ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στόχος η εγκατάσταση 15.000 ψηφιακών υδρομέτρων

Τρεις ακόμη προτάσεις χρηματοδότησης έργων υπέβαλε η ΔΕΥΑΙ στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τις δύο εξ αυτών να αποτελούν προτάσεις έργων, που είχαν κατατεθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο, ωστόσο, φαίνεται να μη διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους.

Μετά, λοιπόν, την πρόταση που είχε καταθέσει η ΔΕΥΑΙ για την ξήρανση της λυματολάσπης, τώρα υποβάλει τρεις προτάσεις, συνολικού ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από την πρόσκληση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε θέματα υποδομών παροχής νερού, ψηφιακών υδρομέτρων και τηλεμετρίας.
Η πρόταση, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι αυτή που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ασύρματων ψηφιακών υδρομέτρων παρακολούθησης δεδομένων οικιακών καταναλώσεων (Α΄ φάση), προϋπολογισμού 5,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση 15.000 παλαιών υδρομέτρων σε συνοικίες του κέντρου των Ιωαννίνων με σύγχρονα ψηφιακά υδρόμετρα, τα οποία θα τηλεμεταδίδουν τις ενδείξεις τους και γενικότερα την κατάστασή τους σε ειδική πλατφόρμα ελέγχου στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ. Έτσι, θα αποφεύγονται λάθη στην καταμέτρηση και θα εντοπίζονται αμέσως τυχόν δυσλειτουργίες ή διαρροές των υδρομέτρων.
Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει υποβολή πρότασης για περισσότερα ψηφιακά υδρόμετρα, με τελικό στόχο την κάλυψη όλου του Δήμου Ιωαννιτών. Στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος, βέβαια, με δεδομένο ότι στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών υπάρχουν περίπου 60.000 υδρόμετρα και άλλα 20.000 υδρόμετρα βρίσκονται στις δημοτικές ενότητες. Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα Save Water, στο οποίο περιλαμβάνεται η πιλοτική αντικατάσταση 800 υδρομέτρων στην περιοχή του Κάστρου.
Οι άλλες δύο προτάσεις είναι οι μεταφερόμενες από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η πρώτη έχει τίτλο «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης ΔΕ Παμβώτιδας» και περιλαμβάνει δύο υποέργα. Το ένα αφορά την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ηλιόκαλης, μήκους 15 χιλιομέτρων περίπου, και την κατασκευή δύο νέων δεξαμενών στην περιοχή (προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ) και το άλλο την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου Δ.Ε. Παμβώτιδας (προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ).
Η άλλη πρόταση αφορά την αναβάθμιση υποδομών ΔΕ Περάματος με υποέργο την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου Δ.Ε. Περάματος (προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ».
«Οι εγκρίσεις των χρηματοδοτήσεων, τις οποίες όλοι ευχόμαστε, θα σημάνουν μια νέα εποχή για τη ΔΕΥΑΙ, αφού θα της δώσουν τη δυνατότητα να βασίζεται στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες σε θέματα ύδρευσης και να μην υστερεί σε τίποτα από αντίστοιχες επιχειρήσεις των προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων