ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων το μεγάλο στοίχημα

Τη μόχλευση πολλαπλάσιων του Ταμείου Ανάκαμψης πόρων έθεσε ως στόχο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου στα Γιάννενα, για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Ο κ. Σκυλακάκης, σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης αλλά και της επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εκτίμησε πως, αν δεν ενέσκηπτε η ενεργειακή κρίση, θα καταγραφόταν ρεκόρ ανάπτυξης στη χώρα.

«Η ελληνική οικονομία για δέκα χρόνια παρουσίαζε συρρίκνωση της παραγωγικής δυνατότητας, και πέρα από τη συρρίκνωση των επενδύσεων σε φυσικό κεφάλαιο, είχαμε και διαρκή εξαγωγή σε ανθρώπινο κεφάλαιο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και αναφέρθηκε στις μεγάλες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά και το ενεργειακό κόστος.

«Η αύξηση του κόστους ενέργεια για το 2022 αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη φτάνουν το 6%, που σημαίνει πως, αν δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση, η ανάπτυξη θα έφτανε στο 9%, κάτι απίστευτο για την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε, τονίζοντας πως αυτή η ανάπτυξη οφείλεται στο ότι δόθηκαν πραγματικά κίνητρα στην οικονομία για επενδύσεις και παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης επενδυτικών προτάσεων, σημειώνοντας πως είναι ταχύτατες και χωρίς διαμεσολάβηση. «Η μεγάλη διαφορά του Ταμείου Ανάκαμψης με τα άλλα προγράμματα είναι ότι έχει ως στόχο να μοχλευθούν πολλαπλάσιοι πόροι. Τα περίπου 30 δισ. της επιδότησης έχουν στόχο να κινητοποιήσουν 60 δισ. και ήδη αυτό αρχίζει να συμβαίνει», σημείωσε.

Στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας ενώ έκανε ειδική αναφορά στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, λέγοντας πως είναι «μύθος» ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις. «Οι ΜΜΕ είναι οι πλέον ευνοούμενες, έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω δανεισμού και στη δυνατότητα να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας», σημείωσε, ωστόσο, λίγο μετά, πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή το απαιτούμενο τραπεζικό προφίλ διαθέτουν λίγο πάνω από 50.000 επιχειρήσεις. «Θα συνεχιστεί η πίεσή μας για να ανοίξει η βεντάλια και να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να μπουν στο τραπεζικό σύστημα. Πρέπει και οι τράπεζες να ρίξουν λίγο τα κριτήριά τους, αλλά με προσοχή, γιατί κανείς δε θέλει να μπούμε ξανά στον φαύλο κύκλο των κόκκινων δανείων», τόνισε.

«Περιμένουμε να είναι γενναιόδωρο το πακέτο της Ηπείρου από το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Λάμπρου, προσθέτοντας πως όλοι οι τοπικοί φορείς πρέπει να «προχωρήσουμε βάση ολοκληρωμένου σχεδίου και να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος».

Στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση μεγάλων έργων στην περιοχή, αλλά και στη δημιουργία των συνθηκών ανάπτυξης αναφέρθηκαν από την πλευρά τους ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κατά τον χαιρετισμό τους, προσθέτοντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία.

Τέλος, σε δήλωσή του με αφορμή την εκδήλωση, ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μοναδική ευκαιρία για ουσιαστική μεταρρύθμιση σε τομείς αιχμής, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, ο οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ οι όροι που θέτει το Ταμείο για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί.

«Καθώς τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης των έργων και δράσεων του Ταμείου είναι πολύ πιεστικά, πρέπει η αξιοποίηση των πόρων του να γίνει με σχέδιο, μεγάλη ταχύτητα και διαφάνεια. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και συνεργαζόμενος στενά με τον κ. Σκυλακάκη, όπως και με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτό το τρίπτυχο καλύπτεται στο ακέραιο», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας