ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εναντιώνεται στις κάμερες της «έξυπνης πόλης» το ΚΚΕ

Την εναντίωσή της στα σχέδια του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη ενός συστήματος οπτικών αισθητήρων για την παρακολούθηση της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και πολιτών, εκφράζει η Τοπική Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το πρόγραμμα «έξυπνη πόλη» και η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών δε στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη συλλογή πολλαπλών πληροφοριών και δεδομένων για κάθε πτυχή της κοινωνικής και ατομικής ζωής των κατοίκων της πόλης. «Η επίκληση εγκατάστασης του συστήματος για “λόγους παρακολούθησης της κυκλοφορίας και αποτροπής της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης”, λειτουργεί ως “τυράκι” σε ένα υπαρκτό μεν πρόβλημα, που διογκώνεται τεχνητά με “φάκα” την παρακολούθηση των πάντων», σημειώνει χαρακτηριστικά και διατυπώνει το ερώτημα αν η δημοτική αρχή παίζει τον ρόλο του «λαγού», δρομολογώντας αντιδραστικές εξελίξεις, όταν άλλες πόλεις με πολύ πιο οξυμένα κυκλοφοριακά προβλήματα δεν έχουν τολμήσει την υλοποίηση τέτοιων «νοσηρών», όπως τα χαρακτηρίζει, σχεδίων.
Η Τ.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τον γιαννιώτικο λαό να αναρωτηθεί ποιες είναι και από ποιον κινδυνεύουν οι «κρίσιμες» υποδομές, ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των συστημάτων, ποια δεδομένα θα αποθηκεύονται και ποιος θα έχει πρόσβαση στο υλικό παρακολούθησης, που αντικειμενικά καταργεί την όποια υποτιθέμενη προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, εκτιμώντας ότι τα συστήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για το χτύπημα κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και προφανώς των λαϊκών αγώνων, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Το ΚΚΕ καλεί τη δημοτική αρχή να μην τολμήσει να φέρει αυτά τα σχέδια για επικύρωση σε κανένα όργανο του δήμου, ενώ καλεί τον γιαννιώτικο λαό και όλους τους φορείς να επιβάλουν την ακύρωση αυτών των νοσηρών σχεδίων. «Αντί για κάμερες, να απαιτήσουμε από τον Δήμο την αναβάθμιση και αξιοποίηση προς όφελος μας των δημόσιων χώρων της πόλης, την ανάπτυξη επαρκών δωρεάν οργανωμένων χώρων στάθμευσης, τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου και υποδομών προστασίας της περιουσίας και της ζωής του λαού με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Να απαιτήσουμε μείωση των πανάκριβων δημοτικών τελών και όχι την επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού μέσω της ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλη την πόλη, που η δημοτική αρχή σχεδιάζει για την ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Αυτά συνιστούν ποιότητα ζωής και όχι το “big brother” που μας ετοιμάζουν, καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

ΚΚΕ – Συγκέντρωση ενόψει ευρωεκλογών

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες