ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στόχος η ανάδειξη αναδόχου έως το τέλος του έτους

Με μια απουσία και μια αρνητική ψήφο εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών η προμελέτη και οι όροι δημοπράτησης για την κατασκευή νέου διοικητικού κέντρου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο κτήριο του παλιού πανεπιστημίου.

Διαφωνώντας με τη διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή και έχοντας διαφορετικές θέσεις για τις επιλογές της, ως προς την χρήση αλλά και τον τρόπο ανακατασκευής του κτιρίου, όπως είχαν διαμηνύσει εδώ και εβδομάδες, οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ακολούθησαν διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης. Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» δε μετείχε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ η παράταξη «Ιωάννινα 2023» επέλεξε να καταψηφίσει.

«Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης με διαφορετικό τρόπο αλλά με παρεμφερή επιχειρηματολογία διάλεξαν να είναι απούσες στη νέα σελίδα που ανοίγει για τα Γιάννενα. Όλοι κρινόμαστε από και για τις επιλογές μας», σχολίασε από την πλευρά της η δημοτική αρχή τη στάση των παρατάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, αν η απόφαση αυτή επρόκειτο να ληφθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και διατηρούσαν την ίδια στάση, μια προσπάθεια δεκαετιών για την αξιοποίηση του κτιρίου, ακόμη και αν θεωρηθεί ότι δεν εξελίσσεται με τον ιδανικότερο τρόπο, θα έπεφτε στο κενό, χωρίς κανείς να ξέρει πότε θα εμφανιζόταν μια νέα ευκαιρία, την ώρα που θα συνέχιζαν να «τρέχουν» το μίσθωμα του κτιρίου αλλά κυρίως τα μισθώματα για τη στέγαση των διάσπαρτων υπηρεσιών του δήμου. Και αυτό γιατί, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, το κτήριο του παλιού πανεπιστημίου δεν απέχει πολύ από την πλήρη κατάρρευσή του, ενώ η δημοτική αρχή κατάφερε μέσα σε σύντομο σχετικά χρόνο, να περιέλθει στα «χέρια» του δήμου, να εντάξει τη χρηματοδότηση της μετατροπής του σε διοικητήριο και πολυχώρο στο ΠΔΕ με 12,5 εκ. ευρώ και να ολοκληρώσει μία σειρά προμελετών, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, που είναι αυτό της δημοπράτησης. Δέσμευση δε της Γενικής Γραμματείας, όπως αναφέρεται και στην απόφαση, είναι να ακολουθήσει μεταφορά του έργου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κάτι που επανέλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, σημειώνοντας πως η διακήρυξη του έργου αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την ανάδειξη του αναδόχου έως το τέλος του έτους. Το γεγονός ότι το ΠΔΕ έχει μηδενικές πιστώσεις για το 2022, σημαίνει πως είναι μονόδρομος η αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίησή του.

Με βάση τις κατευθύνσεις που δίνονται από τις προμελέτες για την αξιοποίηση όλων των χώρων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, η ανακατασκευή του κτηρίου θα γίνει με το σύστημα «μελέτη- κατασκευή» και αυτό αποτελεί ένα σημείο κριτικής που δέχεται η δημοτική αρχή από τις παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αρλέτο, η εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, δεν κρίθηκε ορθή, με βάση την πρότερη εμπειρία. «Επιλέχθηκε η μελέτη – κατασκευή, λόγω χρόνου, μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό και πιο γρήγορη δημοπράτηση. Με τη συμβατική μέθοδο θα χάναμε σε χρόνο. Ένα χρόνο να γλιτώσουμε, είναι 500.000 ευρώ για τους δημότες», σημείωσε.

Από τη δημοτική αρχή σημειώνεται ότι το κεντρικό δημαρχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την ολοκλήρωση του έργου στη Δομπόλη, καθώς έχει δρομολογήσει την πλήρη αποκατάστασή του μέσω του προγράμματος τουριστικών και θρησκευτικών διαδρομών που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.

«Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του κτηρίου στον δήμο, οι υπηρεσίες και οι συνεργάτες μας έκαναν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια των προμελετών και σήμερα να βρισκόμαστε στο σημείο έγκρισης της δημοπράτησης. Τα Γιάννενα θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο όπως αρμόζει σε μία πόλη αυτού του μεγέθους και των προοπτικών. Η λειτουργία του δήμου θα είναι πιο αποτελεσματική και η εξυπηρέτηση των πολιτών καλύτερη. Παράλληλα θα δημιουργηθούν οι υποδομές για πολιτιστικές δράσεις με διακριτό το ρόλο του Πανεπιστημίου. Έτσι το κτήριο της Δομπόλη θα αποτελέσει έναν πολυλειτουργικό χώρο ενταγμένο στη ζωή των Ιωαννίνων», ανέφερε ο κ. Αρλέτος.

Λανθασμένες επιλογές λόγω βιασύνης

Για φάκελο με… εφημερίδες αντί για μελέτες, έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, επιχειρώντας να αποδώσει στη δημοτική αρχή επικοινωνιακού τύπου πρακτικές και να αιτιολογήσει της αρνητική θέση της παράταξης, δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και διαβούλευσης για τη χρήση του κτηρίου, η έλλειψη σχεδιασμού αλλά και η μέθοδος «μελέτης – κατασκευής», βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της παράταξης, με την κα. Καλογιάννη να δίνει το ιστορικό της υπόθεσης.

«Φίλοι, συνοδοιπόροι και συμπάσχοντες με τον δήμαρχο για την αποτυχία παραγωγής έργου, τον διαβεβαίωσαν ότι όλοι μαζί μπορούν να πείσουν την κοινωνία πως σχεδίασαν κάτι νέο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 10ου μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Και ο δήμαρχος αποδέχτηκε ότι με τη διαχρωματική διαγράμμιση διαφόρων χώρων και με αλλαγή της ονοματοδοσίας στο κτιριολογικό του 2003 (επί του σχεδιασμού της διοίκησης Πανοζάχου και πριν από 20 χρόνια για τη μεταφορά των τότε υπηρεσιών της αποκεντρωμένης περιφέρειας στη Δομπόλη) θα πετύχαιναν έργο, που θα πιστωθεί η “Nέα Εποχή”», σημείωσε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας την επιλογή της «μελέτης κατασκευής» σε αδυναμία της δημοτικής αρχής να σχεδιάσει και να προγραμματίσει το έργο.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καλογιάννη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν κατανοεί τί σημαίνει συνέχεια της διοίκησης, καθώς απέκλεισε κάθε άλλη εναλλακτική που υπήρχε, χωρίς βάσιμη και ρεαλιστική επιστημονική τεκμηρίωση, υπενθυμίζοντας τον σχεδιασμό Γκόντα για νέο δημαρχείο στη Λαϊκή Αγορά Αγίας Μαρίνας, αλλά και πως δεν έχει στρατηγική και σχέδιο, γιατί «ο Δήμαρχος βιάστηκε», χωρίς να έχει προχωρήσει σε μία συνολική καταγραφή του κτιριακού αποθέματος και σε μία σοβαρή αποτύπωση των αναγκών της πόλης, από τα οποία θα προέκυπτε η καταλληλότερη χρήση του κτιρίου.

«Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή αγχώθηκαν και το άγχος είναι κακός σύμβουλος. Υπό τους όρους της σύμβασης με την ΕΤΑΔ ΑΕ, αγωνιούν για μια οποιαδήποτε λύση για το κτήριο επί της Δομπόλη επί της θητείας τους. Για αυτό ανέσυραν τη γνωστή μελέτη που εκπόνησε η κρατική Περιφέρεια επί θητείας Πανοζάχου, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα ιδιαίτερα έργα υποστήριξης του στατικού φορέα, για τους χώρους στάθμευσης ή για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα επιδεινωθεί. Κυρίως δε, αδημονούν για το πότε θα εγκατασταθεί ένας κατασκευαστής για αυτό και επέλεξαν να προχωρήσουν με το σύστημα της μελέτης-κατασκευής, το οποίο καταλήγει, επί της ουσίας, σε έναν μειοδοτικό διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για μία σύγχρονη και καινοτόμα αρχιτεκτονική πρόταση ή για την ασφάλεια της κατασκευής ή για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης του έργου. H θητεία και η πορεία του δημάρχου ως προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας με τους κυρίους Φίλιο και Μπέγκα, πιθανώς να τον ωθεί να μπερδεύει το είναι και το φαίνεσθαι. Το ποθούμενο και το εφικτό. Επικοινωνείς κάτι που υπάρχει. Όχι κάτι που φαντασιώνεσαι. Αυτά όμως είναι θέματα προσωπικά. Τα πολιτικά θέματα που αφορούν τον δήμο, είναι αυτά που εξουσιοδοτήθηκε να χειριστεί το 2019 από τους δημότες. Ο δήμαρχος και οι -κατά περίπτωση- αντ’ αυτού αποδεικνύονται ανεπαρκείς να διαχειριστούν, έστω, και τα θέματα αυτά», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Καλογιάννη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας