ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοδικείο Ιωαννίνων – Αντί να ενισχύεται, αποδυναμώνεται

Για αποδεκατισμό του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων διαμαρτύρεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων σε επιστολή του προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με αφορμή απόφαση απόσπασης Πρωτοδίκη στην Κοζάνη, της οποίας ζητά την ανάκλησή της.

Είχε προηγηθεί μια ακόμη απόσπαση Πρωτοδίκη στην Κέρκυρα, εντός του 2022, και η τελευταία έρχεται να προστεθεί στα κενά που ήδη υπάρχουν, καθώς δύο Πρωτοδίκες έχουν λάβει άδεια ανατροφής τέκνου, και σε ένα ακόμη, που θα προκύψει λόγω εγκυμοσύνης.
Την ίδια ώρα, η εκτελούσα χρέη Ανακριτού Πρωτοδίκη, εξαιτίας του αυξημένου όγκου υποθέσεων κύριας ανάκρισης, εκ των πραγμάτων είναι ανέφικτο να χρεωθεί πολιτικές υποθέσεις, όπως επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος, προσθέτοντας πως στην ουσία θα καλύπτονται μόνο οι μισές από τις δέκα οργανικές θέσεις Πρωτοδικών.
«Οι υπηρεσιακές ανάγκες των υπηρετούντων στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων είναι ήδη πολλαπλώς βεβαρυμμένες, αφενός μεν λόγω της συνήθους διαχείρισης μεγάλου όγκου υποθέσεων (τόσο στις πολιτικές, όσο και στις ποινικές δίκες), αφετέρου δε, λόγω της επανασυζήτησης 99 δικογραφιών, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από δικαστικό λειτουργό το προηγούμενο δικαστικό έτος. Τούτο, λοιπό, υπαγορεύει την παραμονή στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων όλων των δικαστικών λειτουργών, ώστε αυτοί να δύνανται να ανταποκριθούν έγκαιρα, επαρκώς και με επιστημονική αρτιότητα στις εν λόγω αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες. Κανένας δεν περισσεύει από τους υπάρχοντες δικαστικούς λειτουργούς στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων», σημειώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Την ίδια ώρα, στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, λόγω και της πανδημίας, έχει συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός ποινικών υποθέσεων, στις περισσότερες των οποίων, χρόνος τέλεσης των αδικημάτων είναι το 2016, λόγος για τον οποίο επίκειται σύγκληση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου για τον καθορισμό εμβόλιμων δικασίμων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, με σκοπό την άμεση εκδίκασή τους, γεγονός που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του έργου των δικαστικών λειτουργών του Πρωτοδικείου.
Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, η υλοποίηση της απόφασης απόσπασης της δικαστικού λειτουργού στην Κοζάνη, συνεπάγεται την αποδυνάμωση και ως εκ τούτου τη δυσλειτουργία του Πρωτοδικείου, με άμεση συνέπεια τον προσδιορισμό των υποθέσεων σε μικρότερο αριθμό ανά δικάσιμο, την βραδύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων και την καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων, ενώ «κοινός τόπος όλων μας αποτελεί η ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης», όπως σημειώνει, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης με τη σύγκληση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Κατάθεση αναφοράς από τη Μ. Τζούφη

Για συνθήκες υπολειτουργίας του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων κάνει λόγο και η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη, η οποία κατέθεσε ως κοινοβουλευτική αναφορά την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να εξετάσει την επιστολή και το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, όπως και να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής