ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Θα πρέπει να πυροβοληθώ από Καλάσνικοφ, για να μην είμαι υποψήφιος»

«Θα πρέπει να πυροβοληθώ από ισχυρό όπλο, από Καλάσνικοφ». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση απάντησε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να μην είναι υποψήφιος, λόγω των πιέσεων που του ασκούνται.

Ο κ. Γκόντας απέδωσε σε ευσεβείς πόθους ορισμένων τα σενάρια που διαδίδονται, αποδεχόμενος, ωστόσο, πως πράγματι έχει δεχθεί τηλεφωνήματα να κάνει πίσω, κάτι το οποίο απέκλεισε κατηγορηματικά. Άλλωστε, αυτό το νόημα είχε και η συνέντευξη τύπου, στην οποία ανακοίνωσε και επίσημα την απόφαση καθόδου της παράταξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
«Θα ήταν ανορθόδοξο, άδικο και αδιανόητο να μην κατέβει η “ Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” στις εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως σε προηγούμενες εκλογικές μάχες ήταν πρώτη δύναμη στον ά’ γύρο και αποδίδοντας στα «τερτίπια των εκλογικών συστημάτων» το ότι δεν της δόθηκε η ευκαιρία να είναι δημοτική αρχή. Μάλιστα, σημείωσε με νόημα πως η χώρα κυβερνάται με πολύ μικρότερα ποσοστά από αυτά, που είχε η παράταξή του.
Στο ξεκίνημα της συνέντευξής του, ο κ. Γκόντας χρησιμοποίησε το σύνθημα «Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες», αναγνωρίζοντας φυσικά πως προέρχεται από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά θέλοντας προφανώς να σηματοδοτήσει πως θα είναι παρών και θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο.

Για Τ. Καλογιάννη και ΝΔ

Πολλές φορές, στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» υπογράμμισε πως η παράταξη είναι ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη, σημειώνοντας πως ουδέποτε εξάρτησε την κάθοδό της στις εκλογές από τις όποιες απόψεις στενών κομματικών γραμμών, αλλά πάντοτε ενήργησε με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. «Καλοδεχούμενη οποιαδήποτε στήριξη, ωστόσο όταν ξεκινάς με ξένες δυνάμεις από την τοπική κοινωνία, προκειμένου να προσφέρεις έργο στην τοπική κοινωνία, είναι βέβαιο πως δημιουργείς γραμμάτια και συναλλαγματικές, πράγμα που δεν κάναμε ποτέ και, όταν χρειάστηκε να ορθώσουμε το ανάστημά μας σε κάποιον, το κάναμε με παρρησία, με θάρρος και κυρίαρχα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου», τόνισε.
Η αναφορά του αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μία αιχμή για την υποψηφιότητα της Τατιάνας Καλογιάννη. Ερωτηθείς, ωστόσο, ο κ. Γκόντας διευκρίνισε πως μιλά για την παράταξή του, για να συνεχίσει χαρακτηρίζοντας νικητές όλους όσοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Υπήρξε, όμως, και μία δεύτερη αναφορά, στο τέλος της συνέντευξής του, όταν είπε πως «αν είχα την άποψη πως οι συμπολίτες είναι πρόβατα και καθοδηγούνται, δε θα συνέχιζα».
Σαφής ήταν η προσπάθεια του κ. Γκόντα να φανεί, πάντως, πως η Τ. Καλογιάννη δεν έχει μια ξεκάθαρη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία κεντρικά, παρά μόνο από τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, στα στελέχη της οποίας απέδωσε πως είναι σε τελεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Αυγενάκη. «Η τοπική αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, θα πρέπει να είναι ελεύθερη και ακηδεμόνευτη. Αυτό ακούω και από τη Νέα Δημοκρατία και βεβαίως είναι χαροποιός διαφορά από κάποιες άλλες δηλώσεις, που, προφανώς, παρακινούμενες είτε από λάθος επιλογή, είτε από οτιδήποτε άλλο, βιαστήκαν να πουν ορισμένα πράγματα», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν πιστεύει πως έκανε κάποιο λάθος στη στρατηγική του, καθυστερώντας να ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να φρενάρει την υποψηφιότητα της Τ. Καλογιάννη, ο κ. Γκόντας επέμεινε σε προηγούμενη δήλωσή του, λέγοντας πως δεν έκρινε σκόπιμο να θέσει σε προεκλογική περίοδο μια πόλη ολόκληρη έναν και πλέον χρόνο πριν την ολοκλήρωση της δημοτικής θητείας. Έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει πως ουδέποτε αποσύρθηκε. «Είναι σαν να λέμε πως ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να δηλώσουν πως θα είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί. Αν είναι δυνατόν», σχολίασε.

Light κριτική και προτεραιότητες

Χαμηλούς τόνους επέλεξε να κρατήσει απέναντι στη δημοτική αρχή ο Νίκος Γκόντας, κάτι, άλλωστε, που έκανε και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, λέγοντας πως η παράταξή του επεδίωξε να είναι συναινετική για να μη χαθούν ευκαιρίες.
Ωστόσο, χρέωσε στη δημοτική αρχή ότι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας και δεν έχει να παρουσιάσει έστω και ένα μεγάλο έργο. «Όλοι όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, αξίζουν τον σεβασμό και την εκτίμησή μας, αλλά οι συμπολίτες μας δεν είναι ευχαριστημένοι από την απόδοση της δημοτικής αρχής», τόνισε, μεταξύ άλλων, για να κάνει στη συνέχεια αναφορές και στη δική του θητεία ως δήμαρχος, με τη γνώριμη επωδό πως η πόλη επί των ημερών του ήταν πρωταθλήτρια σε έργα και αναδεικνυόταν χρυσός τουριστικός προορισμός.
Δίνοντας μία πρόγευση προγράμματος και προτεραιοτήτων, ο κ. Γκόντας μίλησε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, για την ένταση των προσπαθειών στην κοινωνική πολιτική και για μεγάλα έργα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λίμνη.
«Μοναδικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα», τόνισε και μίλησε για την ανάγκη συγκλίσεων σε προγραμματική βάση με τις άλλες παρατάξεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων, ενώ επισήμανε πως τα Γιάννενα έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, όντας στη συμβολή δύο διευρωπαϊκών δικτύων.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών