ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως εδώ και καιρό αναμενόταν, εντάσσεται η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέλιξη που σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης μιας εμβληματικής παρέμβασης για τον Δήμο Ιωαννιτών.

Η πρόταση του Δήμου για την «Ανάπλαση και Ανάδειξη του Πάρκου Πυρσινέλλα» εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου» του ΥΠΕΝ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. ευρώ, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Τα έργα ανάπλασης στο Πάρκο Πυρσινέλλα περιλαμβάνει την ανακατασκευή δυο κεντρικών εισόδων, τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, τον επανασχεδιασμό του δικτύου διαδρομών, την κατασκευή γηπέδου με χλοοτάπητα, υπαίθριου γυμναστηρίου, παιδικής χαράς, εκπαιδευτικών κήπων, πάρκου ζώων συντροφιάς και χώρων στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της λίμνης, τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό κτιρίων, την υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΗ και έξυπνες εφαρμογές για την ανάδειξη του πάρκου.
«Πλέον τα Γιάννενα θα αλλάξουν μορφή. Αυτά που βλέπαμε σε λίγες πόλεις στην Ελλάδα και σε περισσότερες στο εξωτερικό, δηλαδή χώρους με πράσινο, με δυνατότητες για δραστηριότητες, να που τώρα θα τα αποκτήσουμε στα Γιάννενα. Σε λίγο καιρό το πάρκο θα αποτελεί και πάλι πόλο έλξης τόσο για τους Γιαννιώτες όσο και για τους τουρίστες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ. Αμυράς.
«Το περιμέναμε και ήμασταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό έργο για την πόλη. «Το ξεκινήσαμε με μεθοδικότητα, αρχίζοντας από τη διαχειριστική μελέτη, που ήταν ένα στοιχείο κλειδί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Η αρμονική συνεργασία των δικών μας υπηρεσιών με τους εξωτερικούς μας συνεργάτες, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, συνέβαλε στο να ολοκληρωθεί μια άρτια μελέτη, η οποία έγινε αποδεκτή και το έργο αυτό εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με 8 εκατ. ευρώ, για να μπορέσει το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η υλοποίηση. Είναι ένα έργο πνοής για την πόλη, που πραγματικά αλλάζει την περιοχή, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν δράσεις, που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αν η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια απάντηση στους επικριτές της δημοτικής αρχής, ο κ. Ελισάφ τόνισε πως δεν έχει καμία σημασία να ξεκινήσει μια διαδικασία αλληλοκατηγοριών. «Ήταν μια προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, ήταν και μια προεκλογική εξαγγελία της παράταξης ότι θα επιδιώξουμε να βρούμε τρόπο αξιοποίησης του Πάρκου. Δουλέψαμε μεθοδικά και το πετύχαμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα παραχωρηθεί ένας πολύ σημαντικός χώρος στην πόλη και τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις δημοτικές αρχές», σχολίασε.

Εντάσσεται και το Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων Π.Ε. Πρέβεζας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου» του ΥΠΕΝ εντάσσεται και η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την «Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Περιφερειακή Ενότητα Πρεβέζης – Ιόνιος Διαδρομή», με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 4 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου, που διασχίζει την περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας επί του οδικού άξονα Πρέβεζας – Πάργας, προσφέροντας σύνδεση με όμορους νομούς και απευθύνεται σε έμπειρους και μέτριους ποδηλάτες.
Το έργο προβλέπει κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, μετατόπιση δικτύου Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και λύσεις καινοτομίας στο πλαίσιο της κατασκευής του ποδηλατοδρόμου.
«Δημιουργείται ένα σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων από την Πρέβεζα έως την Πάργα για άθληση και αναψυχή. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει τα έργα και τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση των δημόσιων χώρων και της καθημερινότητας των πολιτών»», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Γ. Αμυράς.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος

Επένδυση «μαμούθ» από την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε.