσει για την ανάγκη προμήθειας νέου μηχανήματος κοπής καλαμιών, ώστε να καθαριστούν οι καλαμώνες που αποτελούν σημεία αναπαραγωγής των ειδών του οικοσυστήματος. Επίσης, ως κατεπείγον παρουσίασε και την τοποθέτηση ειδικών διχτυών στις εξόδους των αγωγών ομβρίων υδάτων, ώστε να συγκρατούν τα φερτά υλικά και να μην καταλήγουν στην λίμνη, ζήτημα το οποίο δεν έχει προχωρήσει.

Το δεύτερο μηχάνημα

Στη λίμνη Παμβώτιδα υπάρχει μηχάνημα κοπής καλαμιών, το οποίο αγοράστηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, η λειτουργία του είναι περιστασιακή, κυρίως λόγω έλλειψης χειριστών.
Το μηχάνημα εκείνο, πάντως, που παραμένει λειτουργικό και σήμερα, δεν ήταν και το πλέον κατάλληλο για την κοπή καλαμιών, ωστόσο έχει πολλές άλλες δυνατότητες και θα ήταν μια ευκαιρία να προκύψει δυνατότητα παράλληλης χρήσης.
Προέχει, βέβαια, πρώτα να υπάρξει μέριμνα για εκπαίδευση του προσωπικού στο νέο μηχάνημα, αλλά και να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για τη διαχείριση του καλαμιώνα. Ο ρόλος του μηχανήματος εξαντλείται στην κοπή των καλαμιών και θα απαιτηθούν σημαντικά κονδύλια για τη μεταφορά τους και άλλες συμπληρωματικές εργασίες.

 

 

Σχετικά άρθρα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο