ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δεν είμαι ρατσιστής»…, αυτοί είναι λαθρομετανάστες

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Ο λόγος για τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Γιώργο Λαδιά, ο οποίος, ζητώντας εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή για το ξήλωμα μιας παιδικής χαράς στο Πέραμα, χρησιμοποίησε τον όρο «λαθρομετανάστες», εγείροντας πλήθος αντιδράσεων.

Κι αν κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ατυχή τη χρήση του συγκεκριμένου όρου, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει… εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο, καθώς ταυτίζεται με συγκεκαλυμμένο ρατσισμό, ο κ. Λαδιάς όχι μόνο επέμεινε να μιλά για «λαθραίους ανθρώπους», αλλά έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη δημιουργία ξεχωριστών παιδικών χαρών.
«Μια ολόκληρη κοινότητα με 2.500 κατοίκους, δεν υπάρχει ένας χώρος παιχνιδιού. Όλος ο παραλίμνιος χώρος είναι μονάχα για τους λαθρομετανάστες, θα πω εγώ, όχι για τους μετανάστες, και για τους Ρομά. Να κάνετε και σε αυτούς, άλλη παιδική χαρά», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, με τον κ. Λαδιά να απαντά στον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα, που επιχείρησε να τον διακόψει, ότι «δεν είμαι ρατσιστής» και να τον καλεί να μην τρελαίνεται. Να μην τρελαίνεται, κάλεσε στη συνέχεια και τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος, απευθυνόμενος στον εκτελόντα χρέη επικεφαλής της παράταξης -απουσία της Τ. Καλογιάννη- Σπύρο Γκίζα, του ζήτησε να ανακαλέσει τον κ. Λαδιά στην τάξη «πριν αναγκαστώ να πω κάποια πράγματα, τα οποία δεν θέλω να πω».
Ο κ. Λαδιάς έκανε λόγο για προσωπικές του εκτιμήσεις «για ανθρώπους που έχουν μπει λαθραία στη χώρα μας» και προκάλεσε τον δήμαρχο να του πει «πώς λες ένα λαθραίο άνθρωπο στη χώρα σου», με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να είναι ο τρίτος στη σειρά, που -ανεπιτυχώς- προσπάθησε να του βάλει φρένο, ζητώντας να μην καταγραφεί στα πρακτικά η τοποθέτησή του και καλώντας τον να διακόψει και να ανασκευάσει.
Εμφανώς αμήχανος και με αρκετή καθυστέρηση, ο κ. Γκίζας απάντησε ότι ο κ. Λαδιάς εκφράζει προσωπική άποψη. Υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του να το κάνει, και πρόσθεσε ότι «όταν τεθεί θέμα για να πούμε κάτι για το θέμα “μετανάστης, πρόσφυγας ή λαθρομετανάστης”, τότε θα τοποθετηθούμε ως παράταξη. Όχι τώρα». Με την τοποθέτηση, βέβαια, αυτή μετέτρεψε τις προσωπικές απόψεις του κ. Λαδιά σε ανοχή της παράταξης σε υφέρποντα ρατσιστικό λόγο, με δεδομένο ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά αποδοκιμασίας ούτε διαφορετική διατύπωση επί του θέματος.
O δήμαρχος Μ. Ελισάφ, κλείνοντας την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, χαρακτήρισε «απρέπεια» την τοποθέτηση του κ. Λαδιά, λέγοντας ότι ο όρος λαθρομετανάστης δε θα έπρεπε να ακούγεται σε ένα δημοκρατικό δημοτικό συμβούλιο. «Λαθραίες ανθρώπινες υπάρξεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μετανάστες, υπάρχουν πρόσφυγες, υπάρχουν Ρομά, που όλοι μαζί είναι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που ζητάνε την υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας. Κι επειδή είστε και Ορθόδοξο ς Χριστιανός, διαβάστε τουλάχιστον την “Επί του Όρους Ομιλία”. Ίσως σας βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ, καυτηριάζοντας και την αμηχανία του κ. Γκίζα να διαχωρίσει τη θέση της παράταξης, «που θέλει να λέγεται φιλελεύθερη». «Υπάρχουν ακραίες απόψεις, που οφείλει το σώμα να αποδοκιμάσει», κατέληξε.
Μια προσπάθεια να ανασκευάσει, χωρίς τελικά να ανασκευάσει, έκανε ο Γ. Λαδιάς, ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού για τον χαρακτηρισμό του ως «ακραίος». Αφού είπε ότι έχει καθίσει στο ίδιο τραπέζι «με αυτές τις ανθρώπινες υπάρξεις» και έχει μοιραστεί φαγητό μαζί τους, ανέφερε ότι μίλησε για μηχανισμούς που βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους παράνομα να εισέλθουν στη χώρα, ωστόσο τον όρο «λαθρομετανάστης» δεν έδειξε διάθεση να τον αποσύρει.
Όσον αφορά, τέλος, το ξήλωμα της παιδικής χαράς, ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς απάντησε ότι παιδικές χαρές που δεν είναι πιστοποιημένες, δεν μπορούν να λειτουργούν, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι αυστηρό και δεν αφήνει περιθώρια για λειτουργία τους χωρίς να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και να είναι πιστοποιημένες. «Όπου δεν υπάρχει πιστοποιημένη παιδική χαρά, φεύγει», είπε.

Σχετικά άρθρα

«Μερεμέτια» αντί ολοκληρωμένης παρέμβασης στη Λαϊκή Αγορά