ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξεκίνησε το «blame game» για τις αστοχίες στον μεγάλο δακτύλιο

Ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σε σχέση με τα προβλήματα στο έργο του μεγάλου δακτυλίου, παρά το ότι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι και προτάχθηκε η ανάγκη διάσωσής του.

Τις ευθύνες στη δημοτική αρχή και στις υπηρεσίες του Δήμου επιχειρεί να μεταφέρει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», την ίδια στιγμή που και αυτή βγαίνει στη… σέντρα από την παράταξη «Ιωάννινα_2023», που μοιράζει εξίσου ευθύνες στην προηγούμενη και στη σημερινή δημοτική αρχή.
Για επικίνδυνους ακροβατισμούς της δημοτικής αρχής, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς, κάνει λόγο η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», σημειώνοντας ότι οι ακροβατισμοί αυτοί, στην προσπάθειά της να εμπλέξει την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων με την ευθύνη των τεχνικών λύσεων, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στον τόπο.
«Είναι άλλο πράγμα η λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την προτεραιότητα υλοποίησης ενός σημαντικού έργου και οι ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή, κι άλλο η εκπόνηση μιας τεχνικής μελέτης για το πώς θα γίνει αυτό, που είναι υπηρεσιακή αρμοδιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τη δημοτική αρχή να λαμβάνει αντιφατικές και ανεπαρκείς αποφάσεις, με αποκορύφωμα την απόφαση της στην Οικονομική Επιτροπή να επιστρέψει το σύνολο της μελέτης του έργου στην Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να εξεταστεί από την αρχή η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων για το πρόβλημα που προέκυψε στο υπέδαφος τμήματος του δρόμου.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, σημειώνει ότι η δημοτική αρχή «δεν απέρριψε, όπως παραπλανητικά αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, την τροποποίηση της μελέτης που η ίδια εισηγήθηκε». Βέβαια, στο δελτίο τύπου δεν υπάρχει καμία αναφορά σε απόρριψη της τροποποίησης, παρά μόνο σε μη έγκριση, ενώ δεν υπήρχε και εισήγηση της δημοτικής αρχής, αλλά παρουσιάστηκε η αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών, αναδόχου, μελετητή και Τεχνικού Συμβουλίου. Συνεπώς, μάλλον η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης επιχειρεί να παραπλανήσει με τη συγκεκριμένη αναφορά της.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί και το γεγονός της απολυτότητας με την οποία η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αποδέχεται την ανάγκη των πρόσθετων εργασιών ύψους 2 εκατ. ευρώ, όταν η απόφαση επιστροφής της μελέτης στις Τεχνικές Υπηρεσίες δείχνει ότι ενδεχομένως μπορούν να βρεθούν και άλλες λύσεις ή έστω αφήνει μια υπόνοια αμφισβήτησης της μελέτης. «Η συμπληρωματική γεωλογική μελέτη, που συντάχτηκε από τον ανάδοχο, σε απόλυτη συνεννόηση με τους επιβλέποντες μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας, και η οποία προβλεπόταν ρητά στις συμβατικές του υποχρεώσεις, με την έγκριση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν αμφισβητείται από κανέναν, πόσο μάλλον από ένα πολιτικό όργανο χωρίς τις ανάλογες επιστημονικές γνώσεις», αναφέρει η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», συμπληρώνοντας ότι «ενώ η υπηρεσιακή εισήγηση προέκρινε την κατάλληλη επιστημονική μέθοδο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Έργων, πολιτικός προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αδειάζει μεγαλοπρεπώς την Υπηρεσία, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, εισηγούμενος την επιστροφή των μελετών στην Τεχνική Υπηρεσία για να εξετάσει άλλες πιθανές λύσεις».
Ακολούθως, επαναλαμβάνονται τα ερωτήματα, τα οποία έθεσε και στην επιτροπή ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας, όπως γιατί δεν κινήθηκε άμεσα η δημοτική αρχή για την επίλυση του προβλήματος, ενώ ήταν γνωστό από καιρό, γιατί ο αντιδήμαρχος Έργων δε φρόντισε, πριν φέρει το θέμα στην Επιτροπή, να συντονίσει τις υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται, γιατί δεν υπήρχε καν μια επίσημη προεκτίμηση του κόστους που θα απαιτήσουν οι πρόσθετες εργασίες, γιατί η δημοτική αρχή δε φρόντισε από την πρώτη στιγμή να ζητήσει από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας επιπρόσθετη χρηματοδότηση, μιας και πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ, και γιατί η δημοτική αρχή τηρεί δυο μέτρα και δυο σταθμά, όταν σε ακριβώς ανάλογο πρόβλημα που είχε προκύψει με την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, είχε αποδεχθεί τις υπηρεσιακές εισηγήσεις των στελεχών της ΔΕΥΑΙ, και εξασφάλισε τα επιπρόσθετα κονδύλια από το αρμόδιο Υπουργείο για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.
«Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, που πριν από λίγες μέρες διαφήμιζε το έργο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα δήθεν μεγάλο επίτευγμα της Νέας Εποχής, έχουν βαρύτατες ευθύνες για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Με την ελπίδα ότι το σπουδαίο αυτό έργο δε θα κινδυνεύσει τελικά από την ανικανότητα της δημοτικής αρχής, η παράταξη μας θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα πιέζει για αποτελεσματικές λύσεις, που δε θα θέτουν σε κίνδυνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και δε θα επιβαρύνουν τους Γιαννιώτες», καταλήγει η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Μοιράζει ευθύνες η παράταξη «Ιωάννινα_2023»

Κριτική στη δημοτική αρχή ασκεί και η παράταξη «Ιωάννινα_2023», παρά το ότι στην Οικονομική Επιτροπή ψήφισε την πρόταση για επιστροφή της τροποποίησης της μελέτης στις Τεχνικές Υπηρεσίες προς αναζήτηση άλλων λύσεων, ενώ στο κάδρο των ευθυνών βάζει και την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Η παράταξη της Τ. Καλογιάννη χρεώνει στη δημοτική αρχή ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το ελάττωμα που καταγράφεται και κυρίως χωρίς να προτείνει τεκμηριωμένα μία βάσιμη και οριστική επίλυσή του. «Σαν να μην τρέχει τίποτε», σημειώνει χαρακτηριστικά και θέτει το ερώτημα για ποιό λόγο εισήχθη προς συζήτηση το θέμα στην Οικοινομική Επιτροπή, αφού, ενδεχομένως, να υπάρχουν καλύτερες και φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.
«Αποδεικνύεται ότι οι προδιαγραφές των μελετών από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν ελλιπείς, οι μελέτες από τη νυν δημοτική αρχή δεν ολοκληρώθηκαν πριν τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του εργολάβου και η διαχείριση του έργου μετά τη σύμβαση είναι τουλάχιστον ερασιτεχνική», σημειώνει σε δήλωσή της η Τ. Καλογιάννη, υπενθυμίζοντας πως το 2017, όταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου πέρασε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία ήταν πρόεδρος, είχαν επισημανθεί –εκτός των άλλων- και τα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν σχετικά με την επίδραση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και την απαίτηση για πραγματοποίηση των απαραίτητων γεωτεχνικών ερευνών. «Από δω και πέρα απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κάποιος, όμως, πρέπει να τα “δανείσει” στη δημοτική αρχή μέχρι το τέλος της θητείας της, δεδομένης της προφανούς ανεπάρκειάς της», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Μεγάλος Δακτύλιος – Δεύτερη τροποποίηση της μελέτης και… καλή τύχη

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών