Η φωτογραφία είναι από το www.romfaia.gr
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πεζοπορικές και προσκυνηματικές διαδρομές με επίκεντρο τη Βελλά

Με αρκετές ειδήσεις συνοδεύτηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Βελλάς και στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου, που λειτουργεί εκεί.

Η πρώτη και σημαντικότερη είδηση προέκυψε διά στόματος του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, ο οποίος ανακοίνωσε την ανάδειξη περιπατητικών και προσκυνηματικων διαδρομών στην περιοχή.
Όπως ανέφερε ο κ. Αμυράς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων στην περιοχή Βελλάς για την προστασία της βιοποικιλότητας, και, απευθυνόμενος προς τον «πράσινο» Οικουμενικό Πατριάρχη, χαρακτηρισμό τον οποίον του έχουν προσδώσει οι οικολόγοι όπως είπε ο υφυπουργός, σημείωσε: «Αντιλαμβάνεται καλύτερα την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, βάζοντας μικρές ή μεγαλύτερες ασπίδες στα είδη φυτών και ζώων, που υπάρχουν στην περιοχή. Έτσι λοιπόν εντάσσουμε ένα έργο πεζοπορικών χαράξεων, με διπλό ενδιαφέρον, προσκυνηματικό και ανάδειξης βιοποικιλότητας, περιπατητικό δηλαδή. Αρχικά μιλάμε για ένα κονδύλι της τάξεως των 200.000 ευρώ από το Ταμείο Ανακάμψης».
Η δεύτερη είδηση προέκυψε κατά τον αγιασμό των εγκαταστάσεων του τυροκομείου, όταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου παρέδωσε στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο την άδεια τροφίμων τυροκομείου από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Με την άδεια αυτή, τα προϊόντα που παράγονται, μπορούν πλέον να διατίθενται στο εμπόριο.
Η τρίτη είδηση είναι ιστορικού – αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Κατά την επίσκεψη του προκαθήμενου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βελλάς, όπου ο Παναγιώτατος και οι αρχιερείς υπέγραψαν στο Ευαγγέλιο, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου έκανε γνωστό ότι από διάφορα ευρήματα προκύπτει ότι είναι προγενέστερο του 16ου αιώνα, όπως αρχικά είχε χρονολογηθεί, με την κατασκευή του να ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο.

Ξεναγήθηκε στους χώρους, δοκίμασε προϊόντα

Ο Οικουμενικούς Πατριάρχης ξεναγήθηκε στους χώρους του τυροκομείου και του θεματικού παραρτήματος Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων, έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσει και γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται στις εγκαταστάσεις.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος παρουσίασε στον Βαρθολομαίο τα στάδια για την αναμόρφωση του χώρου, που είχε εγκαταλειφθεί, και τη μετατροπή του σε μια σύγχρονη φάρμα, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλους εκείνους που βοήθησαν με την προσφορά σε εξοπλισμό.
Τη συμβολή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων στη δημιουργία του θεματικού ΙΕΚ επισήμανε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Αλεξίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το έργο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Άγιος Ιωαννίνων έδωσε νέα πνοή και νέο παλμό εδώ στην Ήπειρο». Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας ώστε όλα τα σχέδια του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και τα όνειρα που έχει για την Ιερά Μητρόπολη να πραγματοποιούνται με την βοήθεια των αρμοδίων του Ελληνικού κράτους για το καλό του ελληνικού λαού.
Ο κ. Μάξιμος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τα καλά του λόγια, λέγοντας ότι «η ευλογία σας είναι πολύτιμη και σας ευχαριστούμε που μπήκατε στον κόπο και ήρθατε σε αυτόν τον τόπο».

Σχετικά άρθρα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο