O Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Ζίτσας
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η μπάλα στο γήπεδο του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Μια σειρά από προϋποθέσεις για να υπάρξει συνεργασία με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Ηπείρου και να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, θέτει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Προϋποθέσεις που δεν είναι εύκολο να γίνουν δεκτές, καθώς ουσιαστικά σημαίνουν μια υποχώρηση του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου από τη σταθερή διεκδίκηση της αρμοδιότητας μεταφοράς του υπολείμματος , την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και ένα «δωράκι», που ενδεχομένως να κάμψει τις αντιστάσεις, σε μια περίοδο που το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αρχών, δεσμεύσεων, συμφωνιών και συνεργειών, που απέστειλε η Περιφέρεια Ηπείρου προς τον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου, αλλά και σε όλους τους δημάρχους της Ηπείρου, καθώς δίνεται η δυνατότητα να συμπράξουν και οι δήμοι της Ηπείρου, αποδεχόμενοι το πλαίσιο αρχών, δεσμεύσεων και υποχρεώσεων, όπως αναφέρεται στην κατακλείδα του.
Βασικό σημείο του πλαισίου, στόχος του οποίου είναι η καλύτερη και ωφελιμότερη για τους πολίτες διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου, επιλύοντας προβλήματα ή ζητήματα που έχουν προκύψει, είναι η αποδοχή από την πλευρά του Αναγκαστικού Συνδέσμου ότι η αρμοδιότητα μεταφοράς του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η αναγνώριση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την παραίτηση της προσφυγής, που έχει ασκήσει ο ΑΣΔΣΑ ενώπιον της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά των αιτήσεων ακυρώσεως κ.λπ. που έχει υποβάλει ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων εναντίον της Περιφέρειας Ηπείρου και για την ακύρωση σχετικών με τα ως άνω ζητήματα αποφάσεων (κύρους προγραμματικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί κ.λπ.).
Η δεύτερη προϋπόθεση έχει να κάνει τη συμφωνία για μεταφορά όλης της ποσότητας των παραγόμενων στερεών αποβλήτων στη ΜΕΑ, κάτι το οποίο αναμένεται έτσι κι αλλιώς να αποτελέσει επιδίωξη των δήμων από τη στιγμή που θα λειτουργήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, καθώς θα είναι η πλέον οικονομική επιλογή.
Το «δωράκι» από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου έχει να κάνει με τη δέσμευσή της να αναλάβει η ίδια την κάλυψη ενός μέρους του κόστους που απαιτείται για την λειτουργία κάθε ΣΜΑ κατά την περίοδο της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας τους, η οποία μπορεί να παραταθεί και για ένα εξάμηνο ακόμη με συμφωνία όλων των πλευρών. Ενδεικτικά, το κόστος αυτό μπορεί να είναι τα καύσιμα και άλλες δαπάνες μεταφοράς. Κατά συνέπεια, ο ΑΣΔΣΑ και οι αντίστοιχοι δήμοι θα αναλάβουν τη διάθεση προσωπικού για τη λειτουργία του κάθε ΣΜΑ.
Τέλος, η Περιφέρεια Ηπείρου δεσμεύεται ότι με την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας και των αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων, η Περιφέρεια Ηπείρου θα παραδώσει άμεσα τους ΣΜΑ, τον εξοπλισμό τους, τα αυτοκίνητα κ.λπ. στον ΑΣΔΣΑ για την περαιτέρω λειτουργία τους, σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις, αποδεχόμενη ανεπιφύλακτα ότι η ως άνω αρμοδιότητα λειτουργίας των ΣΜΑ ανήκει στον ΑΣΔΣΑ.
Το προτεινόμενο πλαίσιο αρχών και δεσμεύσεων έρχεται σε συνέχεια επαφής των δύο πλευρών τις προηγούμενες ημέρες και πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΑΣΔΣ, ο οποίος καλείται να συναινέσει ή να απορρίψει τις… απαιτήσεις της Περιφέρειας.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας