ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκατοντάδες κενές θέσεις από επιλογή

Σημαντικά μειωμένος θα είναι τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αφήνει εκτός πολλούς φοιτητές, παρά τη διαθεσιμότητα θέσεων.

Από τις 3.623 θέσεις εισακτέων (κατόπιν μεταφοράς) συνολικά, εισάγονται 2.657 πρωτοετείς. Το αξιοσημείωτο είναι πως ζήτημα δεν προκύπτει μόνο για τα τμήματα, που σταθερά τα τελευταία χρόνια έχουν μειωμένη ζήτηση, όπως το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας, στο οποίο καλύπτονται μόνο 30 από τις 128 θέσεις, και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας, που φαίνεται να βγαίνει, ωστόσο, από τη διακεκαυμένη ζώνη, αλλά και σχολές, που δε θα περίμενε κανείς να βρεθούν σε αυτή τη θέση και ουσιαστικά «πληρώνουν» την επιλογή να θεσπίσουν υψηλούς συντελεστές για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Το ¼ των θέσεων εισακτέων καλύπτεται στα Τμήματα Μαθηματικών (53 από τις 225) και Φυσικής (52 από 200), ενώ ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, στο οποίο εισάγονται 30 πρωτοετείς, ενώ οι θέσεις εισακτέων ήταν 192. Τα τρία αυτά τμήματα είναι και αυτά στα οποία σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στις βάσεις σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το σύνολο των θέσεων καλύπτεται στο Ιατρικής, στο Οικονομικών Επιστημών, στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, στο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, στο Νοσηλευτικής, στο Μουσικών Σπουδών, στο Χημείας, στο Λογοθεραπείας, στο Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία και στο Ψυχολογίας.
Τη μεγαλύτερη πτώση στις βάσεις καταγράφουν φέτος τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής, Ψυχολογίας, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και το ΒΕΤ. Από τα 23 τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πτώση βάσεων καταγράφεται σε πέντε και άνοδος στα υπόλοιπα 18.
Με ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες ημέρες η αξιολόγηση της εικόνας αυτής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο μπαίνει σε μια τροχιά συρρίκνωσης, ως αποτέλεσμα και επιλογών των ίδιων των τμημάτων, πέραν της κεντρικής επιλογής του Υπουργείου Παιδείας με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Σχετικά άρθρα

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία