ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θα πληρωθούν μόλις λυθούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα

Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των εργαζομένων στα εμβολιαστικά κέντρα, που εκκρεμούν από τον Ιανουάριο, ζήτησε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη με επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

«Η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των εμβολιαστικών κέντρων εκθέτει την κυβέρνηση και ακυρώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό», τόνισε η κα. Τζούφη και συνέχισε λέγοντας πως οι εργαζόμενοι του εμβολιαστικού κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», όπως και του MEGA εμβολιαστικού κέντρου έχουν στερηθεί την αποζημίωση, η οποία προβλέπεται από τον νόμο, που ψήφισε η κυβέρνηση. Ο νόμος 4798/2021 προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι των εμβολιαστικών κέντρων που εργάζονται τα Σάββατα, λαμβάνουν προσαύξηση στο ημερομίσθιο κατά 40% επιπρόσθετη αποζημίωση 20 ευρώ για τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες.
Όπως σημείωσε η κα. Τζούφη, τα εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων έχουν εξυπηρετήσει περισσότερους από 120.000 πολίτες, με τους εργαζόμενους να εξυπηρετούν για έξι ή και επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ρεπό. Ωστόσο, παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2022, όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, ενώ αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με απλήρωτους εργαζόμενους.
Στην απάντηση του υπουργού πως πρόκειται για γραφειοκρατικό ζήτημα που θα επιλυθεί, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντέτεινε πως οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως «τεχνικό θέμα», αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προφορική δέσμευση, ζητώντας να γίνει άμεση η καταβολή των χρωστούμενων.
Τέλος, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, η κ. Τζούφη ζήτησε στοιχεία για το ποσοστό νόσησης και επανανόσησης, όπως και για την εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού που να δικαιολογούν την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μέτρα απέναντι στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τη βουλευτή, για το θέμα αυτό ο υπουργός Υγείας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών και συνειδητά προσπάθησε να περιγράψει μια «κανονικότητα», η οποία ωστόσο απέχει από την πραγματικότητα.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας