ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προβληματισμός για τις εξάμηνες παρατάσεις

Προβληματισμό προκαλούν στην περιφερειακή αρχή οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η μη τήρηση των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, απόρροια της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, βάσει της οποίας οι ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα λήψης εξάμηνης παράτασης, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αναθέτουσας υπηρεσίας, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα  ακόμη και να προβούν και σε λύση της σύμβασης, εφόσον κρίνουν ότι είναι ασύμφορη η εκτέλεση ενός έργου.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή έλαβε αποφάσεις για αρκετά νέα οδικά έργα. Μεταξύ  αυτών περιλαμβάνονται η κατακύρωση των διαγωνισμών στην Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε. για την κατασκευή κιβωτίου όμβριων, προστατευτικές εργασίες και ασφαλτόστρωση τμήματος οδού πρόσβασης προς Μπεστιά – σύνδεση Εγνατίας Οδού με Λάκκα Σουλίου (προϋπολογισμού 1.186.000 ευρώ) και για την αποκατάσταση βατότητας οδού σύνδεσης Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης με Λαγκάδα Κόνιτσας (190.000 ευρώ), καθώς και στην Πανηπειρωτική ΑΤΕ για τη βελτίωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Τρικάλων (100.000 ευρώ).

Επίσης, ανακηρύχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι ο Ιωάννης Αναγνώστου για την κατασκευή κυκλικού κόμβου Φιλιατών στην Ε.Ο. Νεράιδας- Σαγιάδας (1.080.000 ευρώ), ο Δημήτριος Φούκας για τη συντήρηση του τμήματος Κόμβος Λουτροτόπου έως Κομμένο της επαρχιακής οδού 1 Π.Ε. Άρτας (70.000 ευρώ) και η Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε. για τη βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού πεδινού δικτύου Π.Ε. Άρτας για το έτος 2022 (200.000 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα, τέλος, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Πάργας για ασφαλτοστρώσεις, βελτιώσεις και συντηρήσεις οδικών τμημάτων σε περιοχές του Δήμου (217.500 ευρώ, καθώς και η διαδικασία δημοπράτησης των εξής έργων:

  • Αποκατάσταση της οδού σύνδεσης εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας με τον κόμβο Πεδινής της Νιάρχου στα σημεία καθίζησης με τις τελευταίες νεροποντές και κατασκευή ασφαλών προσβάσεων – Β’ Φάση (000 ευρώ).
  • Εργασίες πλήρους αποκατάστασης ευρύτερης περιοχής Μπαλντούμας μετά την αρχική διάνοιξη από Χ.Θ 25+000 έως Χ.Θ 27+700 της παλαιάς Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων (000 ευρώ).
  • Ανακατασκευή στην Περιφερειακή οδό Ιωαννίνων – σύνδεση οδού Πετροπουλάκη- β΄ φάση (100.000 ευρώ).
  • Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Καρδίτσας από Πηγές έως όρια Ηπείρου – β’ φάση (300.000 ευρώ).
  • Άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή της Εγνατίας οδού (000 ευρώ).
  • Άμεση αποκατάσταση βατότητας συνδετήριας οδού Ανήλιου – Χιονοδρομικού κέντρου (000 ευρώ).
  • Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Ελαίας Πρέβεζας (74.400 ευρώ).
  • Διαγραμμίσεις στο Εθνικό οδικό Δίκτυο Π.Ε. Θεσπρωτίας, Π.Ε. Άρτας, Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, Π.Ε. Πρέβεζας (74.400 ευρώ το κάθε αντίστοιχο έργο).
  • Άμεσος καθαρισμός από φερτά υλικά περιοχής Κεντρικών Τζουμέρκων (100.000 ευρώ).
  • Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Αρίλλας Θεσπρωτίας (400 ευρώ).
  • Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Πηγών Άρτας (400 ευρώ).

Έργα πολιτισμού

Η Οικονομική Επιτροπή έλαβε, επίσης, και αποφάσεις για τρία έργα πολιτισμού.  Ανέδειξε τον Αναστάσιο Τάσιο προσωρινό ανάδοχο της συντήρησης – αποκατάστασης I.N. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ.Δ. Γοργόμυλου Πρέβεζας (106.000 ευρώ), ενέκρινε τη διαδικασία για την εκτέλεση επειγουσών στερεωτικών εργασιών στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγιάς Στούπαινας Ιωαννίνων (69.500 ευρώ) και ενέκρινε  τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση των εργασιών αποκάλυψης και ανάδειξης της Βασιλικής Β’ στην Αρχαία Νικόπολη ( 26.091,39 ευρώ).

Σχετικά άρθρα

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος

«Ταξιδεύει» στην Κύπρο η Περιφέρεια Ηπείρου  

Ηπειρωτικός Αγών

Εμπορικές συμφωνίες και ειδική παρουσίαση του κασκαβάλι Πίνδου