ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μετωπική σύγκρουση για τα έργα φυσικού αερίου στην Άρτα

Σε μετωπική σύγκρουση εξελίσσεται η διάσταση απόψεων μεταξύ του δημάρχου Αρταίων και των στελεχών την Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε (ΔΕΔΑ) σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των έργων υποδομών υποδοχής φυσικού αερίου στην πόλη της Άρτας, κυρίως ως προς το κομμάτι που αφορά την αποκατάσταση των τομών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Άρτας, η συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΔΑ Μάριου Τσάκα με τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη στα μέσα Νοεμβρίου, είχε λήξει άδοξα, όταν ο κ. Τσιρογιάννης αποχώρησε, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί να σκαφτούν δρόμου, που πρόσφατα έχουν ασφαλτοστρωθεί, χωρίς να αναλάβει η ΔΕΔΑ τη δέσμευση της ολικής αποκατάστασης.
Το θέμα προκάλεσε και αντιπαράθεση σε τοπικό επίπεδο, με τους επικαφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Δημοτική Αναγέννηση» Τζένη Ταπραντζή και «Γέφυρα στο Μέλλον» Γιάννη Παπαλέξη, σε κοινή τους δήλωση, να κάνουν λόγο για «θέατρο του παραλόγου» και να κατηγορούν τον δήμαρχο Αρταίων ότι αποφάσισε να πει όχι στο φυσικό αέριο χωρίς να ρωτήσει κανέναν, λέγοντας «ότι ο Δήμος δεν αποτελεί το “τσιφλίκι” κανενός».

Αυτονόητη η απαίτηση

Σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Δήμος Αρταίων, χαρακτηρίζεται αυτονόητη η απαίτηση η ΔΕΔΑ να «ξαναστρώσει» ολόκληρο τον δρόμο και να μην κάνει μπαλώματα, με κάθετες και οριζόντιες τομές, επισημαίνοντας ότι δεν είχε προηγηθεί καμία επικοινωνία και κανένας συντονισμός με τον Δήμο.
«Στη συνάντηση με τα στελέχη της ΔΕΔΑ, τους είπαμε ότι σε δρόμους που δεν έχουν πραγματοποιηθεί έργα, δηλαδή στο κέντρο, όπου θα γίνει το open mall, “εννοείται πως μπορούν να γίνουν όσα έργα χρειάζονται”, γιατί στη συνέχεια θα έρθει ο Δήμος να τα αποκαταστήσει, μιας και έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης. Και για τους δρόμους που ήδη έχουν πρόσφατα περατωθεί ως καινούργιοι (Βασ. Κωνσταντίνου, Αμβρακίας, Τζαβέλλα, Βασ. Πύρρου) “εννοείται πως μπορούν και θέλουμε να γίνουν όσα έργα χρειάζονται με την προϋπόθεση ότι θα φτιαχτεί το οδόστρωμα εξ αρχής, όπως και το βρήκαν”», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή δεσμεύεται ότι θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και εκφράζεται η ελπίδα η ΔΕΔΑ «να αντιληφθεί το δίκαιο και αυτονόητο δικαίωμα των Αρτινών, να έχουν ασφαλείς δρόμους με καλής ποιότητας οδόστρωμα που έχουν ήδη πληρώσει και ταλαιπωρηθεί για να γίνουν και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής».
Τέλος, διατυπώνεται η πρόταση να δημιουργηθεί άμεσα μια ειδική πλατφόρμα, ώστε οι εταιρείες φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών και υπογειοποίησης δικτύου μέσης τάσης, να δηλώνουν τα αιτήματα τους εκεί, ώστε να υπάρχει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καλύτερος προγραμματισμός των έργων τους.

Απάντηση της ΔΕΔΑ σε σκληρό ύφος

Σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος είναι η απάντηση της ΔΕΔΑ στα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Δήμου Άρτας.
Αφού επισημαίνονται τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία, εξαπολύεται δριμύ κατηγορώ κατά του δημάρχου Άρτας, με την επισήμανση ότι υπήρξε συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΔΑ με τον ίδιο και όχι απλά με «υπηρεσιακά στελέχη», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δήμου.
«Ενώ θα ανέμενε κανείς ότι η δημοτική αρχή Αρταίων θα είχε προσμονή για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, όπως είναι η έλευση του φυσικού αερίου, η στάση της εξέπληξε δυσάρεστα. Ως φαίνεται, προτεραιότητά της είναι η “ομορφιά” των δρόμων. Η επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η παροχή στους πολίτες μιας φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, η ελάφρυνση του προϋπολογισμού των οικογενειών και των επιχειρήσεων, η δυνατότητα ανάπτυξης βιομηχανικών μονάδων και δημιουργίας εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, είναι για εκείνη έννοιες αδιάφορες. Προφανώς, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, οι Σέρρες, η Λαμία και δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας που προτίμησαν το φυσικό αέριο έναντι της καλαισθησίας των δρόμων έχουν δημάρχους με… κακή αισθητική», σημειώνει η ΔΕΔΑ στην απάντησή της. Και προσθέτει ότι οι εκπρόσωποί της επισκέφθηκαν την Άρτα τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη του έργου, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αναλυτική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, χαρακτηρίζοντας προσχηματική και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος την εκ των υστέρων πρόσκληση του δημάρχου για διάλογο, από τη στιγμή που ο ίδιος προτίμησε να αποχωρήσει από τη συζήτηση εντός του Δημαρχείου του.

Το έργο θα προχωρήσει

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, κομμάτι της απάντησης της ΔΕΔΑ έχει να κάνει με το ότι το έργο θα προχωρήσει, ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις που προβάλλονται, καθώς οι δήμοι δεν έχουν «εγκριτικές» αρμοδιότητες, με την ενημέρωση της ΔΕΔΑ να στοχεύει στη διασφάλιση καλής συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων προς όφελος των πολιτών.
Η ΔΕΔΑ επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός της όδευσης των έργων φυσικού αερίου γίνεται με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές, αναφέροντας ότι δε θα πρέπει να συγχέονται με άλλα έργα που αφορούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, π.χ. στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
«Η ΔΕΔΑ διαβεβαιώνει τους πολίτες της Άρτας ότι το φυσικό αέριο θα έρθει στην πόλη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου. Προεκλογικά τρυκ ή απειλές για παρεμπόδιση του έργου δεν μας ακουμπούν. Ο νομοθέτης έχει, άλλωστε, προβλέψει την αδυναμία παρεμπόδισης του έργου των εταιρειών που οδηγούν στην ανάπτυξη της χώρας», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

«Τρέχει» για τις πρώτες συνδέσεις η ΔΕΔΑ

Ζητά καμπάνια ενημέρωσης για το φυσικό αέριο